Travel Blogger Malaysia Influencer

G-Shock MurahBeli GShock Murah

MOTAC Sokong Muslim-Friendly Accommodation Recognition (MFAR)

Satu lagi usaha yang patut dipuji bila mana MOTAC Sokong Muslim-Friendly Accommodation Recognition (MFAR) atau Program Pengiktirafan Penginapan Mesra Muslim. Program ini boleh diperluaskan lagi di Malaysia kerana dengan konsep mesra muslim, ia akan memberikan konsep menyeluruh kepada semua pelancong luar negara, termasuk kepada pelancong bukan Muslim.

Antara fokus utama ialah lebih melayani pelancong wanita dengan sebaiknya. Lebih banyak pemain industri pelancongan mesti mencari cara untuk memenuhi pelanggan wanita mereka, kata Menteri Pelancongan, Seni dan Budaya Nancy Shukri.

Muslim-Friendly Accommodation Recognition

Baca : Percepatkan Pemberian Vaksin Kepada Barisan Hadapan Pelancongan

 


Muslim-Friendly Accommodation Recognition (MFAR)

Muslim-Friendly Accommodation Recognition (MFAR)
Kredit Gambar : Crescentrating

 

Bercakap di forum korporat Pusat Pelancongan Islam maya (ITC) bertema “Wanita dalam Ekonomi Pelancongan Islam” hari ini, dia memuji pusat itu kerana memainkan peranannya dalam mengembangkan Malaysia sebagai destinasi pelancongan yang selamat dengan memperjuangkan konsep pelancongan dan perhotelan yang mesra Muslim.

“Walaupun konsep ini didorong oleh keperluan dan kehendak iman dari turis Muslim, ini juga meliputi mengutamakan keselamatan, privasi dan keselesaan pelancong wanita,” katanya.

Dalam ucapannya, Nancy mengatakan salah satu usaha utama ITC adalah program pengiktirafan penginapan mesra Muslim (MFAR), yang mengiktiraf hotel dan resort yang memenuhi keperluan pasaran pelancongan Muslim, di antaranya adalah penyediaan kemudahan yang dipisahkan oleh gender seperti kolam renang dan gimnasium.

Baca : Rise of Female Muslim Travel

Sehingga kini, katanya 44 hotel di negara ini telah diakui oleh ITC di bawah program MFAR, termasuk rangkaian tempatan dan jenama antarabangsa.

Usaha ITC telah menyumbang ke arah Malaysia yang menjadi destinasi paling mesra Muslim untuk wanita dalam Laporan Mastercard-CrescentRating 2019, “Muslim Women in Travel”, tambahnya.

Sokongan Muslim-Friendly Accommodation Recognition

Melangkah ke hadapan, Nancy mengatakan kementerian menyokong usaha ITC dalam mengembangkan garis panduan untuk produk, hospitaliti dan perkhidmatan yang mesra Muslim lainnya dalam industri pelancongan.

Garis panduan ini, katanya, juga akan memberi manfaat kepada pelancong wanita, tanpa mengira agama, mengutamakan privasi dan keselamatan mereka semasa melakukan perjalanan ke Malaysia.

Mengenai wanita dalam industri pelancongan, Nancy mengatakan kumpulan itu sering tertumpu pada pekerjaan berkemahiran rendah atau tidak formal dalam pelancongan, sehingga membatasi kemampuan mereka untuk menyerap kejutan ekonomi seperti kesan pandemi Covid-19 yang tidak dijangka.

Lebih-lebih lagi, seperti wanita di industri lain, dia mengatakan wanita dalam pelancongan biasanya menghadapi penganiayaan yang tidak diingini.

Oleh itu, acara seperti forum hari ini akan memberi jalan ke hadapan untuk menjadikan pelancongan sebagai tempat yang lebih selamat, lebih inklusif, bermakna dan berkesinambungan bagi semakin banyak wanita yang berada dalam industri pelancongan sebagai pengamal dan pelancong, katanya

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.