Travel Blogger Malaysia Influencer

G-Shock MurahBeli GShock Murah

Jingjiang Princes Palace Guilin Tinggalan Sejarah Dinasti Ming

China ada banyak sejarah yang menarik boleh kita belajar. Antara yang popular ialah tentang Dinasti dan Maharaja yang terkenal di sana. Satu sudut di Guilin, ada tinggalan sejarah yang popular, ia dikenali sebagai Jingjiang Princes Palace Guilin Tinggalan Sejarah Dinasti Ming.

Walaupun di negara China ada banyak lokasi Forbidden City (Kota Terlarang), Istana Maharaja dan Kota, lokasi di Jingjiang Princes Palace seperti di Guilin ini memang punyai tarikan dan keunikkannya tersendiri.

Baca : Tempat Shopping Menarik Di Guilin

Jingjiang Princes Palace Guilin

Jingjiang Prince Palace Guilin Tinggalan Sejarah Dinasti Ming
Chengyun Gate di Jingjiang Princes Palace

 

Istana Jingjiang Princes (juga dikenali sebagai Bandar Jingjiang Princes), yang terkenal dengan nama Wangcheng (Princes ‘City), terletak di bandar pedalaman Guilin dan dibina antara 1372 dan 1392 AD semasa Dinasti Ming dekat dengan Solitary Puncak Kecantikan (Duxiu Feng).

Ia pada mulanya adalah kediaman rasmi Zhu Shouqian, anak saudara besar Zhu Yuanzhang, maharaja Dinasti Ming yang pertama. Selepas Zhu Shouqian diisytiharkan Putera Jingjiang oleh Maharaja Zhu Yuanzhang, istananya telah ditetapkan di Jingjiang. Ia mengambil masa lebih daripada 20 tahun untuk membina modal, yang kini mempunyai sejarah lebih dari 630 tahun dan lebih tua daripada Kota Terlarang (Forbidden City) di Beijing.

Selama lebih 257 tahun dari pembinaan rumah agam hingga akhir dinasti Ming, 14 raja dari 12 generasi pernah menginap dan tinggal kawasan istana ini.

 

Jingjiang Prince Palace Guilin Tinggalan Sejarah Dinasti Ming
Chengyun Gate

Jingjiang Prince Palace Guilin Tinggalan Sejarah Dinasti Ming

 

Sun Yat-sen tinggal di sana pada Ekspedisi Utara pada tahun 1921. Pada musim sejuk tahun 1925, ia dinamakan sebagai Taman Yat-sen dan kini merupakan salah satu sekolah pelajar Universiti Guangxi. Di kawasan ini, ada Balustrades yang diukir dan binaan marmar rumah besar masih kekal hingga ke hari ini.

Selama lebih dari 600 tahun sejarahnya, walaupun telah dibakar hingga beberapa kali, namun ia kekal sebagai Bandar Putera paling baik yang dipelihara di China. Terutama pada lekapan ukiran dan binaan batu marmar yang masih utuh. Oleh yang demikian, Kerajaan China telah memberikan status “Tapak Perlindungan Negara” pada tahun 1993.

Hari ini laman web ini diduduki oleh Universiti Guangxi, tetapi masih terbuka kepada orang ramai sebagai tarikan pelancong yang popular menggabungkan aspek kecantikan, sejarah, seni bina tradisional dan budaya tempatan Guilin.

Baca juga : MrJocko Travel je Guilin China

 

Jingjiang Princes Palace Guilin Tinggalan Sejarah Dinasti Ming
Jingjiang Princes Palace Guilin Tinggalan Sejarah Dinasti Ming

Jingjiang Prince Palace Guilin Tinggalan Sejarah Dinasti Ming Jingjiang Prince Palace Guilin Tinggalan Sejarah Dinasti Ming

Jingjiang Prince Palace Guilin Tinggalan Sejarah Dinasti Ming Jingjiang Prince Palace Guilin Tinggalan Sejarah Dinasti Ming Jingjiang Prince Palace Guilin Tinggalan Sejarah Dinasti Ming Jingjiang Prince Palace Guilin Tinggalan Sejarah Dinasti Ming Jingjiang Princes Palace Guilin Tinggalan Sejarah Dinasti Ming

 

Apa yang boleh MrJocko simpulkan, kawasan di Jingjiang Princes Palace Guilin ni memang besar. Struktur binaan bangunan di dalam kawasan ini ada maksud tersendiri dengan berdekatan dengan bukit yang tinggi, menjadi sebagai Kubu dan Trademark tersendiri. 

Ada cerita lagenda tersendiri tentang Bukit bersebelahan lokasi ini yang dikenali sebagai DuXiu Peak atau Solitary Peak Guilin. Mengikut lagenda, katanya puncak ini dulu adalah puncak tertinggi dan menjadi salah satu lokasi ‘bertuah’ bagi mereka yang menginap di sini.

Banyak lagi yang menarik di Guilin boleh korang terokai. Bukan sahaja punyai pemandangan yang cantik dan indah, tetapi ada banyak sejarah dan menu makanan yang halal boleh korang cuba. Boleh dapatkan pakej travel halal muslim ke Negara China dengan pakej murah KSB Travel and Tours Sdn Bhd.

Layari laman web KSB Travel & Tours Sdn Bhd dan dapatkan pakej pilihan korang.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.