Travel Blogger Malaysia Influencer

G-Shock MurahBeli GShock Murah

KTX Korea Train eXpress Umpama Kapal Terbang Atas Landasan Kembara Korea Lebih Mudah 2018

Ada berita baik untuk semua pelancong Malaysia yang akan mengembara ke Korea Selatan. Kini, kembara dalam negara Korea Selatan lebih mudah dengan pelancaran jaringan landasan terbaru Korea Train eXpress. KTX Korea Train eXpress Umpama Kapal Terbang Atas Landasan Kembara Korea Lebih Mudah 2018.

Korea Train eXpress (KTX) adalah sistem keretapi berkelajuan tinggi di Korea Selatan diuruskan oleh syarikat Korail. Jaringan landasan ini boleh korang cuba dari Incheon Airport sehingga ke Gangneung Province.

Baca : Keretapi Bullet Train di Jepun Shinkansen

KTX Korea Train eXpress

 


KTX Korea Train eXpress Umpama Kapal Terbang

KTX Umpama Kapal Terbang
 

Sebagai informasi awal, kalau nak tahu, dari  lapangan terbang Incheon dengan perhentian di Stesen Seoul dan Stesen Yongsan menuju Busan dan Gwangju. Terminal baru di Daerah Gangnam Seoul sedang dibina di Stesen Suseo yang dijadualkan dibuka pada tahun 2016 bersama stesen perantaraan di New Dongtan City dan Stesen Jije Subway Line 1 Seoul di Pyeongtaek.

Barisan landasan baru dari Wonju ke Gangneung akan dikendalikan secara rasmi dari Disember 2017 untuk memberi khidmat kepada sambutan Sukan Olimpik Musim Sejuk 2018 di PyeongChang.

PyeongChang Korail Pass adalah pas kereta api eksklusif asing untuk memperingati acara sukan musim sejuk yang berlaku pada Februari-Mac 2018. Lulus ini boleh dibeli sehingga 10 Disember 2017. Pas boleh dibeli dalam jenis 5 hari atau jenis 7 hari , sah untuk beberapa hari berturut-turut dari 1 Februari 2018 hingga 25 Mac 2018. Pemegang pas boleh menggunakan KTX dan kereta api yang dikendalikan Korail lain untuk bilangan yang tidak terhad untuk perjalanan Korea termasuk PyeongChang dan Gangneung dalam tempoh kesahihan pas mereka yang dipilih.

Mungkin korang akan bertanya bagaimana proses pembelian tiket KTX? 

PyeongChang Korail Pass boleh dibeli melalui laman web rasmi (www.letskorail.com/pyeongchang). Jualan tiket akan dibuka sehingga 10 Disember 2017.

* Tempoh jualan tiket adalah tertakluk kepada perubahan tanpa notis.
 

KTX Korea Train eXpress

KTX Seoul to GangneungKTX Seoul to GangneungKTX Korea Train eXpress

 

Maklumat lanjut tentang tiket KTX Train eXpress ini boleh layari link seperti di bawah : 

Visit Korea KORAIL Pass Link

KORAIL Pass Reservation Link

KTX Korea Train eXpress
KTX Korea Train eXpress Umpama Kapal Terbang Atas Landasan

 

Kalau ikut perancangan KTX Korea Train Express, rangkaian terbaru ini akan membuka pergerakan yang lebih mudah dari Incheon Airport, South Korea menuju ke bandaraya Seoul dan terus ke Gangneung Province.

Untuk makluman, kebiasaannya, pelancong individu akan ramai singgah di Seoul sahaja tanpa meneroka kawasan sehingga ke Gangneung Province kerana tidak banyak kemudahan pengangkutan kereta menuju ke sana sebelum ini. 

Bas tidak cukup efisen bagi pelancong individu atau dalam kumpulan yang kecil kerana ia agak lambat dan memerlukan tempoh masa yang lama.

Kalau sebelum ini, perjalanan dari Incheon Airport ke Gangneung Province memakan masa selama sekitar 4 – 5 jam, kini ia lebih cepat dengan hanya mengambil masa sekitar 1 jam 30 minit hingga 2 jam sahaja.

Ada banyak lagi info tentang Gangneung yang boleh korang baca. Boleh kumpulkan tentang tempat menarik di Gangneung dan pelbagai informasi lain di link ini MrJocko Gangneung Province Winter Olympic 2018

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.