Travel Blogger Malaysia Influencer

G-Shock MurahBeli GShock Murah

Khairy Jamaluddin Perkenalkan Pemandu GP2 Dan GP3 Malaysia

Selain Formula 1, perlumbaan Grand Prix 2 (GP2) dan juga Grand Prix 3 (GP3) juga menjadi pilihan peminat sukan tanahair. Perlumbaan Formula 1 (F1), Grand Prix 2 (GP2) dan juga Grand Prix (GP3) akan kembali di Sepang International Circuit pada September dan Oktober 2016 nanti. Oleh itu, pihak Sepang International Circuit dengan kerjasama Kementerian Belia dan Sukan turut memperkenalkan dua pelumba Malaysia yang akan menyahut cabaran pada perlumbaan GP2 dan GP3.

Nabil Jeffri dan Akash Neil Nandy telah diperkenalkan sebagai pemandu Malaysia, masing-masing mewakili Malaysia dalam siri GP2 dan GP3 itu. GP2 dan GP3 siri akan menjadi perlumbaan sokongan dalam edisi ke-18 Formula 1 Grand Prix 2016 Malaysia yang akan diadakan dari 30 September hingga 2 Okt 2016.
 

Baca : Cerita Sukan di laman Blog Travel Blogger Malaysia

Khairy Jamaluddin Perkenalkan Pemandu GP2 Dan GP3 Malaysia

Pelumba GP2 dan GP3 Malaysia
 

Nabil Jeffri yang mewakili pasukan British Arden Antarabangsa di GP2 dan Akash Neil Nandy mewakili Jenzer Motorsport GP3 menunggang musim penuh dalam GP2 dan GP3 kalendar perlumbaan pada 2016. Perlumbaan Formula 1 dan Grand Prix 2 dan Grand Prix 3 pada musim ini telah bermula pada 13 Mei yang lalu di Barcelona, Sepanyol, dengan pusingan kedua terakhir berada di F1 Malaysia Oktober ini.

YB Khairy Jamaluddin sendiri yang mewakili Kementerian Belia dan Sukan menyatakan sokongan yang pernuh kepada pelumba Malaysia ini dan pihak kementerian sentiasa berusaha dalam memberikan sokongan dari pelbagai sudut dalam meningkatkan sukan permotoran seperti sukan lumba kereta dan permotoran seperti ini.

Dato’ Razlan melahirkan rasa gembira dengan pelumba-pelumba GP2 dan GP3 ini kerana mempunyai bukan satu tetapi dua pemandu Malaysia dalam siri perlumbaan kali ini. “Mempunyai pemandu Malaysia bersaing di Grand Prix 2016 Formula1 Malaysia di Sepang sudah pasti sesuatu yang terbaik peminat sukan permotoran tempatan. Kedua-dua GP2 dan GP3 adalah siri pembangunan bakat untuk pemandu yang bercita-cita untuk mencapai kedudukan sebagai pemandu F1. Peminat setia F1 di Malaysia kini akan dapat mengikuti bukan hanya F1 tetapi juga GP2 dan GP3 melalui perlumbaan kalendar 2016.” katanya.
 

Introduction of malaysian drivers Introduction of malaysian drivers Malaysia GP2 and GP3 Drivers 05 Malaysia GP2 and GP3 Drivers 06

Introduction of malaysian drivers
Nabil Jeffri dan Akash Neil Nandy

Siapa Pemandu GP2 Malaysia?

Nabil, 22, memulakan karier di Asia Max Challenge (Rotax) pada tahun 2008 dan 2009, di mana beliau menjadi Juara Keseluruhan. Beliau mendapat tempat tempat ke-6 yang boleh dipercayai dalam Rotax Max Grand Final 2009 di Sharm El-Sheikh, Mesir daripada 72 pemandu dari 60 negara. Dia terus berlumba dalam JK Racing Asia Series pada tahun 2012 dan pada ATS Formula 3 Piala pada tahun 2014, kedua-duanya dia selesai 2nd keseluruhan.

Pada tahun 2010, Nabil Jeffri adalah pemandu termuda untuk menguji kereta Formula Satu. Pada 16, Nabil dijalankan tugas garis lurus aerodinamik untuk pasukan Lotus milik Malaysia di landasan Muzium Perang Imperial di Duxford (UK).

Siapa Pemandu GP3 Malaysia

Bakat yang luar biasa Akash Neil Nandy memenangi dia jemputan untuk mengambil bahagian dalam pusingan pembukaan yang berprestij di Asia Le Mans Series dengan KC Motorgroup pada tahun 2013. Sebagai pemandu termuda untuk mengambil bahagian dalam Le Mans Series, dia berjalan ke dalam buku sejarah acara dan Le Mans keseluruhan. Mempunyai berkelayakan untuk memulakan perlumbaan dari P2, Akash kukus pasukan ke P1 manakala menutup berkhidmat perlumbaan, telah menetapkan salah satu masa pusingan terpantas dan mengekalkan kedudukan untuk muncul sebagai pemenang perlumbaan. Tahun ini, Akash lakukan pasukannya berbangga dengan muncul juara keseluruhan dalam 1 tempat sekali lagi di dalam kelas GTM di tempat sendiri.

Dia berdiri di kalangan orang-orang seperti bekas juara dunia F1 Ayrton Senna dan Michael Schumacher yang pernah pemenang kejuaraan keseluruhan. Selain daripada dedikasi dan semangat untuk perlumbaan, Akash juga seorang pelajar undang-undang sepenuh masa dan kini hampir menyelesaikan tahun pertamanya.

MrJocko pernah mencuba trek circuit di Phillip Island di Australia. Mengujakan. Bayangkan jika anda menjadi pemandu Formula 1 dan mencuba cabar adrenalin kelajuan pemanduan di semua circuit seluruh dunia. Kembara seluruh dunia, berlumba dengan jentera yang laju. Terbaik!!!

Sukan permotoran seperti ini akan memberikan peluang juga untuk Malaysia menerima ribuan pelancong asing untuk datang ke Malaysia, selain dapat mempromosikan jenama Malaysia di mata dunia. 

Sukan Formula 1 Malaysia Grand Prix 2016 akan berlangsung dari 30 September hingga 2 Oktober 2016, di Litar Antarabangsa Sepang dengan GP2 dan GP3 sebagai perlumbaan sokongan untuk acara tersebut. Early Bird harga tiket promosi masih ada sehingga 31 Mei 2016.

Untuk maklumat mengenai acara ini dan tiket, hubungi Hotline Tiket di 03-8778 2222 atau layari laman web Sepang International Circuit di http://www.sepangcircuit.com.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.