Travel Blogger Malaysia Influencer

G-Shock MurahBeli GShock Murah

Malaysia Mungkin Beralih Strategi Untuk Tarik Pelancong Asing

Malaysia Mungkin Beralih Strategi Untuk Tarik Pelancong Asing dalam memikat pelancong antarabangsa di tengah pandemik jangkitan Covid-19 yang berulang. Kementerian Pelancongan, Kesenian dan Kebudayaan (MOTAC) ingin memanfaatkan destinasi zon hijau dengan tarikan pelancongan yang istimewa. Ia mungkin akan perlukan strategi baru.

Menterinya, Datuk Seri Nancy Shukri berkata, kementerian akan meninjau pelbagai tempat selamat, terutama pulau yang berpotensi menjadi destinasi zon hijau dengan aktiviti khusus seperti bermain golf, menyelam dan pengembaraan eko.

Baca : Kempen Meet In Malaysia Antara Promosi Terbaru Dari MOTAC

  

Malaysia Mungkin Beralih Strategi Untuk Tarik Pelancong Asing

Malaysia Mungkin Beralih Strategi Untuk Tarik Pelancong Asing
Dato Seri Nancy Shukri

“Sebelum ini, kita bercakap tentang membuka negara kita ke negara-negara hijau (negara-negara yang telah pulih dari Covid-19) tetapi beberapa di antaranya telah menghadapi gelombang kedua Covid-19. Oleh itu, kita perlu kreatif dan mencari kaedah baru untuk melihat gelembung. Bukan hanya sebuah negara, tetapi lebih kepada kawasan-kawasan khusus dan juga pulau-pulau.

“Jadi sekarang kita meneliti hal ini, dengan bekerjasama dan berbincang dengan Kementerian Kesihatan, Wisma Putra, Majlis Keselamatan Nasional dan Badan Penanggulangan Bencana Nasional, di mana MOTAC telah ditugaskan untuk mengeluarkan kertas konsep dalam minggu ini atau berikutnya minggu.

“Namun, kesepakatan bersama antara negara juga perlu dibuat, jika Malaysia memutuskan untuk membenarkan pengunjung masuk ke destinasi zon hijau kami,” katanya kepada pemberita selepas merasmikan Minggu Pertemuan Perniagaan Malaysia @ Malaysia dua hari di Putra World Trade Pusat, di sini, hari ini.

Promosi Pelancongan Domestik Malaysia

Promosi Pelancongan Domestik Malaysia
Cuti-cuti Malaysia

Sementara itu, Nancy mengatakan jalur hijau timbal balik dan pengaturan perjalanan berkala yang telah dilaksanakan dengan Singapura, misalnya, dapat diperluas ke negara-negara lain, asalkan kedua-dua pihak mencapai keputusan yang dapat disepakati.

Sebelumnya, dalam ucapannya di acara yang dianjurkan oleh Biro Konvensyen dan Pameran Malaysia (MyCEB), Nancy mengatakan walaupun perjalanan antarabangsa telah dipengaruhi oleh wabak itu, prospek industri acara perniagaan di Malaysia masih berada di sisi positif.

“Walaupun kita memahami sepenuhnya bahawa pemandangannya suram, saya ingin berulang kali menegaskan bahawa MOTAC, bersama-sama dengan pelbagai kementerian melakukan yang terbaik untuk memastikan segala sesuatunya terus membangun momentum, dan ketika tiba saatnya, kita akan siap untuk mengembalikan pelancongan dengan kadar yang pantas, ”katanya.

  

Menteri Pelancongan turut menegaskan bahawa banyak acara sebelum ini yang bakal berlangsung di Malaysia telah ditangguhkan dan bukannya dibatalkan. Jumlah acara yang dijamin dan disokong oleh MyCEB dengan hanya 24 acara dibatalkan dan 64 telah ditangguhkan sementara.

“Ini adalah platform yang tepat dan tepat waktu untuk melaksanakan perbualan ini kerana ia mempersiapkan semua pihak berkepentingan untuk melaksanakan rancangan pemulihan acara perniagaan yang komprehensif, dan pada masa yang sama, memastikan kesinambungan dan ketahanan,” katanya mengenai Minggu Acara Perniagaan di Malaysia @ Malaysia.

“Tema ‘Membangun Kembali Keyakinan’ sangat tepat ketika kita menghadapi situasi, sambil merangsang pemandangan pelancongan melalui jalan lain seperti perjalanan domestik atau program insentif korporat tempatan,” tambahnya.

Bagi anda yang berminat dengan Program Pelancongan Homestay dan Kampungstay, layari laman web ini untuk maklumat lanjut.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.