Travel Blogger Malaysia Influencer

G-Shock MurahBeli GShock Murah

JPJ perkenal Stiker Road Tax Baharu

Menurut JPJ, pelekat cukai jalan ke atas kenderaan boleh menjadi benda silam dengan Sistem Penguatkuasaan Automatik (AES), yang akan dilaksanakan di seluruh negara tahun ini.

Walaupun sistem itu akan digunakan untuk menangkap pemandu laju dan pelanggaran kenderaan lain, Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) automotif kejuruteraan Pengarah Bahagian Mohamad Dalib berkata terdapat rancangan untuk menggunakan sistem untuk mengesan kenderaan dengancukai jalan tamat tempoh.
Apabila rancangan ini dilaksanakan, Mohamad berkatapemilik kenderaan hanya akan mempunyai pelekat kecil untuk mengingatkan mereka tentang tarikh tamat cukai jalan mereka.
“Kamera akan mengambil gambar plet lesen dan butir-butir kenderaan akan diperiksa terhadap pengkalan data kami. Jika cukai jalan anda telah tamat tempoh, suatu saman secara automatik akan dikeluarkan,” katanya, sambil menambah pelaksanaan yang masih sedang dibincangkan.
Menurut Mohamad, 250 resolusi tinggi kamera akan ditubuhkan di sepanjang lebuh raya dan jalan persekutuan untuk mengesan, menjejak dan menangkap imej danrakaman video pemandu yang melanggar undang-undanglalu lintas.
Ini bateri kamera akan disokong oleh kamera radar mudah alih dikendalikan oleh polis dan anggota penguatkuasa.
Imej yang ditangkap dengan segera akan dihantar kepadapangkalan data pusat dikongsi di antara JPJ dan polis.Saman yang dikeluarkan akan termasuk orang-orang imejsebagai bukti.
Menteri Pengangkutan Datuk Seri Kong Cho Ha telahdisebut-sebut sistem itu, yang diumumkan pada 2010,dengan ketara menurunkan bilangan kemalangan jalan rayadan kematian, berikutan kejayaan negara-negara lain seperti Perancis yang menggunakan sistem yang sama.
One Comment

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.