Travel Blogger Malaysia Influencer

G-Shock MurahBeli GShock Murah

Makanan Eksotik Dan Pelik Di Thailand Tapi Tak Halal

Thailand antara syurga makanan bagi ramai pelancong Eropah. Untuk Muslim seperti kita, banyak juga menu yang boleh anda cuba kalau ke Thailand, lebih lebih lagi di kawasan Selatan Thailand seperti Phuket, Krabi dan Haytai. Selain dari menu masakah sedap, ada juga Makanan Eksotik Dan Pelik Di Thailand Tapi Tak Halal untuk orang Muslim.

Kenapa tidak halal? Kerana banyak menu eksotik yang dihidangkan ini adalah haiwan yang tidak halal untuk kita makan. Hanya ada sesetengah sahaja berasal dari haiwan yang halal seperti ayam, lembu dan belalang. Tetapi, kebanyakkannya seperti ayam dan lembu tidak di sembelih oleh orang Islam dan belalang yan gdimasak, mungkin bercamour dengan masakan yang tidak halal.

Makanan Eksotik Dan Pelik Di Thailand Tapi Tak Halal
 

makanan eksotik dan pelik di thailand
 

Yang menjadi menu terkenal di Thailand termasuk beberapa menu yang mungkin anda akan rasa loya. Tetapi, dikalngan peminat makanan eksotik dan pelik, ia hidangan yang mereka mesti cuba.

Antara menu tersebut ialah Larb Leuat Neua (Daging Babi Mentah dengan Darah) Mok Huak (Anak Berudu) Goong Ten (Udang Putih Mentah) Larb Mote Daeng (Telur Semut Merah) Malang Tod (Serangga Goreng) Kai Khao (Telur Balut) Gong Chae Nam Pla (Udang Kipas MentahRaw) Baak Bpet (Paruh Itik Goreng) dan banyak lagi.

Kalau setakat menu Lipan Goreng, Kala Jengking Bakar, Ulat Goreng, Perut Ayam, ia seperti menu biasa di Thailand. Tetapi kalau disebut menu eksotik dan pelik di Thailand, sudah pasti menu tersebut lebih mencabar.
 

makanan eksotik dan pelik di thailand

Makanan Eksotik Dan Pelik Di Thailand Tapi Tak Halal

makanan eksotik dan pelik di thailand

Makanan Eksotik Dan Pelik Di Thailand Tapi Tak Halal.
 

Selama beberapa kali MrJocko ke Bangkok, Pattaya, Chiangmai, Phuket, Krabi, Hatyai atau ke destiansi lain di Thailand, memang ada banyak menu makanan eksotik dan pelik. Tetapi, sekalipun MrJocko tak berani cuba kerana tak yakin ia Halal.

Tetapi, kalau anda yakin, untuk menu udang dan belalang, tambahan lagi ketika travel ke Hatyai, Phuket dan Krabi, cuba la try. Tanya dulu sebab area sini memang ramai orang Muslim.

Blogpost ini hanya sekadar untuk informasi sahaja. Saya tidak menggalakkan anda untuk mencuba menu Makanan Eksotik Dan Pelik ini.

Baca : MrJocko dan Menu Makanan Halal

Nak tahu apa menu Eksotik dan Pelik yang terkenal di Thailand boleh klik sini https://www.tripzilla.com/bizarre-thai-foods/19409.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.