Travel Blogger Malaysia Influencer

G-Shock MurahBeli GShock Murah

Menu Tradisi Emirati Sedap Di Al-Fanar Restaurant Dubai

Menu makanan tradisi yang terkenal di Dubai, anda boleh cuba untuk makan tengahari atau makan malam di Al-Fanar Restaurant Dubai Festival City. Dengar nama restoran Al-Fanar sahaja, ramai yang sudah tahu bahawa restoran ini menyediakan menu makanan Arab yang memang asli dan sedap. Sangat terkenal di Dubai, United Arab Emirates.

Kami singgah untuk makan tengahari di sini. Lokasinya berdekatan dengan InterContinental Dubai Hotel dan juga Hard Rock Cafe Dubai dan terletak di susur Canal Walk, Festival City yang terkenal.

 

Baca : Pengalaman Lawan Boxing di Round 10 Boxing Dubai

 


Menu Tradisi Emirati Sedap Di Al-Fanar Restaurant Dubai

Al-Fanar Restaurant Dubai Festival City
Menu Tradisi Al-Fanar Restaurant Dubai
al-fanar-restaurant-dubai-festival-city-05
Al-Fanar Restaurant Waiter

Al-Fanar Restaurant Dubai Festival City al-fanar-restaurant-dubai-festival-city-04
 

Lunch kami hari tu dimulakan dengan menu utama. Antara yang kami order termasuk Naghar Nashef (Sotong nasi Tomato), Robyan Magli (Udang Goreng Bawang), Beryani Samak (Ikan), Beryani Laham (Daging Beryani), Salata Khadra, Jus Magga serta Kopi Arab yang memang unik dan harum.

Menu-menu di Restoran Al-Fanar Dubai sememangnya mengekalkan rasa asli masyarakat Emirati. Ia menyediakan pelbagai menu tradisi Arab, khususnya kaum dan bangsa Emirati serta beberapa menu lain yang dipadankan dengan citarasa orang Arab. 

Al-Fanar Restaurant Dubai

There has never been a restaurant in the UAE that caters to authentic Emirati cuisine in both fine dining and in a nostalgic ambiance of a themed setting-

Al FANAR (the local term for the kerosene lamp used to light the homes in Dubai at the old times) is here to feed the curiosity of visitors; a haven for the locals: an iconic showcase of exotic culture and exquisite taste.

 

Baca : Shopping di Hard Rock Cafe Dubai

al-fanar-restaurant-dubai-festival-city-06

Al-Fanar Restaurant Dubai Festival City al-fanar-restaurant-dubai-festival-city-09

Al-Fanar-Restaurant-Dubai al-fanar-restaurant-dubai-festival-city-10 al-fanar-restaurant-dubai-festival-city-11 al-fanar-restaurant-dubai-festival-city-12 al-fanar-restaurant-dubai-festival-city-20

 

Secara peribadi, menu Sotong Bakar, Udang Bakar, Daging dan juga Ikan yang disediakan di Al-Fanar Restaurant Dubai ini memang sangat sedap. Ia mungkin citarasa Arab, tetapi dengan lidah MrJocko yang Melayu, ia masih lagi sedap dah menyelerakan.

Tidak boleh dilupakan rasa daging untuk menu Saloona Laham ma Khadar (daging stew dengan roti). Memang menyelerakan. Tambah lagi set yang dihidangkan memang dalam saiz yang besar. Yummy… Kalau boleh, memang nak cari menu macam ni di Malaysia.

Untuk anda yang mungkin akan ke Dubai dan bercadang untuk merasai sendiri citarasa asli lauk pauk serta hidangan ornag Arab, anda mungkin boleh tuju ke Al-Fanar Restaurant Dubai di cawangan Festival City ini.

Contact Us
Branch Name Al Fanar Restaurant & Cafe – Dubai Festival City
Location Canal Walk, Dubai Festival City Mall
Country Dubai, United Arab Emirates
P. O. Box 21994
Telephone +971 4 232 9966
Fax +971 4 232 9233
Email : info@alfanarrestaurant.com
Website : www.alfanarrestaurant.com

Terima kasih kepada Emirates Airline atas tajaan penerbangan dan juga Dubai Tourism atas tajaan Hotel dan Ground Arrangement. 🙂 InsyaAllah akan ke Dubai lagi kalau diberi peluang #MyDubai #Emirates #TravelBlogger

One Comment

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.