Travel Blogger Malaysia Influencer

G-Shock MurahBeli GShock Murah

Muzium Nelayan Tanjung Balau Kendalian KEJORA Negeri Johor

Negara Malaysia punyai puluhan ribuan rakyat yang menjadikan laut sebagai sumber pendapatan mereka. Paling mudah, kita mengenali mereka sebagai Nelayan. Di sekitar Desaru, dahulu memang ramai yang bergantung kepada laut dan menjadikan Nelayan sebagai pendapatan utaman mereka. Sebab itu, di sini telah dibina Muzium Nelayan Tanjung Balau dibawah kendalian pihak kendalian Lembaga Pembangunan Johor Selatan (KEJORA).

Untuk info kepada semua, kebanyakkan nelayan yang tinggal di pantai timur menggunakan beberapa teknik lama untuk menangkap ikan. Ada yang merujuk kepada ‘bulan’ sementara yang lain melihat keadaan ‘kaki langit’ untuk menyaksikan perubahan udara.

Baca : Pengalaman Melawat Muzium Seluruh Dunia Travel Blog Malaysia

Muzium Nelayan Tanjung Balau Kendalian KEJORA Negeri Johor

Rupanya, ada banyak rahsia tentang nelayan ada di Muzium Nelayan Tanjung Balau. Kena la datang sendiri tengok apa yang menarik.
 

Muzium Nelayan Tanjung Balau

Selain dari sejarah hidup nelayan dan kehidupan masyarakat nelayan, terdapat banyak lagi artifak berkaitan nelayan dipamerkan termasuk jaring ikan dan takal, dengan replika autentik yang digunakan.
 

Terdapat banyak artifak dipamerkan termasuk jaring ikan dan takal, dengan replika autentik yang digunakan. Terdapat banyak artifak dipamerkan termasuk jaring ikan dan takal, dengan replika autentik yang digunakan.

 

Sebelum aktiviti jelajah Muzium Nelayan, kami buat regangan sikit. Maklum la, awal pagi kami sampai sana, kena aktif dan segar.
 

Terdapat banyak artifak dipamerkan termasuk jaring ikan dan takal, dengan replika autentik yang digunakan.
 

<strong srcset=Sejarah Penangkapan Ikan Muzium Nelayan
 
Terdapat banyak artifak dipamerkan termasuk jaring ikan dan takal, dengan replika autentik yang digunakan. Terdapat banyak artifak dipamerkan termasuk jaring ikan dan takal, dengan replika autentik yang digunakan.

 

Muzium tersebut mula dibina pada 20 Ogos 1990 dan siap sepenuhnya pada 8 Julai 1992. Sejak dari hari itu,

 sudah 17 tahun beroperasi dan ia telah menerima kunjungan ribuan pelawat dari seluruh negara.

Antara waktu lawatan yang paling ramai orang berkunjung ke sini adalah semasa musim cuti sekolah dan cuti umum serta hujung minggu, memandangkan lokasinya berdekatan dengan tepi pantai.

Sedikit informasi tentang Muzium Nelayan Tanjung Balau ini dibina ditapak seluas lapan hektar. Ia mempunyai persekitaran yang sungguh menarik dengan pemandangan utamanya menghadap Laut China Selatan.

Banyak yang kita tidak tahu pasal Nelayan. Sebab tu, singgah lah di Muzium Nelayan ini untuk mengetahui lebih banyak informasi kehidupan orang dulu-dulu seperti kepercayaan tahyul, mistik, pantang larang dan lain-lain kisah menarik penduduk tepi laut dan cara menangkap ikan yang digunakan, lawati muzium nelayan yang unik ini.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.