• Tue. Oct 3rd, 2023

Kesatuan Eropah Syorkan 27 Negara Buka Sempadan Kepada USA

ByMrJocko

Jun 17, 2021 #Covid-19, #Europe, #Travel
Kesatuan Eropah Syorkan 27 Negara Buka Sempadan Kepada USA 1 copy

Kesatuan Eropah Syorkan 27 Negara Buka Sempadan Kepada USA. Mengikut informasi awal,
anggota EU (The European Union) bersetuju untuk menambahkan Amerika Syarikat ke dalam senarai negara di mana mereka secara beransur-ansur harus menghapus sekatan perjalanan tidak penting. Langkah itu diambil semasa pertemuan di Brussels wakil-wakil tetap ke blok itu.

Saranan ini tidak mengikat, dan pemerintah nasional memiliki wewenang untuk meminta hasil ujian atau catatan vaksinasi dan menetapkan syarat masuk lainnya.

European Union tidak mempunyai dasar pelancongan atau sempadan COVID-19 yang disatukan, tetapi telah bekerja selama berbulan-bulan untuk mendapatkan sijil perjalanan digital bersama bagi mereka yang divaksin, diuji baru, atau baru-baru ini pulih dari virus. Anggota undang-undang EU menyokong rancangan itu minggu lalu.

Baca : Wishlist Travel Untuk Ke United Kingdom

 


Kesatuan Eropah Syorkan 27 Negara Buka Sempadan Kepada USA

Kesatuan Eropah Syorkan 27 Negara Buka Sempadan Kepada USA 1 copy

Sijil ini Percuma, yang akan mengandungi kod QR dengan ciri keselamatan canggih, akan membolehkan orang bergerak di antara negara-negara Eropah tanpa perlu karantina atau menjalani ujian coronavirus tambahan semasa ketibaan.

Beberapa negara EU telah mulai menggunakan sistem tersebut, termasuk Belgia, Sepanyol, Jerman, Yunani, Bulgaria, Kroasia, Republik Ceko, Denmark dan Poland. Selebihnya dijangka mula menggunakannya 1 Julai.

Ini ditujukan terutamanya untuk warganegara EU, tetapi orang Amerika dan yang lain juga dapat memperoleh sijil – jika mereka dapat meyakinkan pihak berkuasa di negara EU yang mereka masukkan bahawa mereka layak mendapatnya. Kekurangan sistem pensijilan vaksinasi A.S. boleh merumitkan masalah.

Beberapa negara EU telah mula membenarkan pengunjung Amerika. Sebaliknya, Perdana Menteri Belgia Alexander De Croo mengatakan minggu ini pendekatan yang berhati-hati dan bertahap harus tetap menjadi peraturan.
 

european nation country

“Mari kita lihat sains dan mari kita lihat kemajuannya. Mari kita lihat nombornya dan apabila selamat, kita akan melakukannya,” kata De Croo.

“Ketika kita melihat bahawa sebahagian besar penduduk divaksinasi dua kali dan dapat membuktikan bahawa mereka selamat, perjalanan akan meningkat lagi. Dan saya menjangkakannya sepanjang musim panas ini.”

Sebagai tambahan kepada negara USA, wakil negara-negara EU menambah lima lagi negara lain termasuk Macedonia Utara, Albania, Serbia, Lebanon dan Taiwan ke dalam senarai perjalanan pelancong. Maaf, tak ada negara Malaysia dalam senarai ini. Majlis Eropah mengemas kini senarai berdasarkan data epidemiologi. Ia akan dikaji semula setiap dua minggu.

By MrJocko

I'm Travel Blogger Malaysia. MrJocko is a multiple award-winning travel writer, tv host, photographer and social media influencer based in Kuala Lumpur, Malaysia. Been collaborating and writing for many tourisms and travel since 2000.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.