• Fri. Sep 22nd, 2023

Kenyataan Akhbar PM Najib Razak pada MH370 15 Mac 2014

IMG-20140315-WA0027-705533

 

Kenyataan Akhbar PM Najib Razak pada MH370

Tujuh hari yang lalu Malaysia Airlines penerbangan MH370 hilang. Kami sedar ini adalah masa yang menyeksa untuk keluarga mereka di atas kapal. Tiada kata yang dapat menggambarkan kesakitan yang mereka perlu melalui. Fikiran kita dan doa kita bersama dengan mereka.

Saya telah dinilai operasi carian berterusan sepanjang masa. Pada awal operasi, saya mengarahkan kawasan carian untuk diperluas, saya mengarahkan pihak berkuasa Malaysia untuk berkongsi semua maklumat yang berkaitan secara bebas dan telus dengan pasukan siasatan yang lebih luas; dan saya meminta agar rakan-rakan dan sekutu kami menyertai operasi itu. Sehingga hari ini, 14 buah negara, 43 kapal dan 58 pesawat yang terlibat dalam carian. Saya ingin mengucapkan terima kasih semua kerajaan untuk membantu mereka pada apa-apa masa yang penting.

Sejak hari pertama, pihak berkuasa Malaysia telah bekerja di tangan-tangan dengan rakan kongsi kami – termasuk negara-negara jiran, pihak berkuasa penerbangan dan kuasa carian multinasional – ramai daripada mereka telah di sini di atas tanah sejak Ahad.

Kami telah berkongsi maklumat dalam masa nyata dengan pihak berkuasa yang mempunyai pengalaman yang diperlukan untuk mentafsir data. Kami telah tanpa henti bekerja untuk membantu penyiasatan. Dan kita telah meletakkan keselamatan negara kedua untuk mencari pesawat yang hilang.

Ia secara meluas difahami bahawa ini telah menjadi keadaan tanpa duluan.

Kami telah menjalankan operasi mencari ke atas tanah, di Laut China Selatan, Selat Melaka, Laut Andaman dan Lautan Hindi. Pada setiap peringkat, kami bertindak atas dasar maklumat yang disahkan dan kami mengikuti setiap plumbum yang boleh dipercayai. Kadang-kadang petunjuk ini telah membawa mana-mana.

Terdapat spekulasi sengit. Kami memahami keperluan terdesak untuk maklumat bagi pihak keluarga dan mereka yang menonton di seluruh dunia. Tetapi kita mempunyai tanggungjawab untuk penyiasatan dan keluarga untuk hanya melepaskan maklumat yang telah disokong. Dan motivasi utama kami sentiasa untuk mencari pesawat.

Dalam fasa pertama operasi carian, kami mencari berhampiran jawatan terakhir MH370 yang diketahui, di Laut China Selatan. Pada masa yang sama, ia telah dibawa kepada perhatian kami oleh Tentera Udara Diraja Malaysia, berdasarkan radar utama mereka, pesawat – identiti yang tidak boleh disahkan – mencatat keuntungan kembali. Data radar utama menunjukkan prosiding pesawat pada laluan penerbangan yang mengambil ia ke kawasan utara Selat Melaka.

Memandangkan ini data yang boleh dipercayai, yang kemudiannya disokong dengan pihak berkuasa antarabangsa yang berkaitan, kami telah meluaskan bidang carian untuk memasukkan Selat Melaka dan, kemudian, ke Laut Andaman.

Awal pagi ini saya telah diberi taklimat oleh pasukan penyiasatan – yang merangkumi FAA, NTSB, yang AAIB, pihak berkuasa Malaysia dan Pemangku Menteri Pengangkutan – pada maklumat baru yang bangsal cahaya lanjut mengenai apa yang berlaku kepada MH370.

Berdasarkan maklumat satelit baru, kita boleh mengatakan dengan ijazah tinggi kepastian bahawa Komunikasi Pesawat Menangani dan Pelaporan System (ACARS) telah digantung sebelum pesawat mencapai pantai timur Semenanjung Malaysia. Tidak lama selepas itu, berhampiran sempadan antara kawalan trafik udara Malaysia dan Vietnam, transponder pesawat dimatikan.

Dari sudut ini dan seterusnya, radar utama Tentera Udara Diraja Malaysia menunjukkan bahawa pesawat yang dipercayai – tetapi tidak disahkan – untuk menjadi MH370 memang berpaling. Ia kemudian terbang arah barat kembali ke atas Semenanjung Malaysia sebelum membelok barat laut. Sehingga titik di mana ia meninggalkan liputan radar utama tentera, gerakan-gerakan ini adalah selaras dengan tindakan yang disengajakan oleh seseorang di atas kapal terbang.

Hari ini, berdasarkan data satelit mentah yang diperolehi dari pembekal perkhidmatan data satelit, kita boleh mengesahkan bahawa pesawat yang ditunjukkan dalam data radar utama adalah penerbangan MH370. Selepas kerja-kerja forensik banyak dan perbincangan, FAA, NTSB, AAIB dan pihak berkuasa Malaysia, bekerja secara berasingan pada data yang sama, bersetuju.

Menurut data baru, komunikasi terakhir disahkan antara kapal terbang dan satelit itu

di 8:11 AM waktu Malaysia pada hari Sabtu 8 Mac. Pasukan penyiasatan membuat pengiraan lagi yang akan menunjukkan sejauh mana pesawat itu mungkin telah diterbangkan selepas titik ini terakhir kenalan. Ini akan membantu kita untuk menghalusi carian.

Disebabkan oleh jenis data satelit, kami tidak dapat mengesahkan lokasi tepat kapal terbang apabila ia lalu membuat hubungan dengan satelit.

(Kenyataan penuh PM boleh di cari di carian Google)

Glamorous MrJocko

By MrJocko

I'm Travel Blogger Malaysia. MrJocko is a multiple award-winning travel writer, tv host, photographer and social media influencer based in Kuala Lumpur, Malaysia. Been collaborating and writing for many tourisms and travel since 2000.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.