Travel Blogger Malaysia Influencer

G-Shock MurahBeli GShock Murah

Makna Hari Raya Aidilfitri Bagi Masyarakat Malaysia

Makna Hari Raya Aidilfitri Bagi Masyarakat Malaysia. Hari Raya Aidilfitri merupakan satu lagi perayaan yang paling ditunggu-tunggu oleh masyarakat Malaysia. Ia juga dikenali sebagai Hari Raya Puasa dan dirayakan oleh umat Islam di seluruh dunia. Hari Raya Aidilfitri merayakan kemenangan dan kegembiraan setelah berpuasa selama sebulan penuh di bulan Ramadhan. Ia juga menjadi simbol kebersamaan dan persaudaraan di kalangan keluarga, sahabat dan jiran.

Sebelum Hari Raya Aidilfitri, terdapat banyak persiapan yang perlu dilakukan oleh masyarakat Islam. Salah satunya ibadah puasa. Dari segi fizikal, membersihkan rumah dan membeli bahan-bahan untuk membuat hidangan khas Hari Raya seperti ketupat, rendang dan lemang. Aktiviti membeli baju raya dan perhiasan untuk dipakai semasa hari raya adalah yang paling wajib.

Baca : Selamat Hari Raya Aidilfitri

makna hari raya aidilfitri

 


Makna Hari Raya Aidilfitri Bagi Masyarakat Malaysia

makna hari raya aidilfitri
 

Pada malam Hari Raya Aidilfitri, terdapat amalan sunat yang dilakukan oleh masyarakat Islam seperti bertakbir di Masjid dan di awal pagi 1 Syawal mengikt kalendar Islam, solat sunat Aidilfitri. Pada pagi Hari Raya, mereka akan memakai baju raya yang baru dan bersalam-salaman dengan keluarga dan sahabat yang datang berkunjung. Anak-anak pula akan mendapat duit raya dari orang dewasa sebagai tanda penghargaan.

Selain itu, masyarakat Islam yang merantau diluar negeri akan melawat kubur orang yang telah meninggal dunia sebagai tanda penghormatan dan kebersamaan dengan keluarga yang ditinggalkan. Mereka juga akan berkunjung ke rumah-rumah keluarga, sahabat dan jiran untuk mengucapkan Selamat Hari Raya.

Hari Raya Aidilfitri juga menjadi masa yang sangat sibuk bagi masyarakat Malaysia. Terdapat banyak acara yang diadakan seperti rumah terbuka dan kenduri-kenduri.
 

makna hari raya aidilfitri
 

Di Malaysia, Hari Raya Aidilfitri juga menjadi simbol perpaduan dan toleransi antara pelbagai kaum. Walaupun ia merupakan perayaan agama Islam, namun masyarakat Malaysia dari pelbagai agama dan bangsa turut merayakan hari raya ini dengan penuh kegembiraan dan kebersamaan.

Kesimpulannya, Hari Raya Aidilfitri merupakan perayaan yang sangat penting dan ditunggu-tunggu oleh masyarakat Islam di seluruh dunia, termasuklah di Malaysia. Ia bukan hanya menjadi simbol kemenangan setelah berpuasa selama sebulan, tetapi juga simbol kebersamaan, persaudaraan dan toleransi antara pelbagai kaum dan agama. Semoga perayaan Hari Raya Aidilfitri ini terus memperkukuhkan hubungan antara kita semua. Selamat Hari Raya Aidilfitri!

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.