Travel Blogger Malaysia Influencer

G-Shock MurahBeli GShock Murah

Malaysia Tarik Pelancong Azerbaijan Dengan MoU Pelancongan

Malaysia Tarik Pelancong Azerbaijan dengan termeterainya perjanjian MoU Pelancongan baru-baru ini. Malaysia dijangka menyaksikan peningkatan ketibaan pelancong dari negara bekas Republik Soviet, Azerbaijan, berikutan pemeteraian memorandum persefahaman (MoU), yang merupakan sebahagian daripada inisiatif pelancongan antara kedua-dua negara.

MoU tersebut akan membuka jalan bagi kerjasama dua tahun antara Persatuan Pelancongan Azerbaijan (AzTA) dan Persatuan Pelancongan dan Pelancongan Malaysia (Matta).

Malaysia Tarik Pelancong Azerbaijan Dengan MoU Pelancongan
 

malaysia tarik pelancong azerbaijan
MOU Pelancongan antara Azerbaijan dan Malaysia

 

Bahagian promosi antarabangsa Tourism Malaysia untuk pengarah kanan Amerika Syarikat, Eropah dan Oceania, Zulkafli Yahya (gambar) berkata inisiatif ini dapat mendorong jumlah pelancong dari Azerbaijan ke antara 1,500 dan 2,000 orang.

Malaysia merekodkan seramai 1,035 pelancong dari Azerbaijan, meningkat 12.1% daripada jumlah yang dilaporkan pada 2016.

Trend pertumbuhan berterusan tahun ini dengan peningkatan ketibaan 18.8% dalam tempoh empat bulan pertama.

“Kerjasama antara kedua-dua parti pelancongan adalah tepat pada masanya dan strategik kerana Azerbaijan adalah pasaran yang berkembang dengan potensi yang besar untuk kami meneroka segmen pasaran bebas dan mewah,” katanya kepada pemberita selepas majlis menandatangani MoU di Kuala Lumpur (KL) semalam.

Beliau menambah bahawa MoU akan melihat kerjasama antara kedua-dua parti pelancongan dan ejen pelancongan dalam membangunkan pakej pelancongan khas, serta mengadakan perbincangan untuk mewujudkan sambungan penerbangan yang mungkin.

“Kami berharap dapat melihat penerbangan dan pakej pelancongan yang dibangunkan untuk pasaran ini,” kata Zulkafli.

Baca : MrJocko dan Tourism Malaysia

Timbalan presiden Matta Mohd Akil Mohd Yusof memberitahu The Malaysian Reserve (TMR) bahawa beberapa cabaran yang membuat pelancong dari Malaysia melawat termasuk kekurangan penerbangan terus ke negara serta isu permohonan visa.

“Walaupun jumlah pelancong mungkin kelihatan sangat kecil sekarang, saya percaya angka ini boleh pergi jauh. Kita perlu logistik terlebih dahulu. Jika terdapat penerbangan antara Baku dan KL, ia pasti akan memacu perkara-perkara.

“Kami berharap dapat melihat beberapa materialisation penerbangan ini pada Mac atau April tahun depan,” katanya kepada TMR.

Syarikat penerbangan yang terbang ke Azerbaijan termasuk Emirates, Turkish Airlines dan Qatar Airways. Walau bagaimanapun, semua penerbangan memerlukan penumpang berhenti di Doha, yang kadang-kadang dilihat sebagai kebimbangan kerana ia akan menambah sehingga jam terbang yang panjang.

Antara langkah menarik minat pelancong Azerbaijan untuk Malaysia Tarik Pelancong Azerbaijan ialah dengan memansuhkan Visa. Warga Azerbaijan tidak memerlukan visa untuk masuk ke Malaysia. Walau bagaimanapun, rakyat Malaysia perlu memohon visa yang akan menelan belanja kira-kira RM83 untuk melawat Azerbaijan.

“Terdapat juga kekurangan pendidikan di kedua-dua pihak mengenai negara masing-masing. Ini sebenarnya platform yang baik dan Matta boleh memainkan peranan yang lebih aktif bersama AzTA, “kata Akil.

malaysia tarik pelancong azerbaijan

malaysia tarik pelancong azerbaijan

malaysia tarik pelancong azerbaijan
 

Diharapkan, dengan termeterai MOU Pelancongan ini, rakyat Malaysia juga ada kelebihan untuk melancong ke Azerbaijan.

Dengar kata, banyak juga tempat menarik di Azerbaijan, tapi tak ramai yang diterokai oleh orang Malaysia. Setakat ini, ia antara destinasi kurang popular di kalangan orang Malaysia.

Cuba la Google, ada banyak tempat menarik yang boleh pelancong teroka di Azerbaijan. Pasti korang akan teruja melihat pemandangan indah dan pilihan pelbagai menu tradisi terbaik di Azerbaijan.

Kalau ada rezeki, teringin juga nak melancong ke Azerbaijan.

Layari laman web Azerbaijan Embassy untuk maklumat yang lebih lanjut.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.