Travel Blogger Malaysia Influencer

G-Shock MurahBeli GShock Murah

Kena Bayar JPY1000 International Tourist Tax Japan

Berkuatkuasa dari tarikh Isnin, 7 Januari 2019, pelawat yang melancong ke Jepun akan Kena Bayar JPY1000 International Tourist Tax Japan untuk tujuan mengembangkan dan meningkatkan infrastruktur pelancongan negara Jepun. Nilai tersebut bersamaan lebih kurang MYR40.

Menurut pihak terbabi dengan kutipan cukai International Tourist Tax Japan (Cukai Pelancongan Antarabangsa) ini, cukai kecil tersebut akan membawa kepada kebaikan dan perbezaan yang signifikan.

Kena Bayar JPY1000 International Tourist Tax Japan

International_Tourist_Tax_Japan

Hasil daripada Cukai Pelancong Antarabangsa (International Tourist Tax) ini akan diperuntukkan kepada tiga bidang berikut :

1. Mewujudkan persekitaran pelancongan yang lebih selesa dan bebas tekanan.

2. Meningkatkan akses kepada maklumat mengenai pelbagai tarikan di Jepun.

3. Membangun sumber pelancongan mengambil kesempatan daripada aset budaya dan alam semula jadi yang unik di rantau masing-masing.

International_Tourist_Tax_Japan
Japan Airlines, antara Syarikat Popular di Jepun
International_Tourist_Tax_Japan
Boarding Hall di Chitose Airport, Jepun

Yuran JPY1,000 (US $ 9.22) telah dikuatkuasa pada hari Isnin, 7 Januari 2019 dan bertujuan mengumpulkan dana untuk menyokong sektor pelancongan negara Jepun.

Anggaran pihak berkenaan, sekitar JPY50 bilion (AS $ 459 juta) akan berjaya dikutip bagi tahun 2019. Duit dari cukai pelancongan antarabangsa ini akan menyokong tiga bidang utama pelancongan di Jepun iaitu pengurusan logistik perjalanan yang lebih lancar, akses mudah kepada maklumat pelancongan dan budaya, dan mempromosikan kawasan yang kurang dilawati di Jepun.

Pelan khusus termasuk memasang lebih banyak kamera pengiktirafan wajah di lapangan terbang untuk mempercepatkan prosedur imigresen, meningkatkan jumlah tawaran bahasa asing di tapak kebudayaan dan taman negara dan menyediakan lebih banyak kaedah pembayaran tanpa tunai untuk pengangkutan.

Cukai Pelancongan Antarabangsa ini telah menerima banyak kritikan. Sesetengah berpendapat, ia akan mengurangkan kedatangan pelancong asing ke Jepun.

International_Tourist_Tax_Japan
Lapangan Terbang New Chitose, Jepun

Baca : MrJocko dan Tempat Menarik di Jepun

Menurut pemandu pelancong yang berpangkalan di Osaka: “Pengembara percutian selalu fokus kepada pakej harga yang lebih murah, jadi jika pelancong asing dikenakan bayaran cukai JPY1000 (pelancongan) akan menjadi beban yang besar bagi kami.”

Namun, ramai pakar menyokong perlaksanaan cukai ini. Ia bukan perkara luar biasa. Negara-negara lain turut mengenakan cukai berlepas termasuk Australia, Bermuda, Kemboja dan Filipina.

Sektor pelancongan Jepun telah berkembang pesat sejak beberapa tahun sebelum ini. Jangkaan untuk tahun ini, Jepun mengalu-alukan 30 juta pelawat untuk kali pertama, enam kali lebih tinggi daripada kemasukkan 16 tahun yang lalu. Menjelang tahun 2030, jumlah itu dijangka mencapai 60 juta. Peningkatan pelawat dari China, Korea Selatan dan Taiwan telah menyumbang dengan ketara kepada sektor pelancongan Jepun yang berkembang. Cukai ini bertujuan untuk menyokong dan memanfaatkan kebangkitan pelancong secara serentak, terutamanya dengan menghampiri Olimpik 2020 di Tokyo.

Nota Penting :
Sila ambil perhatian bahawa pelancong yang memenuhi syarat-syarat tertentu, seperti “kanak-kanak di bawah umur 2 tahun” dan “orang yang meninggalkan Jepun pada atau selepas 7 Januari 2019, menggunakan tiket penerbangan yang dikeluarkan sebelum 7 Januari 2019,” dikecualikan daripada membayar “Antarabangsa Cukai Pelancongan “.

Sumber : https://www.jnto.org.au/international-tourist-tax/

One Comment

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.