Travel Blogger Malaysia Influencer

G-Shock MurahBeli GShock Murah

Harga Murah Itinerary Pakej Umrah Ziarah Andalusia Selama 12 Hari

Setiap orang Muslim memang teringin untuk ke Mekah dan Madinah untuk melakukan ibadah Haji dan Umrah. Untuk mereka yang mampu dan berkesempatan, sudah pasti pilihan untuk mengerjakan ibadah Haji dan Umrah sesuatu yang di nantikan. Untuk anda yang mencari pakej Umrah Ziarah, apa kata survey Pakej Umrah Ziarah Andalusia selama 12 hari.

Apa yang menarik tentang Pakej Umrah Ziarah Andalusia? Sudah pasti ada banyak kelebihan kalau pergi dengan syarikat yang sudah lama berpengalaman dalam mengendalikan pakej Umrah Ziarah ini.

Baca : Cara Melakukan Ibadah Umrah

Laman web Andalusia Travel http://www.andalusia2u.com

 


Aturcara Pakej Umrah Ziarah Andalusia Selama 12 Hari

Pakej Umrah Ziarah Andalusia Selama 12 Hari
Pakej Umrah Ziarah Andalusia

 

ATURCARA PERJALANAN 12 HARI 10 MALAM

HARI 01 : KUALA LUMPUR – MADINAH
Jemaah diminta berkumpul di KLIA 3 jam sebelum masa berlepas. Pasport, tiket dan boarding pass akan diserah kepada jemaah untuk bertolak ke Madinah. Setibanya di Jeddah/Madinah, jemaah akan disambut oleh mutawwif dan pegawai umrah Madinah/Makkah untuk dibawa menaiki bas ke hotel yang ditetapkan.

HARI 02 : MADINAH (ZIARAH DALAM)
Selepas sarapan, jam 7.00 pagi jemaah diminta berkumpul di lobi hotel untuk menziarahi Makam Rasulullah dan para sahabat, Raudhah dan perkuburan Baqi’. Selesai ziarah, jemaah bebas untuk beribadat di Masjid Nabawi. Kelebihan bersolat di Masjid Nabawi ; sabda Rasulullah s.a.w :

“Pahala sembahyang di Masjidku ini adalah seribu kali lebih baik daripada sembahyang di lain-lain masjid kecuali di Masjidil Haram”

HARI 03 : MADINAH (ZIARAH LUAR)
Jam 3.30 pagi jemaah dinasihatkan bangun untuk sembahyang subuh di Masjid Nabawi. Jam 7.00 pagi jemaah diminta berkumpul dilobi hotel untuk menziarahi tempat-tempat bersejarah di Madinah seperti Masjid Quba, Masjid Tujuh, Masjid Qiblatain, Jabal Uhud dan bazaar kurma. Selepas itu jemaah bebas beribadat.

ZIARAH PILIHAN DI MADINAH
A. Penemuan baru – Bayaran tambahan SR20, Masjid Tikar, Gua Uhud dan Lapangan Magnet.

HARI 04 : MADINAH – MAKKAH
Jam 3.30 pagi jemaah dinasihatkan bangun untuk sembahyang subuh di Masjid Nabawi. Kemudian jemaah diminta membuat ziarah wida’ di makam Rasulullah s.a.w sebelum berangkat ke Makkah (menaiki bas), jemaah dinasihatkan mandi sunat ihram dan berpakaian ihram terlebih dahulu (tanpa niat ihram). Jemaah akan singgah di Bir Ali untuk bermiqat (berniat ihram umrah) yang dibantu oleh mutawwif. Setibanya di Makkah jemaah akan mendaftar di tempat penginapan. Kemudian jemaah akan dibawa oleh mutawwif untuk menyempurnakan ibadat umrah iaitu tawaf Baitullah, sa’i dan tahlul. Selesai umrah, jemaah bebas untuk beribadah di dalam Masjidil Haram.

HARI 05 : MAKKAH
Jam 4.00 pagi jemaah dinasihatkan bangun untuk sembahyang subuh di Masjidil Haram. Selepas sarapan jam 7.00 pagi jemaah diminta berkumpul di lobi hotel untuk melawat sekitar Masjidil Haram seperti Bukit Abi Kubis, tapak rumah Abu Bakar, tapak rumah Saidina Omar, tapak rumah Siti Khatijah ( Isteri Nabi ), Tapak rumah Abu Lahab, Rumah kelahiran Nabi Muhammad, Masjid Jin ( tempat Nabi Muhammad berdakwah pada golongan Jin), Masjid Syajarah (pokok yang datang bertemu Nabi ), Perkuburan Ma’ala (tempat Siti Khatijah dikebumikan) dan Pasar zink untuk melihat kawasan membeli belah. Seterusnya, jemaah bebas untuk beribadat.

Ceramah agama diadakan sama ada selepas Asar atau selepas Isya’ di dewan makan hotel.

