Travel Blogger Malaysia Influencer

G-Shock MurahBeli GShock Murah

Kenapa Bangunan Big Ben Di London Popular Di Kalangan Pelancong

Majoriti rakan-rakan yang pernah melancong ke London, United Kingdom pasti akan singgah di bangunan London’s Big Ben. Nak juga tahu, Kenapa Bangunan Big Ben Di London Popular Di Kalangan Pelancong. Apa yang membuatkan bangunan ini terlalu istimewa dan dijadikan lokasi wajib lawat bagi semua pelancong yang jejak kaki di London.

London’s Big Ben adalah menara jam ikonik House of Parliament di United Kingdom. Ia adalah salah satu mercu tanda paling terkenal di London terletak bersebelahn dengan Sungai Thames (River Thames).

Baca : Terbang Ke London Dengan Penerbangan British Airways

  

Kenapa Bangunan Big Ben Di London Popular Di Kalangan Pelancong

Kenapa Bangunan Big Ben Di London Popular 01
 

Apa itu London Big Ben?

The House of Parliament dan Elizabeth Tower, yang biasa disebut Big Ben, adalah antara mercu tanda London yang paling ikonik dan tarikan yang mesti dilihat di London. Secara teknikal, Big Ben adalah nama yang diberikan kepada loceng besar di dalam menara jam, yang beratnya lebih dari 13 tan (13,760 kg). Menara jam kelihatan luar biasa pada waktu malam ketika empat muka jam diterangi.

Menara setinggi 96 meter (315 kaki) itu pernah dibom oleh Nazi Jerman pada Mei 1941, ketika zaman perang. Hingga kini ia ditambahbaik dan dikatakan akan siap menjelang tahun 2021.

Mengapa Big Ben dipanggil Big Ben?

Asal nama Big Ben tidak diketahui, walaupun ada dua teori yang berbeza.

Yang pertama dinamai Sir Benjamin Hall, pesuruhjaya pertama karya, seorang lelaki besar yang terkenal dengan kasih sayang di rumah itu sebagai “Big Ben”.

Teori kedua adalah bahawa ia dinamakan sebagai juara tinju kelas berat pada masa itu, Benjamin Caunt. Juga dikenali sebagai “Big Ben”, nama panggilan ini biasanya diberikan kepada masyarakat untuk sesuatu yang paling berat di kelasnya.

sejarah_bangunan_big_ben_london

Fakta tentang Bangunan Big Ben London

1. Setiap dail berdiameter tujuh meter.
2. Panjang tangannya sepanjang 4.2 meter (14 kaki) dan berat kira-kira 100kg (220 lbs, termasuk timbal balik).
3. Panjangnya kira-kira 60cm (23in).
4. Terdapat 312 kepingan gelas di setiap dail jam.
5. Lampu khas di atas muka jam diterangi ketika parlimen sedang bersidang.
6. Pencatatan masa Big Ben diatur dengan ketat oleh timbunan syiling yang diletakkan di bandul besar.
7. Big Ben jarang berhenti. Walaupun selepas bom menghancurkan ruang Commons semasa Perang Dunia Kedua, menara jam bertahan dan Big Ben terus menyerang.
8. Lontaran Big Ben pertama kali disiarkan oleh BBC pada 31 Disember 1923, tradisi yang berterusan hingga hari ini.
9. Perkataan latin di bawah permukaan jam berbunyi DOMINE SALVAM FAC REGINAM NOSTRAM VICTORIAM PRIMAM, yang bermaksud “Ya Tuhan, selamatkan Ratu Victoria kami yang Pertama”
10. Pada bulan Jun 2012, House of Commons mengumumkan bahawa menara jam akan diganti namanya menjadi Menara Elizabeth untuk menghormati Jubli Berlian Ratu Elizabeth II.

Sumber : Visit London

Kredit Gambar : Internet

Kalau diizinkan, selepas selesai pandemik Covid-19, kena rancang sekali untuk jejak kaki ke London. Bajet kena lebih, sebab nak rasa sendiri pengalaman masuk ke Stadium Old Trafford, tengok game Manchester United.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.