Travel Blogger Malaysia Influencer

G-Shock MurahBeli GShock Murah

Kejadian Tanah Runtuh Sebuah Resort Di Tambun Perak

Mengejutkan, bila pagi ini terbaca berita tentang Kejadian Tanah Runtuh Sebuah Resort Di Tambun Perak. Yang terlibat, antaranya ialah dua orang tetamu Banjaran Hot Spring Resort di Tambun, Perak. Mangsa yang dikhuatiri tertimbus di dalam kejadian tanah runtuh tersebut, dikatakan melanda vila penginapan mereka pagi ini.

Updated 12.05pm : Mangsa telah ditemui meninggal dunia. Mayat Ooi Chee Wei, 39 dan Lee Tze Jun, 32, masing-masing ditemui pada jam 9.55 pagi dan 10 pagi.

“Mayat itu dijumpai di bilik jakuzi vila,” kata Pemangku Ketua Polis Perak, Datuk Goh Boon Keng kepada wartawan ketika ditemui di luar resort, di sini.

Sumber : NST Two Found Dead

Baca : Resort Yang Cantik Di Perak

 


Kejadian Tanah Runtuh Sebuah Resort Di Tambun Perak

Kejadian Tanah Runtuh Sebuah Resort Di Tambun Perak 00

Kejadian Tanah Runtuh Sebuah Resort Di Tambun Perak 00

Kejadian Tanah Runtuh Sebuah Resort Di Tambun Perak 02 copy

Kejadian Tanah Runtuh Sebuah Resort Di Tambun Perak 03

Kredit Gambar : Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia
 

Menurut berita tersebut, Jabatan Bomba dan Penyelamat Perak menerima panggilan kecemasan sekitar jam 1.28 pagi tadi dan kemudian pasukannya bergegas ke tempat kejadian untuk tujuan rescue.

MrJocko sendiri tidak pernah sampai di Banjaran Hot Spring Tambun. Namun, pernah lihat gambar lokasi resort ini yang sememangnya cantik dan dikelilingi hutan hijau dan bukit bukau yang indah.

Pastinya ia antara resort yang menjadi impian ramai di negeri Perak.

banjaran-hot-spring-tambun-landslide

Kredit Gambar : Booking.com

Kalau dari segi bintang, rasanya ia diberikan penarafan Resort 5 Bintang, antara resort yang offer pakej dan facility terbaik di Perak, Semenanjung Malaysia. Harga bilik di The Banjaran Hotsprings Tambun ini dikatakan sekitar RM1400 bagi pakej 2 hari 1 malam.

Semak Banjaran Hotsprings Room Rates di sini : Google Malaysia

Kejadian Tanah Runtuh Sebuah Resort Di Tambun Perak
 

Sebagai tetamu hotel, ketika kita bercuti di mana sahaja, perlu juga kita ingat tentang aspek keselamatan. Ya, kemalangan boleh berlaku di mana-mana sahaja tetapi setiap masa, kita tetap kena beringat.

Kes tanah runtuh seperti ini, mungkin mangsa berada di tempat yang salah, pada masa yang salah. Satu kemalangan yang sesiapapun yang menginap di vila tersebut pasti tidak akan dapat menjangka akan berlaku kejadian tanah runtuh seperti ini.

Takziah kepada mangsa dan keluarga. Semoga pekerja dan tetamu hotel yang lain selamat dari bencana tersebut.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.