Travel Blogger Malaysia Influencer

G-Shock MurahBeli GShock Murah

Tempat Wajib Lawat Kings Park State War Memorial Perth

Perth, terletak di destinasi Western Australia dan semakin menjadi tumpuan pelancong Malaysia. Ini kerana dalam banyak-banyak destinasi ke Australia, Perth antara bandar yang menawarkan kos percutian yang murah termasuk tambang tiket pergi balik dengan penerbangan AirAsiaX. Antara lokasi Tempat Wajib Lawat ialah di Kings Park State War Memorial Perth, destinasi yang terbaik untuk anda alami pemandangan di Perth samada pagi, petang atau waktu malam.

Kings Park State War Memorial Perth ini terletak di puncak Kings Park dan Botanic Garden. Tugu peringatan ini menghadap ke kota Perth dengan pemandangan Swan and Canning Rivers dan juga Darling Ranges.

Wajib Lawat : Freemantle Market Perth Western Australia

kings park state war memorial perth

 


Kings Park State War Memorial Perth Western Australia

kings park state war memorial perth
 

Tugu Peringatan itu dibangunkan sekitar obelisk setinggi 18 meter sebagai ciri utama. Bentuk asasnya hampir merupakan replika Memorial Angkatan Empayar Australia yang didirikan di Perancis dan juga Belgium.

Tugu Peringatan Perang Negara ini dibina bagi memperingati para anggota pasukan tentera Australia Barat dan wanita yang telah berkhidmat dalam semua peperangan dan konflik di mana pihak Australia terlibat.

Binaan asas konkrit berat dibekalkan oleh dinding bata berat yang melampirkan ruang dalaman atau crypt. Dinding di sekeliling kubur ditutup dengan The Roll of Honor; batu marmar yang di sisinya disenaraikan lebih daripada 7,000 nama-nama anggota perkhidmatan yang terbunuh dalam krisis sejarah Perang Dunia Pertama.
 

kings park state war memorial perth

kings park state war memorial perth

kings park state war memorial perth

kings park state war memorial perth
View of Swan River Perth
kings park state war memorial perth
State War Memorial at Night

kings park state war memorial perth
View at Night

 

Kings Park State War Memorial Perth

Plak kaca dilampirkan warna Batalion 1, dan ke-2, ke-11, ke-16, ke-28 dan ke-44 dan Rejimen Kuda Lampu Ke-10. Plak gangsa di dinding luar senarai pintu masuk crypt di bawah Angkatan Laut, Angkatan Darat, Angkatan Udara, Perkhidmatan Wanita dan Tentera Merchant, hampir 4000 orang warga Australia Barat yang terbunuh atau yang mati akibat kesan Perang Dunia Kedua.

Untuk informasi tambahan, di dalam kubur pada sisi batu marmer adalah nama-nama orang Australia yang terbunuh di Korea (1950-1953), Malaya (1950-1960), Borneo (1962-1966) dan Vietnam (1962-1973). The Cenotaph telah diumumkan oleh Gabenor Negeri dan komited untuk menjaga Cabang Australia Barat dari Liga Pulangan dan Perkhidmatan.

Ia menjadi lokasi wajib lawat untuk ramai pelancong kerana ia bukan sahaja terletak ditengah bandar Perth, malah lokasi paling sesuai untuk bersantai samada bersama keluarga, kawan-kawan ataupun melakukan aktiviti riadah.

Selain itu, sedikit sebanyak, ia menjadi tambahan kisah sejarah yang berkaitan dengan Malaysia, umumnya sejarah Perang Dunia Pertama.

Info di ambil dari State War Memorial Monument Australia

One Comment

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.