• Mon. Sep 25th, 2023

Kenapa Kita Perlu Melancong Dalam Dan Luar Negara

Ramai mungkin sudah tahu yang blog MrJocko kini lebih kepada entry Travel dan Lifestyle. Kalau dulu entry di sini lebih kepada cerita personal dan parenting, namun sebab banyak pertanyaan dan permintaan dari rakan-rakan, MrJocko perbanyakkan entry yang bercorak info travel dan cerita kembara MrJocko sepanjang tahun. Kenapa kembara? Kerana MrJocko rasakan, MrJocko suka melancong.

Mungkin ada yang bertanya, kenapa kita perlu melancong? Entry bro Jaymiee juga ada kupas isu ini, dan MrJocko pun berminat nak kongsi pendapat, kenapa perlu melancong.

Ada yang menganggap, melancong melibatkan kos yang besar. Sebenarnya kenyataan itu tidak benar sama sekali. Ada banyak cara untuk anda membuat perancangan sesuai dan bersesuaian budget anda apabila mahu melancong. Anda boleh baca pandangan MrJocko di SINI.

Reward diri sendiri dan keluarga

Antara sebab kenapa anda perlu melancong ialah untuk memberikan ganjaran kepada diri sendiri dan juga keluarga untuk bercuti ke tempat yang menarik. Kalau setahun anda berkerja keras, apa salahnya dalam masa 3 hari bawa keluarga untuk habiskan masa bercuti. Ia akan memberikan satu kepuasan kepada semua dan akan memberikan akan satu semangat baru.

Peluang melihat tempat orang

Tak kira melancong dalam atau luar negara, anda akan berpeluang melihat dan memahami budaya dan masyarakat yang berada di tempat anda bercuti. Budaya dan cara hidup orang Kuala Lumpur sama sekali tak sama dengan gaya hidup orang Kota Kinabalu. Percaya lah, anda akan menghargai pengalaman ini.

Mensyukuri Nikmat Tuhan

Jauh berjalan, luas pengalaman. Jauh berjalan, semakin banyak anda melihat betapa cantiknya bumi Allah ini dan ia tidak habis setakat itu. Kalau di Malaysia pun banyak lokasi menarik, apatah lagi di luar negara. Anda akan melihat ciptaan Tuhan yang sangat mengkagumkan.

Mengeratkan hubungan sesama keluarga atau rakan

Ada yang melancong bersama keluarga dan ada yang melancong bersama rakan. Sepanjang tempoh perjalanan, kita berada 24 jam sehari bersama mereka. InsyaAllah, sedikit sebanyak ia akan mengeratkan hubungan sesama kita.

Peluang Sementara Masih Bernafas

Ada yang berpendapat, simpan duit dulu banyak banyak, kerja keras dan dalam masa 10 tahun akan guna duit itu untuk travel luar negara dan keliling dunia. Kalau sempat, kalau tak sempat 10 tahun, anda ada masalah lain seperti kesihatan atau anda sendiri meninggal, camana agak-agak impian anda??? Sebab itu, secara peribadi, kalau kita ada lebihan duit untuk melancong, rancang awal-awal, kemudian pergilah melancong. Tak perlu jauh-jauh atau percutian yang mahal. Kalau dapat melancong di Malaysia pun ia sudah cukap bagus.

Banyak lokasi menarik di Malaysia dan di luar Malaysia. Ambil la kesempatan dan rancang dari awal. Bila anda sudah melancong, anda akan mungkin dapat jawap soalan, kenapa perlu melancong? Bagi MrJocko, kalau anda nak melancong, boleh sahaja. Kalau macam MrJocko, ubah sikit sahaja cara hidup, jimat dalam beberapa perkara yang tak penting sangat dan tukarkan kos itu semua kepada kos melancong. Alhamdulillah, kami sempat merasa trip ke Indonesia, Singapura, Korea, Jepun, Taiwan, Vietnam dan lain-lain.

Kenapa Kita Perlu Melancong Dalam Dan Luar Negara
Taipei 101, Taiwan
Kenapa Kita Perlu Melancong Dalam Dan Luar Negara
Hard Rock Cafe Ueno, Japan
Kenapa Kita Perlu Melancong Dalam Dan Luar Negara
Ho Chi Minh, Vietnam
Kenapa Kita Perlu Melancong Dalam Dan Luar Negara
Movie World Gold Coast, Australia
Kenapa Kita Perlu Melancong Dalam Dan Luar Negara
Nami Island, Korea Selatan

Glamorous MrJocko

By MrJocko

I'm Travel Blogger Malaysia. MrJocko is a multiple award-winning travel writer, tv host, photographer and social media influencer based in Kuala Lumpur, Malaysia. Been collaborating and writing for many tourisms and travel since 2000.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.