Travel Blogger Malaysia Influencer

G-Shock MurahBeli GShock Murah

Kempen Halal Foods Bersama Tourism New Zealand

Tourism New Zealand menandakan tahun baru Maori di Kuala Lumpur dengan majlis makan tengahari unik yang disediakan oleh chef selebriti Malaysia, James Won. Ia bersempena dengan Kempen Halal Foods Bersama Tourism New Zealand, mengajak lebih ramai lagi pengembara Malaysia untuk berkunjung ke New Zealand.

Sambutan itu dihoskan oleh pengurus daerah New Zealand Selatan dan Asia Tenggara Steven Dixon dan Pesuruhjaya Tinggi New Zealand ke Malaysia, Hunter Nottage.

Makan tengahari disajikan untuk mempamerkan pelbagai pilihan halal yang tersedia untuk pelancong ke New Zealand seperti yang diketengahkan oleh syarikat media dan teknologi Have Halal, Will Travel (Miliki Halal, Akan Kembara).

Kempen Halal Foods Bersama Tourism New Zealand

Kempen Halal Foods Bersama Tourism New Zealand 1 copy

Kempen Halal Foods Bersama Tourism New Zealand Logo

“Dengan Malaysia menjadi negara majoriti Muslim, kami menyedari betapa pentingnya makanan halal dan pilihan lain yang diperlukan untuk pelancong Islam. Perkongsian kami dengan ‘Have Halal, Will Travel’ merupakan cara penting bagi kami untuk menunjukkan komitmen kami untuk menjadikan New Zealand lebih menarik dan boleh diakses oleh umat Islam di Malaysia,” kata Dixon.

Malaysia adalah salah satu pasaran utama Tourism New Zealand di Asia Tenggara. Yang mana, dalam tempoh lima tahun yang lalu, mereka telah melihat lebih banyak rakyat Malaysia membuat pilihan untuk alami percutian menarik ke New Zealand.

Baca : Review Makanan Halal di Blog Travel Blogger Malaysia

Kempen Halal Foods Bersama Tourism New Zealand 03
Kempen Halal Foods Bersama Tourism New Zealand
Halal Foods New Zealand
Logo Halal New Zealand
Halal Foods New Zealand
Halal Foods New Zealand

Mengikut statistik, pada tahun 2018, lebih 55,000 rakyat Malaysia telah melawat negara New Zealand dan ia mewakili kenaikan sebanyak 70% sejak 5 tahun yang lepas.

“Sangat bagus untuk meraikan Matariki (tahun baru Maori) di Malaysia, sebuah negara yang New Zealand telah berkongsi hubungan rapat persahabatan dan sokongan selama bertahun-tahun,” kata Nottage, sambil menambah bahawa tahun ini menandakan hubungan diplomatik selama 61 tahun dua negara.

Antara restoran yang menyediakan menu halal di New Zealand termasuklah Restoran Indian Ocean di Christchurch, Restoran Grill and Shakes dan Ayutthaya Halal Thai Food di Auckland, New Zealand.

halal foods in new zealand
Restoran Halal di New Zealand

Ramai pelancong Malaysia ditarik ke New Zealand kerana pelbagai landskap yang menarik dan pengalaman percutian yang luar biasa, termasuk apa yang kami tawarkan dari segi pilihan halal.

Dalam perkongsian Mempunyai pengalaman ‘Have Halal, Will Travel’, pengasas bersama Elaine Tee berkata New Zealand kini sudah bersedia menawarkan banyak pilihan makanan halal.

“The Kiwis yang kami temui meninggalkan kesan yang hebat kepada kami. Mereka sangat mengalu-alukan dan bersedia membantu.

“Kami tersentuh pengalaman kami tentang manaakitanga (hospitality) dan kami menggalakkan pelancong untuk mengetahui apa lagi destinasi menarik yang ditawarkan oleh New Zealand,” katanya.

Maklumat lanjut boleh layari laman web Tourism New Zealand.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.