• Mon. Sep 25th, 2023

Menaiki Cruise Teluk Prachuap Bay, Manao Bay Dan Noi Bay

Koh-Talu-Express-Cruise-01

Prachuap-Jetty

 

 

 

Prachuap Khiri Khan wilayah yang memang kaya dengan hasil laut dan juga beberapa lokasi bukit bukau yang memukau ramai pelancong Eropah untuk ke sini. Kombinasi hasil makanan laut yang banyak serta pelbagai corak muka bumi Gua Batu Kapur memang ada tarikan tersendiri jika nak di bandingkan dengan wilayah pelancongan lain di Thailand. Antara yan gmenonjol ialah 3 Teluk terkenal Prachaup Bay, Manao Bay dan Noi Bay.

 

 


 

MrJocko bertuah kerana berkesempatan untuk menaikit cruise yang disediakan untuk menyusuri pantai dan teluk ini bermula dari Prachuap Bay, menuju je Manao Bay dan kemudian ke Noi Bay. Pakej cruise ini bermula dari harga Baht 500 untuk setiap seorang termasuk makanan dan minuma ringan di dalam cruise dan ia mengambil masa selama hampir satu jam 30 minit.

 

 

 

 

 

Teluk Prachuap Bay

 

Prachuap-Bay-Cruise-Thailand

 

Teluk Prachuap Bay

 

Prachuap-Bay-Cruise-Thailand

 

Teluk Prachuap Bay

 

Teluk Prachuap Bay

 

Teluk Prachuap Bay

 

Teluk Prachuap Bay

 

 

Dari kiri dan kanan ketika melepasi Teluk Prachuap ini, anda akan melihat ada beberapa bukit batu kapur yang menjadi pelindung kepada kawasan ini dan menjadikan pantai di Prachuap Khiri Khan ini antara pantai yang cantik dan landai, sesuai untuk aktiviti air dan mandi manda.

 

 

kedudukkannya yang agak selamat dari ombak besar serta air yang masih lagi jernih dan membiru memang antara salah satu tarikan utama untuk pelancong luar negara singgah dan berehat di sini.

 

 

Dari atas bot Koh Talu Express, anda boleh melihat betapa cantiknya pemandangan pantai di Prachuap dan banyak lagi lokasi sekitar yang masih terpelihara dam menghijau. Walaupun semakin banyak pembangunan ada di sini tetapi, ia masih terkawal kerana pihak kerajaan masih mengawal dan menyelia kawasan pantai ini dengan teratur.

 

 

Untuk dapatkan pakej cruise di 3 Teluk terkenal di Prachuap ini, anda boleh ke Jeti Prachuap atau dapatkan info dari pejabat Tourism Authority of Thailand di Prachuap Khiri Khan.

By MrJocko

I'm Travel Blogger Malaysia. MrJocko is a multiple award-winning travel writer, tv host, photographer and social media influencer based in Kuala Lumpur, Malaysia. Been collaborating and writing for many tourisms and travel since 2000.

3 thoughts on “Menaiki Cruise Teluk Prachuap Bay, Manao Bay Dan Noi Bay”
  1. Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
    Jika ya, silahkan kunjungi website ini http://www.kumpulbagi.com untuk info selengkapnya.

    Oh ya, di sana anda bisa dengan bebas mendowload music, foto-foto, video dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.