Travel Blogger Malaysia Influencer

G-Shock MurahBeli GShock Murah

Menu Chef Wan Penerbangan Business Class Qatar Airways

Terkini, buat kaki travel, ada banyak menu terbaik Chef Wan Dalam Penerbangan Business Class Qatar Airways. Syarikat penerbangan ini telah bekerjasama dengan ikon chef selebriti Malaysia, Chef Wan, melancarkan menu Kelas Perniagaan baharu. Mulai Julai 2022, menu makanan lazat berinspirasikan tempatan yang lazat akan tersedia untuk penumpang Kelas Perniagaan yang berlepas dari Kuala Lumpur ke Doha.

Pada 23 Jun, Qatar Airways menganjurkan sesi merasa makanan eksklusif dengan ahli media dan pengaruh media sosial. Sangat menggembirakan tetamunya, Chef Wan mengadakan demonstrasi memasak Nyonya Curry Laksa yang terkenal serta menjadi kegemaran orang ramai.

Baca : Ulangtahun ke-25 Qatar Airways

Menu Chef Wan Penerbangan Business Class Qatar Airways

 


Menu Chef Wan Penerbangan Business Class Qatar Airways

Menu Chef Wan Penerbangan Business Class Qatar Airways

Menu Chef Wan Penerbangan Business Class Qatar Airways
 

Qatar Airways meraikan ulang tahunnya yang ke-25 tahun ini, dan sebagai pemenang Katering Atas Kapal Kelas Perniagaan Terbaik Dunia Skytrax 2021, syarikat penerbangan itu terus mengembangkan tawaran makanan atas kapalnya dengan kerjasama masakan yang menarik dengan chef selebriti dan tempat makan di seluruh dunia.

Naib Presiden Perkhidmatan Katering Qatar Airways, Encik Shashank Bhardwaj, berkata: “Sebagai satu-satunya syarikat penerbangan di dunia yang memenangi anugerah Skytrax Airline of the Year sebanyak enam kali, Qatar Airways komited untuk menyediakan pengalaman dalam penerbangan terbaik. Memastikan makanan dalam penerbangan kami tidak dapat dilupakan pastinya merupakan tumpuan utama, dan ini amat penting untuk negara yang kaya dengan warisan makanan seperti Malaysia. Kami sangat teruja untuk bekerjasama dengan kebanggaan dan kegembiraan masakan Malaysia, Chef Wan, kerana hidangan istimewanya tersedia di dalam Kelas Perniagaan kami pastinya satu lagi sebab hebat untuk terbang dengan Qatar Airways.”
 

Menu Chef Wan Penerbangan Business Class Qatar Airways
 

Chef Wan berkata: “Bekerja dengan Qatar Airways adalah satu penghormatan kerana ia bermakna bekerja dengan syarikat penerbangan terbaik dunia. Komitmen syarikat penerbangan itu untuk menyajikan makanan berkualiti tinggi tidak dapat ditandingi, terbukti daripada pelbagai anugerah yang diterima Qatar Airways. Kami telah mengambil berat untuk mempersembahkan masakan Malaysia di platform global, dan saya berharap hidangan itu akan memberikan penumpang ingatan kekal tentang Malaysia. Saya juga gembira kerana berpeluang memberi penghormatan kepada masakan tradisional Malaysia dan berkongsi budaya makanan Malaysia yang sangat saya sayangi kepada pengembara antarabangsa melalui syarikat penerbangan terbaik dunia.”

Menu Chef Wan menampilkan teknik masakan Melayu klasik dan perisa tradisional Malaysia. Sorotan termasuk isi ikan bakar arang dengan sos Portugis pedas, digandingkan dengan nasi lemuni, bendi dan cili padi, serta kuzi kambing yang dihidangkan dengan nasi ala Terengganu, kacang gajus dan acah buah. Menu ini juga termasuk resipi warisan eksklusif laksa kari nyonya yang diturunkan melalui generasi berbeza daripada keluarga Chef Wan. Hidangan manis kegemaran Malaysia iaitu “Goreng Pisang” turut menjadi menu, dan telah diberi sentuhan Chef Wan sebagai Pisang Karamel Goreng.

Qatar Airways telah menjadi salah satu daripada beberapa syarikat penerbangan yang kekal beroperasi sejak permulaan pandemik COVID-19 pada awal 2020, dan telah mengekalkan perkhidmatan Kuala Lumpur – Doha sepanjang tempoh pandemik untuk menyediakan sambungan global kepada pasaran Malaysia. Selain itu, Qatar Airways juga meningkatkan lagi perkongsian strategiknya dengan Malaysia Airlines pada Mei 2022 untuk melancarkan perkhidmatan tanpa henti dari Kuala Lumpur ke Doha.

