Travel Blogger Malaysia Influencer

G-Shock MurahBeli GShock Murah

Kenaikkan Kadar Baru Airport Tax MAVCOM 1 Jun 2024

Kenaikkan kadar baru Airport Tax MAVCOM 1 Jun 2024. Penerbangan antarabangsa ke destinasi yang tertentu akan menjadi lebih mahal kerana Suruhanjaya Penerbangan Malaysia (MAVCOM) telah mengumumkan kadar semakan untuk Caj Perkhidmatan Penumpang (PSC). Dikenali sebagai (airport tax) cukai lapangan terbang, kadar baharu itu akan berkuat kuasa dalam Tempoh Kawal Selia Pertama (RP1) dari 1 Jun 2024 hingga 31 Disember 2026. Keputusan ini dikatakan terpaksa dibuat untuk membantu pemulihan industri penerbangan pasca-pandemik Covid 19 beberapa tahun lalu.

Sebagai langkah permulaan, PSC untuk penerbangan domestik akan kekal tidak berubah pada RM11 bagi setiap penerbangan. Bagi penerbangan antarabangsa, bagaimanapun, kosnya akan lebih tinggi bagi mereka yang melancong ke negara ASEAN. Sebelum ini, MAVCOM mempunyai dua bayaran berasingan untuk penerbangan antarabangsa bergantung kepada sama ada mereka terbang ke negara ASEAN atau seterusnya, tetapi kini yuran telah disatukan, tiada percanggahan tanpa mengira destinasi.

Baca : Airport Tax Di KLIA dan KLIA2

Kadar Baru Airport Tax MAVCOM

Kenaikkan Kadar Baru Airport Tax MAVCOM 1 Jun 2024

Kadar Baru Airport Tax Mavcom 1 Jun 2024 01
 

Penerbangan dari KLIA 1 kini dikenakan cukai lapangan terbang RM35 untuk penerbangan ASEAN dan RM73 untuk destinasi antarabangsa lain, tetapi mulai 1 Jun, ia akan dikenakan bayaran tetap sebanyak RM73. Sementara itu, penerbangan antarabangsa KLIA 2 kini akan dikenakan cukai RM50, naik daripada RM35 untuk laluan ASEAN dan turun daripada RM73 untuk penerbangan luar ASEAN.

Selain itu, suruhanjaya itu memperkenalkan cukai lapangan terbang untuk pemindahan, bermakna risalah perlu membayar PSC untuk mana-mana penerbangan yang berpindah ke lapangan terbang Malaysia. Pemindahan domestik akan dikenakan bayaran RM7 manakala pemindahan dari penerbangan antarabangsa akan dikenakan bayaran RM42 di KLIA 1 dan RM29 di KLIA 2.
 

Kadar Baru Airport Tax Mavcom 1 Jun 2024 01
 

Sebaliknya, lapangan terbang Senai Johor akan mendapat kadar cukai lapangan terbang yang berbeza. PSC untuk penerbangan domestik akan naik daripada RM11 kepada RM16 manakala pemindahan domestik akan dikenakan RM10. Kadarnya untuk penerbangan antarabangsa adalah sama dengan KLIA 2, dengan kos pengembara RM50 untuk berlepas dari Senai dan RM29 untuk pemindahan.

Walaupun kadar yang disemak ditetapkan berkuat kuasa mulai 1 Jun, MAVCOM menjelaskan bahawa tiket yang dibeli sebelum tarikh ini tidak akan tertakluk kepada kadar baharu, walaupun tarikh perjalanan adalah selepas tarikh mula.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.