Travel Blogger Malaysia Influencer

G-Shock MurahBeli GShock Murah

Senarai 10 Masjid Terkenal Di Russia Tempat Menarik

Apabila anda berfikir tentang masjid, kita di Malaysia terbiasa dengan senibina masjid corak Asia. Tetapi, di Russia, ada banyak kubah masjid berwarna emas berbentuk bawang seperti gereja Ortodoks. Kali ni, saya nak kongsi Senarai 10 Masjid Terkenal Di Russia yang mungkin kita tak pernah lihat.

Bila di sebut Masjid, Kubah mungkin merupakan imej pertama yang muncul di fikiran kita. Dan kubah masjid di Russia, punyai senibina arkitek yang agak berbeza dengan senibina Asia. Di Russia, ada banyak masjid yang cantik untuk anda terokai.

Baca : Mainan Tradisional Popular Orang Russia Yang Unik

masjid terkenal di russia

 


Senarai 10 Masjid Terkenal Di Russia

masjid terkenal di russia
 

Baca : Tempat Menarik di Russia

Untuk info, sekitar 10% penduduk yang tinggal di Rusia adalah orang Islam dan negara ini mempunyai lebih daripada 8,000 masjid. Mengikut pembacaan MrJocko, disenaraikan di sini 10 Masjid Paling Cantik Di Russia.
 

masjid terkenal di russia
Masjid Cathedral Moscow

Masjid Cathedral Moscow
Ia dibuka pada tahun 2015 selepas kerja keras selama 10 tahun, Masjid Cathedral Moscow adalah masjid tertinggi di Eropah. Mampu menampung sehingga 10,000 orang jemaah dalam satu masa.Ia sebuah masjid enam tingkat terdiri daripada pelbagai bahagian termasuk dewan, perpustakaan, muzium dan ruang pameran.
 

masjid terkenal di russia
Masjid Heart of Chechnya

Masjid Heart of Chechnya di Grozny
Heart of Chechnya adalah sebuah masjid klasik, dengan hiasan luaran travertine yang indah dan hiasan marmar putih. Dinamakan selepas Akhmad Kadyrov, presiden pertama Republik Chechnya, ia mempunyai empat orang penonton yang tinggi 63 meter dan sebuah kubah 32 meter yang tinggi. Ditetapkan untuk memuatkan lebih dari 10,000 orang, Heart of Chechnya adalah satu-satunya masjid di Rusia, yang disiarkan secara langsung 24/7.
 

masjid terkenal di russia
Masjid Bulgar

Masjid Bulgar di Kazan
Satu-satunya masjid putih di Rusia, Masjid Bulgar dibuka pada tahun 2012. Dengan mesra dipanggil oleh penduduk tempatan “Kazan Taj Mahal”, ia mempunyai arcade collonaded yang mengagumkan, yang terdiri daripada 88 tiang. Sebuah tapak Warisan Dunia UNESCO, Masjid Bulgar juga menempatkan Al-Quran terbesar di dunia – sebuah buku berlapis permata yang mengagumkan, yang beratnya 800 kilogram dan memerlukan 16 orang untuk mengangkatnya.
 

masjid terkenal di russia
Masjid Juma

Masjid Juma di Derbent
Masjid tertua di Rusia, Masjid Juma terletak di Derbent, Dagestan. Dibina antara 733 dan 734 AD, masjid ini dianggap sebagai tapak Warisan Budaya UNESCO. Ia antara masjid terkenal di Russia yang mesti dilawati.
 

masjid terkenal di russia
Masjid Lala Tulpan

Masjid Lala Tulpan di Ufa
Ditugaskan 1989, Masjid Lala Tulpan – yang bermaksud ‘tulip mekar’ – mengambil hampir sembilan tahun untuk dibina. Kini ia terkenal dengan reka bentuk moden yang tidak konvensional dan sebagai pusat utama Muslim Bashkortostan.
 

masjid terkenal di russia
Masjid Cathedral

Masjid Cathedral Maykop
Salah satu tarikan paling popular di Republik Adygea, Masjid Katedral Maykop dibina pada tahun 2000. Pusat Muslim utama Republik, tidak seperti kebanyakan masjid, ia juga terbuka kepada pelancong.
 

masjid terkenal di russia
Masjid Qolsarif

Masjid Qolsarif di Kazan
Sebahagian daripada tapak Warisan Dunia, yang merupakan Kompleks Sejarah dan Arsitektur Kazan Kremlin, Masjid Qolşarif boleh dikatakan sebagai tarikan Kazan yang paling ikonik. Masjid ini boleh menampung 6,000 orang mukmin dan mempunyai lebih banyak menara yang lain di masjid lain di Rusia.
 

masjid terkenal di russia
Masjid Central Nizhnekamsk

Masjid Central Nizhnekamsk
Dibuka pada tahun 1996 untuk meraikan ulang tahun ke-30 di bandar ini, ini bukan sekadar masjid, tetapi pusat kebudayaan dan pendidikan. Ia terdiri daripada sebuah madrasah, sebuah perpustakaan, sebuah pusat bersejarah dan kebudayaan dan sebuah hotel.
 

masjid terkenal di russia
Masjid Nurda Kamal

Masjid Nurda Kamal
Masjid Nurda Kamal ini terletak di Norilsk, sebuah bandar perindustrian di utara Siberia. Dibuka pada tahun 1998, bangunan ini disenaraikan dalam Rekod Dunia Guinness Book sebagai masjid paling utara di dunia.
 

masjid terkenal di russia
Masjid Saint Petersburd

Masjid Saint Petersburg
Salah satu tempat yang paling fotogenik di Saint Petersburg, masjid itu sebahagiannya menyerupai makam Tamerlane di Samarkand, Uzbekistan. Dibina pada tahun 1913 di Pulau Petrogradsky, ia adalah masjid terbesar di Eropah pada masa itu. Masjid berukuran 45 meter itu mampu memegang hampir 5,000 jemaah.

Masjid Terkenal Di Russia

Jadi, kalau anda berkesempatan melancong ke Russia, jangan lupa singgah di masjid terkenal di Russia ini dan melihat sendiri cara hidup orang Muslim di Russia.

Sumber : Culture Trip

2 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.