• Wed. Oct 4th, 2023

Lawatan Ke Masjid Fukuoka : The Fukuoka Masjid Al Nour Japan

Fukuoka-Masjid-Hakozaki-011

Sempena dengan Asian Pacific Festival Fukuoka 2014, kami sempat berkunjung ke Masjid Fukuoka, sebuah masjid yang dibina dan biayai oleh UAE untuk pembangunan agama Islam di Jepun. Lokasi masjid Fukuoka ini tidak jauh dari pusat bandar, tetapi ia terletak agak tersembunyi sedikit dari jalan besar.

 

Fukuoka Masjid ini adalah satu-satunya Masjid yang berada di negeri Fukuoka ini.

 

Menu Nasi Lemak Di Fukuoka, Jepun

Makan Malam Di Restoran Tradisi Jepun Kaiseki

Hotel Regalo Fukuoka Hotel Murah dan Sederhana

 

 

Lawatan Ke Masjid Fukuoka : The Fukuoka Masjid Al Nour

 

 

Informasi tentang Fukuoka Masjid

The Fukuoka Masjid Al Nour Islam Pusat Kebudayaan (Masjid Fukuoka) (ア ン ヌ ー ル イ ス ラ ム 文化 セ ン タ ー 福岡 マ ス ジ ド) adalah masjid yang pertama di pulau Kyushu, Fukuoka di Jepun. Ia dibina pada tahun 2009 dan dibuka secara rasmi pada 12 April 2009 Masjid Fukuoka bertujuan untuk berkhidmat kira-kira 1,000 umat Islam di Fukuoka Prefecture, dan juga untuk berkhidmat kepada rakyat di Jepun berminat dengan Islam. Ia menyusun doa harian, solat Jumaat, solat Hari Raya secara tetap. 

 

Kadang-kadang di Fukuoka Masjid, ada program majlis untuk Penerimaan Saudara Baru, Muallaf, perkahwinan orang Islam dan juga solat jenazah. 

 

Fukuoka Masjid dibuka untuk orang Islam dan bukan Islam. Bukan Islam boleh masuk masjid untuk melihat orang Islam solat, berbincang dengan orang lain pelbagai isu Islam dan budaya, dan mengumpul buku kecil pengenalan kepada Islam. Mereka juga dibenarkan untuk menghadiri sembahyang, jika mereka mahu. 

 

Pihak Fukuoka Masjid juga menawarkan pelajaran bahasa Arab untuk kanak-kanak, wanita dan lelaki, kelas memasak sekali setiap tiga bulan. Ia juga mengatur seminar dan sesi dialog sekali-sekala. 

 

 

 

Masjid Fukuoka

 

Masjid Fukuoka

 

Lawatan Ke Masjid Fukuoka : The Fukuoka Masjid Al Nour
Syeikh Ishaq (Muazzin), Dr Muhammed (Chairman) and Imam Nourdin (Imam)

 

Masjid Fukuoka

 

Masjid Fukuoka

 

Masjid Fukuoka

 

 

Kyushu University Persatuan Pelajar Islam (KUMSA) memulakan idea membina masjid pada tahun 1998, dan mula mengumpul derma. Pada tahun 2006, tanah yang dibeli, dan pelan pembinaan telah dimulakan. Selepas beberapa siri perbincangan dengan negara jiran, pembinaan telah dimulakan pada tahun 2008, dan ia mengambil masa hampir satu tahun untuk menyelesaikan. 

 

Tingkat Pertama adalah terutamanya yang ditetapkan untuk bilik solat lelaki. Tingkat Dua ruang solat wanita. Tingkat Tiga mempunyai bilik darjah dan dapur. Di tingkat bawah tanah, terdapat sebuah dewan serba guna, perpustakaan dan dapur.

 

Fukuoka Masjid ini terletak di Hakozaki, Higashi-ku di bandar Fukuoka, hanya berjalan kaki satu minit dari keluar barat Stesen JR Hakozaki.

 

Kalau dah sampai di Fukuoka, singgah la di Fukuoka Masjid. Di sekitar lokasi ini ada beberapa kedai 100% Halal dan anda boleh makan dengan penuh yakin.

 

Terima kasih kepada pihak Fukuoka City Goverment yang menaja perjalanan kami ke Fukuoka Masjid.

 

By MrJocko

I'm Travel Blogger Malaysia. MrJocko is a multiple award-winning travel writer, tv host, photographer and social media influencer based in Kuala Lumpur, Malaysia. Been collaborating and writing for many tourisms and travel since 2000.

One thought on “Lawatan Ke Masjid Fukuoka : The Fukuoka Masjid Al Nour Japan”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.