Travel Blogger Malaysia Influencer

G-Shock MurahBeli GShock Murah

Adakah Kanak-Kanak Tanpa Vaksin Selamat Dari Varian Delta COVID-19?

Selepas angka kematian semakin melonjak dikebanyakkan negara termasuk Malaysia, dikhuatiri ramai yang terlibat disyaki ada berkaitan dengan varian delta terbaru. Untuk orang dewasa, mereka digalakkan untuk mengambil vaksin, namun bagaimana pula dengan kanak-kanak dan remaja di bawah umur 18 tahun? Adakah Kanak-Kanak Tanpa Vaksin Selamat Dari Varian Delta COVID-19?

Sebelum ini, kanak-kanak dan remaja tidak digalakkan untuk menerima vaksin. Tetapi selepas penularan varian delta Covid-19, Kerajaan Malaysia sendiri mula membuka slot untuk vaksinasi bagi kanak-kanak berumur 12 – 18 tahun baru-baru ini.

Baca : Pusat PPV Paling Popular Di Kuala Lumpur

Kanak-Kanak Tanpa Vaksin Selamat Dari Varian Delta

 


Adakah Kanak-Kanak Tanpa Vaksin Selamat Dari Varian Delta COVID-19?

Adakah Kanak-Kanak Tanpa Vaksin Selamat Dari Varian Delta COVID-19 02 copy

Adakah Kanak-Kanak Tanpa Vaksin Selamat Dari Varian Delta COVID-19 03
 

Kanak-Kanak Tanpa Vaksin Selamat Dari Varian Delta COVID-19?

Dalam beberapa bulan yang akan datang, jika peratus jangkitan Covid-19 menurun, ada kemungkinan banyak negeri di Malaysia akan beralih ke FASA 2 yang mana beberapa kelonggaran baru akan dibenarkan oleh pihak kerajaan seperti aktiviti sukan, aktiviti sosial lain dan mungkin rentas daerah.

Semua ini telah dirangka dalam Pelan Pemulihan Negara dan telah diumumkan oleh Perdana Menteri.

Baca : Kemudahan Untuk Mereka Yang lengkap 2 Dos Vaksin
 

Adakah Kanak-Kanak Tanpa Vaksin Selamat Dari Varian Delta COVID-19 01
 

Jika orang dewasa juga masih terdedah kepada bahaya varian delta ini, kesan ke atas kanak-kanak dan remaja juga dikatakan masih lagi merbahaya. Sebagai orang dewasa, tugas kita untuk meminimakan risiko jangkitan wabak ini dikalangan keluarga kita sendiri.

Kita di Malaysia, sepatutnya lebih peka dengan bahaya varian delta terbaru ini. Hadkan pergerakkan dan keluar rumah untuk urusan penting sahaja. Kurangkan aktiviti di luar suapay dapat mengurangkan Semua rancangan perjalanan pilihan kami sekarang sudah tidak ada sehingga anak-anak boleh mendapat vaksin atau sehingga kes-kesnya mati lagi,” katanya kepada USA HARI INI, sambil menyatakan bahawa dia prihatin dengan jangkitan baru. Sehingga itu, “kami tidak begitu berminat untuk meletakkannya di pesawat, di lapangan terbang, melalui hotel, perkara seperti itu.”

Pakar kesihatan mengatakan perjalanan seharian boleh menjadi berisiko, memandangkan peningkatan varian delta. Sebagai contoh, jumlah pesakit di Amerika Syarikat yang telah dimasukkan ke hospital dengan COVID-19 meningkat tiga kali ganda selama sebulan terakhir menjadi hampir 45,000 menurut data CDC.

Kes positif harian terbaru di Malaysia juga sudah pun mencapai jumlah 20,000 orang sehari dan ia satu angka yang membimbangkan.

Sebab itu, musim sekarang, kita kena lebih berhati-hati supaya kita sentiasa terhindar dari wabak Covid-19 terutama dari varian delta yang terbaru.

Kanak-kanak merupakan golongan paling rentan disebabkan mereka masih belum mendapatkan vaksin, sekali gus tiada perlindungan terhadap varian Delta yang pantas menular.

Sekali lagi, jaga jarak, sentiasa sanitasi tangan dan peralatan yang digunakan serta sentiasa peka dengan kebersihan semasa.

Baca : USA Today Delta Variant

One Comment

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.