Travel Blogger Malaysia Influencer

G-Shock MurahBeli GShock Murah

Le Tour de Langkawi 2015 Perlumbaan Basikal Paling PANAS

Le Tour de Langkawi adalah perlumbaan basikal berperingkat yang bertaraf antarabangsa diadakan di Malaysia. Ia dinamakan sempena dengan kepulauan Langkawi, di mana edisi pertama LTDL bermula dan selesai. Perlumbaan ini telah diadakan setiap tahun sejak tahun 1996, terutamanya dalam bulan Februari. 

Le Tour de Langkawi biasanya terdiri daripada 10 peringkat dan berlangsung selama 10 hari. Walaupun laluan tersebut berubah setiap tahun, pendakian Genting Highlands, yang paling sukar dalam lawatan itu, sentiasa dimasukkan. Namun untuk LTDL 2015, laluan mendaki Genting Highland terpaksa dibatalkan atas sebab keselamatan kerana ia dalam proses pembinaan bangunan baru.

 

 


Le Tour de Langkawi 2015 Perlumbaan Basikal Paling PANAS

Perlumbaan Basikal
Le Tour de Langkawi 2015

 

LTDL adalah dibenarkan oleh Kesatuan Berbasikal Antarabangsa (UCI) sebagai perlumbaan jalan 2. HC dalam kalendar UCI Asia Tour.

Semua peringkat yang ditetapkan perlu diselesaikan oleh setiap peserta LTDL. Ia menjadi impian ramai pelumba basikal untuk menjadi juara atau sekurang-kurangnya berada di kelompok terbaik di kejohanan basikal Le Tour de Langkawi ini.

Sekiranya anda berada di laluan pertandingan LTDL 2015 ini, apa kata tunjukkan sokongan anda kepada mereka. Sokongan anda akan sedikit sebanyak memberikan mereka semangat untuk kayuhan yang lebih laju dan bersaing sesama mereka.

Le Tour de Langkawi 2015 : Perlumbaan Basikal

 

le_tour_de_langkawi_2015

 

Le Tour de Langkawi 2015 : Perlumbaan Basikal

 

Le Tour de Langkawi 2015

 

le_tour_de_langkawi_2015

 

Gambar : Google

One Comment

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.