Travel Blogger Malaysia Influencer

G-Shock MurahBeli GShock Murah

Tips Travel 10 Kelebihan Melancong Ke Luar Negara

Ada banyak kelebihan jika anda seorang yang kerap mengembara atau melancong. Terus terang sahaja MrJocko nak kongsi, anda akan lebih terbuka dan memahami kehidupan sebenar jika kenal dunia luar, berbanding mereka yang jarang mengembara. Perkongsian ini adalah pandangan peribadi tentang 10 Kelebihan Melancong Ke Luar Negara.

Mungkin anda tak perasan, tetapi kalau anda selalu travel keluar negara, anda akan lebih rasa terbuka dan lebih matang berbanding mereka yang tidak melancong. Ini kenyataan.

Baca : Pertama Kali Terbang Ke Athens GreeceKelebihan Melancong Ke Luar Negara

Kelebihan Melancong Ke Luar Negara

Anda Menjadi Lebih Sosial

Apabila anda mengembara, anda akan terpaksa bercakap dengan ramai orang. Anda akan bertanya untuk lokasi kedai, lokasi hotel atau lokasi tempat shopping yang bagus di sekitarnya. Secara tidak langsung, ia memberikan anda teknik bersosial dengan baik.

Anda Mendapat Keyakinan Diri

Banyak lokasi pelancongan yang boleh menaikkan semangat diri anda, seperti mendaki gunung, snorkling atau meredah hutan belantara. Penggembaraan seperti ini memberikan anda peluang untuk mencabar keupayaan diri. Pendek kata, anda telah melakukan perkara-perkara yang menggerunkan. Selepas mencapai begitu banyak, anda akan berasa lebih lebih yakin dalam keupayaan anda untuk mencapai apa-apa.

Anda Belajar Menerima Seadanya.

Anda kadang-kadang akan menghadapi masalah seperti terlepas penerbangan, bas lambat, salah giliran, kelewatan yang tidak dapat dielakkan, makanan yang tidak baik dan banyak lagi. Anda telah belajar bagaimana untuk menyesuaikan diri dengan keadaan yang sentiasa berubah.

Anda Dapat Lebih Cabaran

Apabila anda menjadi yakin dalam keupayaan anda untuk berbuat apa-apa, anda melakukan segala-galanya. Terjunan, Melompat dari tebing, takluk ketakutan anda ketinggian, berjalan kaki 10km dan apa sahaja. Itu semua sebahagian daripada perjalanan pengembaraan dan lebih banyak anda kembara, lebih banyak cabaran yang anda akan lalui.

Anda Belajar Untuk Membaca Orang

Apabila anda tidak tahu bahasa setempat, komunikasi bukan lisan menjadi lebih penting untuk membaca orang dan situasi. Jika anda selalu kembara, anda mungkin dapat belajar membaca bahasa badan orang lain dan memberitahu anda tentang persekitaran anda. Ini boleh menyelamatkan anda daripada keadaan yang tidak baik.

 Travel blogger Malaysia

Kelebihan Melancong Luar Negara
10 Kelebihan Mengembara Melancong Luar Negara

Travel blogger Malaysia
Kelebihan Melancong Ke Luar Negara

 

Perjalanan Meluaskan Horizon Anda

Setiap tempat, daerah, negeri atau negara punyai budaya dan cara hidup berbeza. Ia mengajar anda tentang persamaan dan ada perbezaan seluruh bahagian dunia. Anda akan mengetahui bahawa kita sebenarnya banyak lagi yang perlu kita belajar tentang kehidupan.

Anda Akan Belajar Cara Hidup Survival

Jika anda boleh menguruskan perjalanan di negara-negara asing atau tinggal di tempat yang baru, anda mungkin boleh melakukan apa-apa sahaja. Memang betul, kerana bila anda travel di lokasi baru, anda akan cuba sedaya upaya untuk ‘survive’.

Ia akan Memberikan Anda Cerita Untuk Di Kongsi

Anda akan mempunyai banyak cerita yang menakjubkan untuk memberitahu pada pihak. Hanya tidak menjadi batang mengenainya dan datang kira sebagai terlalu menonjol.

Anda akan Mempunyai Pengalaman Kerja Yang Bagus

Apabila anda telah mengembara ke serata dunia, anda akan terbiasa mengendalikan situasi janggal dan akan menangani masalah dengan cara yang berbeza. Pendek kata, anda belajar banyak kemahiran soft skill yang tidak boleh diajar di sekolah atau pejabat. Keupayaan untuk bekerja dengan baik dengan orang lain dan mengemudi situasi yang berbeza boleh memberi anda kelebihan sebenar dalam wawancara pekerjaan.

Anda Akan Ada Rakan-rakan Di Seluruh Dunia

Selepas anda mengembara, anda akan punyai rakan-rakan baru di setiap tempat yang anda lawat. Sebelum ini, kita tidak pernah kenal mereka. Sepanjang perjalanan anda mesti akan berjumpa dengan orang yang baru dan boleh menjadikan mereka sebagai rakan anda.

Sebenarnya memang banyak kelebihan bagi mereka yang selalu mengembara samada dalam atau luar negara. Pengalaman ini tak akan dapat di beli dengan wang ringgit. Ia sesuatu pengalaman terbaik. Pergi lah melancong, anda akan teruja dengan nikmat luasnya dunia milik Allah ini. Banyak Kelebihan Melancong Ke Luar Negara yang akan anda alami.

Glamorous MrJocko

2 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.