HARI 06 : MAKKAH
Jam 4.00 pagi jemaah dinasihatkan bangun untuk sembahyang subuh di Masjidil Haram. Jam 7.00 pagi jemaah diminta berkumpul di lobi hotel untuk menziarahi tempat-tempat bersejarah di Makkah seperti Jabal Thur, Arafah, Jabal Rahmah, Jabal Nur, Muzdalifah dan Mina (tempat melontar seperti Jamratul Aqabah, Ula dan Wusta). Jemaah akan dibawa ke Ja’ranah untuk bermiqat dan seterusnya kembali ke Makkah untuk mengerjakan ibadah umrah. Seterusnya, jemaah bebas untuk beribadat.

HARI 07 : MAKKAH
Jam 4.00 pagi jemaah dinasihatkan bangun untuk sembahyang subuh di Masjidil Haram. Jam 7.00 pagi jemaah diminta berkumpul di lobi hotel, jemaah akan dibawa ke Tanaim (Masjid Saidatina Aishah) untuk bermiqat (niat mengerjakan umrah) dan seterusnya kembali ke Masjidil Haram untuk menyempurnakan ibadat umrah dan seterusnya jemaah bebas untuk beribadat di Masjidil Haram dan ziarah di kawasan sekitar yang berhampiran.

HARI 08 – 10 : MAKKAH
Jemaah bebas mengisi masa lapang dengan perbanyakkan ibadah di Masjidil Haram. Sabda Rasulullah s.a.w bermaksud :

“pada ka’abah itu ada 120 rahmat kepada pengunjungnya pada setiap hari, iaitu 60 untuk tawaf, 40 untuk solat sunat dan 20 untuk melihat ka’abah”

ZIARAH PILIHAN JEMAAH
A. Jemaah akan dibawa ke Hudaibiyah untuk melawat ladang unta dan tempat bersejarah di sekitar Hudaibiyah (Syumaisi) termasuk perigi Saidina Othman dan seterusnya bermiqat (berniat ihram umrah) kemudian kembali ke Masjidil Haram untuk menyempurnakan rukun umrah. Sekiranya mendapat keizinan daripada pihak berkuasa kerajaan Arab Saudi jemaah akan dibawa melawat ke muzium 2 Masjid (Masjid Nabawi & Masjidil Haram) dan Kiswah (kilang kelambu ka’abah) sebelum balik ke Masjidil Haram. Insya’Allah….

(lawatan ini tidak termasuk di dalam harga pakej, sekiranya ingin pergi jemaah boleh berunding dengan ketua rombongan sebelum hari yang keenam dengan perbelanjaan tambahan SR30 seorang)

B. Sekiranya ada permintaan jemaah akan dibawa mendaki Jabal Nur melihat Gua Hera’ tempat Nabi menerima wahyu yang pertama pada waktu malam selepas Isha’. (perbelanjaan tambahan SR15 seorang. Jemaah mesti mempunyai kesihatan yang baik untuk mendaki)

HARI 11 – 12 : MAKKAH – JEDDAH – KUALA LUMPUR
Jemaah dinasihatkan menyempurnakan tawaf wida sebelum meninggalkan Makkah. Jemaah kemudiannya akan dibawa kelapangan terbang Jeddah untuk penerbangan ke KLIA. Jemaah dijangka tiba mengikut jadual yang ditetapkan. SELAMAT PULANG DENGAN UMRAH MAQBULLAH.

NOTA PENTING
1) Bagi jemaah umrah wanita sebelum berniat menunaikan umrah sila kemukakan masalah mereka kepada guru agama / pembimbing untuk kelancaran umrah.

2) Sebelum meninggalkan Makkah sila periksa dahulu sama ada mereka wajib membayar dam atau tidak di atas kesilapan ketika menunaikan umrah.

3) Dinasihatkan jemaah membawa sepersalinan pakaian di dalam hand luggage.

WAKTU MAKAN
Sarapan pagi selepas subuh.
Makan tengahari selepas Zohor
Makan petang selepas Asar (di Makkah sahaja)
Makan malam selepas Isya’
Minum panas/sejuk/roti 24 jam (di Makkah sahaja)
Makluman : Ini adalah aturcara am, semua jemaah akan melalui aturcara yang tidak jauh berbeza kecuali tempat mendarat (Jeddah atau Madinah), masa dan jumlah hari.

Pakej Umrah Ziarah Andalusia ini memang menjadi pilihan ramai jemaah. Ramai yang berpuas hati dengan pakej harga Umrah dan Ziarah yang murah dan berbaloi ini.

MrJocko sendiri teringin nak buat ibadah Haji dan Umrah. Doakan semoga ia dipermudahkan. InsyaAllah, kalau diberi peluang nak juga buat Umrah Ziarah dulu dengan Pakej Umrah Ziarah Andalusia Selama 12 Hari ini. Amin,,,

Cara Melakukan Ibadah Haji dan Umrah http://www.mrjocko.com/2012/09/cara-melakukan-ibadah-haji.html

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.