Travel Blogger Malaysia Influencer

G-Shock MurahBeli GShock Murah

Kebakaran Hutan Australia Selamat Tak Melancong #PrayForAustralia

Ada yang bertanya, Kebakaran Hutan Australia Selamat Tak Melancong? Ya, negara Australia kini diduga dengan bencana kebakaran hutan yang paling teruk dalam sejarah negara mereka. Ada yang kata, hampir separuh kawasan di Australia, terkesan dengan kebakaran ini.

Ia lebih malang lagi, apabila pokok-pokok hutan, padang belukar terus terbakar di seluruh Australia. Kini dengan pemandangan langit merah dan landskap yang hangus. Ia bukan sahaja mengorbankan nyawa manusia, ia turut mengorbankan haiwan liar termasuk kangaroo, wallaby, kaola dan haiwan-haiwan lain.

Baca : Tempat Menarik di Melbourne Australia
 

Kebakaran Hutan Australia Selamat Tak Melancong #PrayForAustralia

Kebakaran-Hutan-Australia-Selamat-Tak-Melancong-Ke-Sana-06 copy

australia-fire-map
Ribuan Kebakaran Yang Melanda Australia

 

Selamat Tak Melancong Ke Australia Buat Masa Sekarang?
Jawapan pendek, ia bergantung kepada lokasi.

Dalam beberapa hari kebelakangan ini, banyak Kedutaan dan Badan Kerajaan di Australia telah mengemaskini maklumat tentang kebakaran di Australia. Antaranya adalah nasihat perjalanan mereka kepada warga negara mengenai perjalanan ke Australia, memberitahu mereka untuk terus mengikuti informasi semasa. Sentiasa peka dengan mengikuti berita media tempatan dan bersedia untuk mematuhi sebarang arahan pemindahan.

“Pihak berkuasa dibeberapa wilayah telah mengisytiharkan Negara Darurat dan mengarahkan penutupan jalan dan pemindahan. Kualiti udara yang buruk boleh berlaku beberapa jarak dari tapak kebakaran dan menimbulkan keadaan pernafasan”

“Jika anda berada di dalam atau berhampiran kawasan yang terjejas atau merancang perjalanan, ia masih lagi selamat. Cuma diharap dapat sentiasa peka tentang berita TV, radio dan saluran media sosial yang dikemas kini. Mereka yang berada di Australia, digesa untuk mengikuti arahan dan nasihat pihak berkuasa tempatan.”

Pelancong juga dinasihatkan untuk memeriksa dengan penyedia insurans mereka dan membaca cetakan halus, dalam situasi-situasi tertentu, iaitu jika ada kerajaan Australia mengeluarkan arahan ‘keadaan kecemasan’ ia mungkin membatalkan perlindungan.
 

Baca : MrJocko dan Percutian ke Melbourne

Kawasan mana yang paling teruk terjejas?

Pelancongan Australia mengeluarkan kenyataan akhbar pada 3 Januari, menulis bahawa, banyak kawasan tidak terjejas dan kebanyakan perniagaan berkaitan dengan pelancongan masih lagi dibuka.

“Lebih penting daripada itu, kami telah mengadakan perhimpunan di sekitar komuniti dan sektor pelancongan yang mungkin terjejas,” kata Phillipa Harrison, pengarah urusan Tourism Australia, dalam kenyataan itu.

“Kami akan menggalakkan semua pelancong yang datang ke Australia untuk mencari maklumat terkini sebelum berlepas dan terus dimaklumkan mengenai perubahan keadaan dari masa ke semasa”

Kebakaran telah melanda setiap negeri Australia. Namun beberapa kawasan di New South Wales dan Victoria, masing-masing di bandar-bandar besar seperti di Sydney dan Melbourne pada masa kini menjadi semakin buruk.

Victoria (yang paling Popular ialah Melbourne) kini berada dalam keadaan bencana dan NSW telah mengisytiharkan keadaan kecemasan.

Manakala, bandar Sydney sendiri kini selamat dari kebakaran. Melbourne, pihak berkuasa menggelarkan ia sebagai kawasan “Zon Cuti Pelancong”, yang mana mereka menasihati pelancong untuk berpindah.

Kualiti udara di kebanyakkan lokasi di Australia dibimbangi akan membahaya manusia. Banyak lokasi, penduduk digalakkan untuk memakai topeng berkadar P2, yang boleh menyaring zarah PM2.5 mikroskopik berbahaya yang dihasilkan oleh asap kebakaran.

Laman web global Aqicn.org menawarkan kemas kini semasa mengenai kualiti udara. Kualiti udara di Sydney kini disenaraikan sebagai “Sederhana,” walaupun ramalan ada mengatakan ia boleh mencapai tahap merbahaya pada minggu ini. Kualiti udara di Melbourne kini dinilai “Tidak Sihat.”
 

Kebakaran-Hutan-Australia-Selamat-Tak-Melancong-Ke-Sana-02

Kebakaran-Hutan-Australia-Selamat-Tak-Melancong-Ke-Sana-04

Australia-Burning

Australia-Fires

Australia-Fires

Pray For Australia
#PrayForAustralia

Bilakah kebakaran akan berakhir?

Malangnya, Australia memasuki musim panasnya dan biasanya suhu tertinggi pada bulan Januari dan Februari. Jadi, kesan kebakaran ini mungkin akan berlanjutan dan mungkin menjadi semakin buruk jika tidak dapat dikawal dengan baik.

Kesan ke atas industri pelancongan Australia.

Sudah pasti industri pelancongan di Australia, khususnya kawasan yang terlibat akan terjejas teruk. Mana mungkin pelancong akan singgah di lokasi yang masih ada kesan terbakar, hilang pemandangan cantik serti haiwan-haiwan yang telah mati.

Namun begitu, kakitangan Pelancongan Australia memberitahu CNN Travel yang mereka sedang mengumpul maklum balas dan memantau impak pada tempahan masa depan dengan begitu keadaan berlaku.

“Seperti yang telah kita lihat, beberapa destinasi serantau telah terjejas dan pelan perjalanan rakyat telah terjejas tetapi pada peringkat ini terlalu awal untuk mengukur kesan sampingan semak di industri pelancongan.”

Untuk anda yang sedang merancang untuk ke Australia dalam masa terdekat, pastikan anda mendapatkan informasi dan nasihat dari pihak berwajib terlebih dahulu.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.