Travel Blogger Malaysia Influencer

G-Shock MurahBeli GShock Murah

King Bhumibhol Kenapa Raja Thailand Di Sayangi Rakyat

Seluruh rakyat Thailand meratapi kemangkatan King Bhumibhol Adulyadej beberapa bulan yang lepas. Kesedihan kehilangan Raja kesayangan Thailand ini menjadi perhatian seluruh dunia. Ramai yang mungkin nak tahu kisah King Bhumibhol Kenapa Raja Thailand Di Sayangi Rakyat. Raja Thailand ini antara Raja paling terkenal di dunia.

Apa yang membuatkan rakyat jelata Thailand sangat mematuhi, menghormati serta menyayangi Raja Bhumibol ini? Seluruh rakyat jelata dikatakan sangat senang dengan pemerintahan beliau dan menjadi isnpirasi kepada ramai rakyat untuk berkhidmat untuk negara

Baca : Tempat Tempat Popular Di Thailand

  

Kenapa Raja Thailand Di Sayangi Rakyat

King Bhumibhol Kenapa Raja Thailand Di Sayangi Rakyat

 

King Bhumibol atau juga dikenali sebagai King Rama IX dilahirkan pada 5 Disember 1927 di Cambridge, Massachusetts, Amerika Syarikat. King Bhumibol Adulyadej sebenarnya tidak ditakdirkan untuk menjadi Raja Thailand kerana abang baginda yang ditabalkan menjadi King Thailand selepas Raja Prajadhipok (King Rama VII) turun takhta pada tahun 1935.

Namun berita mengejutkan apabila, King Rama VIII (Ananda Mahidol) mati akibat dibunuh dibilik tidur pada Jun 1946. Raja Bhumibol ketika itu belajar kejuruteraan di Switzerland kemudian ditukar kepada ilmu politik dan kemudian menaiki takhta pada tahun 1950 selepas tamat pengajian.

Ramai rakan-rakan di Thailand memberitahu, walaupun Baginda seorang Raja, rakyat merasakan kemesraan antara baginda dan rakyat jelata. Katanya, Raja Bhumibol dibesarkan seperti kanak-kanak biasa tanpa protokol, melakukan kerja-kerja beliau dan belajar di sekolah di Switzerland tanpa apa-apa keistimewaan khas. Beliau kemudian mengabdikan hidupnya untuk meningkatkan kualiti hidup rakyatnya.

 

King Bhumibhol Kenapa Raja Thailand Di Sayangi Rakyat

King Bhumibhol Kenapa Raja Thailand Di Sayangi Rakyat

Ramai rakan-rakan di Thailand memberitahu, walaupun Baginda seorang Raja, rakyat merasakan kemesraan antara baginda dan rakyat jelata. Katanya, Raja Bhumibol dibesarkan seperti kanak-kanak biasa tanpa protokol, melakukan kerja-kerja beliau dan belajar di sekolah di Switzerland tanpa apa-apa keistimewaan khas. Beliau kemudian mengabdikan hidupnya untuk meningkatkan kualiti hidup rakyatnya.

Apa yang membuatkan King Bhumibol popular?

Royal Naungan – Beliau menghabiskan sebahagian besar masa beliau sepanjang tempoh bekerja beliau dalam projek untuk memperbaiki kehidupan termiskin orang dalam Thailand. Projek utama termasuk Yayasan Diraja Projek di Chiang Mai, pengudara ladang udang dan teknologi pembenihan awan hujan.

Perubatan – Menggalakkan rawatan perubatan luar bandar ke kampung-kampung yang tidak mempunyai akses yang cukup untuk perubatan. Anak perempuannya Sirindhorn kini mengetuai operasi majoriti projek perubatan tersebut.

Muzik – Beliau adalah seorang pemuzik jazz, termasuk pelbagai komposisi ditulis oleh Raja Bhumibol dan anaknya Vajiralongkorn – Wikipedia

Photographer – Dia sentiasa dengan kameranya semasa beliau melawat kawasan di dalam Thailand. Baginda seorang peminat foto yang memang ketara.

Sukan – Keagunganaya juga dalam aktiviti sukan. Ini membawa kepada projek-projek untuk menggalakkan sukan di kalangan rakyat Thai untuk mengekalkan kesihatan dan kesejahteraan.

Paling ketara, rakyat sangat terhutang budi dengan Baginda yang sentiasa berusaha dalam menjaga kebajikan rakyat jelata khususnya dalam membasmi kemiskinan dan menaik taraf kehidupan rakyat Thailand.

Alangkah baguskan, kalau semua pemimpin di dunia seperti King Khumibol yang sentiasa prihatin tentang kehidupan rakyat dan berusaha keras dalam membantu rakyat jelata. Itulah seorang RAJA yang sebenar. Sebab itulah King Bhumibhol Kenapa Raja Thailand Di Sayangi Rakyat.

Sejak MrJocko ke Krabi pada bulan November 2016 lepas, hingga ke bulan Januari 2017, rakyat masih lagi berkabung dan bersedih atas kehilangan King Bhumibol Thailand.

Trip To Krabi Cari Pakej Muslim Teaser Day 1

 

raja bhumibol thailand raja bhumibol thailand

 

 

Untuk informasi anda, ini adalah senarai King Thailand dalam senarai Sistem Monarki Dinasti Chakri di Thailand.

Phra Buddha Yodfa Chulaloke (Rama I)

Phra Buddha Loetla Nabhalai (Rama II)

Nangklao (Rama III)

Mongkut (Rama IV)

Chulalongkorn (Rama V)

Vajiravudh (Rama VI)

Prajadhipok (Rama VII)

Ananda Mahidol (Rama VIII)

Bhumibol Adulyadej (Rama IX)

Vajiralongkorn (Rama X)

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.