Dengan pengembangan perkongsian kod ini, kedua-dua syarikat penerbangan kini mengendalikan sebanyak 14 penerbangan mingguan antara Kuala Lumpur dan Doha. Peluasan ini memberi manfaat kepada pelancong dari seluruh dunia, memberikan mereka rangkaian gabungan yang lebih hebat dan pengalaman perjalanan yang lancar.

Apabila sekatan perjalanan semakin berkurangan, syarikat penerbangan nasional Qatar itu terus membina semula rangkaiannya, yang kini berada di lebih 150 destinasi. Dengan lebih banyak frekuensi ditambah ke hab utama, Qatar Airways menawarkan sambungan yang tiada tandingan kepada penumpang, memudahkan mereka menukar tarikh perjalanan atau destinasi mereka jika perlu.

Sebuah syarikat penerbangan yang memenangi pelbagai anugerah, Qatar Airways baru-baru ini diumumkan sebagai ‘Syarikat Penerbangan Terbaik’ di Anugerah Syarikat Penerbangan Dunia 2021, yang diuruskan oleh organisasi penarafan pengangkutan udara antarabangsa, Skytrax. Ia juga dinobatkan sebagai ‘Kelas Perniagaan Terbaik Dunia’, ‘Ruang Singgah Syarikat Penerbangan Kelas Perniagaan Terbaik Dunia’, ‘Kerusi Syarikat Penerbangan Kelas Perniagaan Terbaik Dunia’, ‘Katering Atas Kapal Kelas Perniagaan Terbaik Dunia’ dan ‘Syarikat Penerbangan Terbaik di Timur Tengah’.

Syarikat penerbangan itu terus berdiri sendiri di puncak industri setelah memenangi hadiah utama untuk kali keenam yang tidak pernah berlaku sebelum ini (2011, 2012, 2015, 2017, 2019 dan 2021).

Qatar Airways juga telah menjadi syarikat penerbangan global pertama di dunia yang mencapai Penilaian Keselamatan Syarikat Penerbangan COVID-19 5 Bintang yang berprestij oleh Skytrax. Ini susulan kejayaan Lapangan Terbang Antarabangsa Hamad (HIA) sebagai lapangan terbang pertama di Timur Tengah dan Asia yang dianugerahkan Penarafan Keselamatan Lapangan Terbang COVID-19 Skytrax 5 Bintang. Anugerah ini memberikan jaminan kepada penumpang di seluruh dunia bahawa langkah-langkah kesihatan dan keselamatan syarikat penerbangan itu tertakluk pada standard tertinggi profesional, penelitian dan penilaian bebas. Untuk butiran penuh tentang semua langkah yang telah dilaksanakan di atas kapal dan di HIA, sila lawati Qatar Airways Safety In-Flight.
 

Menu Chef Wan Penerbangan Business Class Qatar Airways
Charcoal-grilled Fish Fillet with Spicy Portuguese
Menu Chef Wan Penerbangan Business Class Qatar Airways
Chicken Percik with Lemon
Menu Chef Wan Penerbangan Business Class Qatar Airways
Lamb Kuzi
Menu Chef Wan Penerbangan Business Class Qatar Airways
Chef Wan Nyonya Curry Laksa
Menu Chef Wan Penerbangan Business Class Qatar Airways
Sweet Platter

Menu Chef Wan Penerbangan Business Class Qatar Airways
Trio Appetizers

 

Antara Senarai Menu Terbaik Chef Wan Dalam Penerbangan Qatar Airways

Trio Appetizers
Poached prawns and mango salad with glass noodles
Ginger flower, spring onions and lime cheek

Duo Pomelo salad with lime and chili dressing
Prawn cracker, cherry tomato and sesame
Seared scallop and tuna with papaya salad
Cucumber noodles, pine apple and malinja cracker

Soup
Oxtail soup
Blanch vegetables and fried shallots
To follow
Nyonya Curry Laksa
Prawns and Quail egg with sambal curry laksa

Main course
Charcoal-grilled fish fillet with spicy portugis sauce
Lemuni rice, okra and chili padi
Or
Lamb Kuzi with Terengganu style rice
Cashew nut and Acah buah
Or
Chicken percik with lemon rice pilaf
Pajeri nenas and percik sauce

Sweet Plater
Deep fried caramel banana
And
Mango cream brulee
Petit fours

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.