Travel Blogger Malaysia Influencer

G-Shock MurahBeli GShock Murah

Jeongseon Arirang Festival Kebudayaan Terkenal Di Korea Selatan

Salah satu persembahan budaya yang besar dan terkenal di Korea ialah bila tiba musim Jeongseon Arirang Festival. Ia adalah Jeongseon Arirang Festival Kebudayaan Terkenal Di Korea Selatan yang dianjurkan setiap tahun dengan meriah dan menjadi kebanggaan rakyat Korea.

Jeongseon Arirang adalah kepelbagai budaya tradisional daerah Arirang, salah satu lagu rakyat Korea yang terkenal, yang berasal dari kawasan Jeongseon di Gangwon-do. Perayaan ini diadakan setiap tahun untuk menandakan sebagai penghormatan kepada lagu rakyatnya, yang ditakrifkan sebagai Warisan Kebudayaan Intangible Gangwondo No.1.

Baca : Jeongseon Cable Car South Korea

 


Jeongseon Arirang Festival

Jeongseon Arirang Festival
 

Kebiasaannya Jeongseon Arirang Festival dirasmikan dengan perarakan berkostum dan persembahan rakyat jalanan. Persembahan Jeongseon Arirang akan menjadi tumpuan utama perayaan ini, diikuti oleh pelbagai persembahan kebudayaan, acara kebudayaan dan acara sukan yang lain.

Uniknya, acara ini dibuka penyertaannya kepada penyertaan awam, termasuk persaingan nyanyian Jeongseon Arirang, Ttetmok Arari dan pertandingan dialek tempatan.

 

Jeongseon Arirang Festival Jeongseon Arirang Festival

 

Informasi tentang Jeongseon Arirang Festival : 

Tiket Masuk : Percuma
Tarikh : 29 Sept – 2 Oktober 2017
Lokasi : 112, Bongyang-ri, Jeongseon-eup, Jeongseon-gun, Gangwon-do
Cara ke Lokasi : Dari Dong Seoul Bus Terminal, ambil intercity bas ke Jeongseon. Kemudian dari Jeongseon Terminal, ambil teksi ke lokasi festival (5-10 minit)

 

Jeongseon Arirang School 1 Jeongseon Arirang School 1

 

Sejarah Jeongseon Arirang Festival Korea

Pada tahun 1867, semasa kerajaan Daewongun (Lee Ha Eung), Gojong (Kaisar terakhir Dinasti Joseon), bangunan Gyeongbokgung Palace telah dibina dan membentuk kompleks istana yang besar. Ia mempunyai 330 bangunan dan 5,792 kamar. Terbina di tanah seluas 4,657,576 kaki persegi, Gyeongbokgung menjadi simbol ikonik bagi negara Korea dan keluarga diraja Korea.

Untuk pembinaan semula bangun utama istana Gyeongbokgung Palace ini selama 7 tahun, pekerja di seluruh negara telah dipanggil ke Hanyang (nama lama Seoul) untuk bekerja disini. Setelah penat bekerja seharian, ramai pekerja menyanyikan banyak lagu rakyat bersama-sama untuk melegakan tekanan kerja dan menghiburkan diri. Di antara banyak-banyak lagu, Jeongseon Arirang adalah yang paling popular kerana ia mempunyai bahagian korus yang baik untuk menyanyi bersama-sama sebagai “Arari-Arirang”.

Selepas pembinaan semula istana selesai, pekerja pulang ke kampung halaman mereka dan Jeongseon Arirang menjadi satu fenomena di Korea sebagai lagu rakyat.

Gyeongbokgung Palace

 

Informasi Tambahan

Jeongseon Arirang adalah lagu rakyat tempatan yang menyampaikan perasaan orang-orang Jeongseon, sebuah kampung di pergunungan dan ia juga dikenali sebagai Arari. Lagu ini secara tradisinya dinyanyikan oleh orang tempatan yang tidak tahu bagaimana untuk membaca atau menulis. Sebab itu ia jadi tidak ada rekod yang teratur. Akademi Jeongseon Arirang ditubuhkan untuk menyerahkan dan mempromosikan Jeongseon Arirang. Ia mempunyai bilik pengajaran, bilik rujukan Jeongseon Arirang, dewan persembahan Jeongseon Arirang dan lain-lain. Kelas Arirang diadakan pada hari Rabu untuk membolehkan orang belajar Arirang dari penyanyi tuan Jeongseon Arirang.

Kalau nak cerita panjang lebar lagi tentang Jeongseon Arirang Festival memang MrJocko tak pandai. Jadi untuk beri korang lebih informasi, layari laman web ini  Jeongseon Arirang Festival Korea 

Jangan lupa Baca MrJocko Melancong ke Yehliu Geopark

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.