Travel Blogger Malaysia Influencer

G-Shock MurahBeli GShock Murah

New Generation Ford Ranger 2022 Di Malaysia Harga Spesifikasi

Selepas dua tahun kami mencuba memandu uji kenderaan 4×4, pacuan empat roda Ford Ranger, kali ini kami terja dengan kedatangan model baru New Generation Ford Ranger 2022 Di Malaysia. Harga dan spesifikasi model ini memang ternyata sangat kompetetif dengan ciri-ciri baru yang telah ditambahbaik di dalam model kenderaan pikap serbaguna popular di Malaysia ini, bersama satu lagi facelift dan warna yang sangat menarik.

Ford Motor Company, bersama rakan pengedaran tempatannya, Sime Darby Auto Connexion (SDAC) hari ini memperkenalkan New Generation Ford Ranger (Ford Ranger Generasi Baru) akan datang yang mendapat peningkatan prestasi jalan dan luar jalan, rasa seperti kereta yang lebih premium dan ciri pemanduan pintar.

Baca : Pandu Uji Kenderaan Pacuan Empat Roda Ford Ranger Malaysia

New Generation Ford Ranger 2022

 


New Generation Ford Ranger 2022 Di Malaysia Harga Dan Spesifikasi

New Generation Ford Ranger 2022
 

Menampilkan DNA trak global Ford yang biasa, trak pikap Ranger baharu ini menampilkan gril baharu yang jelas, lampu nyalaan siang pengapit C khas, lipatan sisi yang elegan dan gerbang roda yang lebih berani.

Buat pertama kalinya, Ranger WildTrak dan dan XLT Plus ditawarkan dengan lampu hadapan LED matriks dengan lampu hadapan auto tinggi. Harga Ford Ranger 2022 di atas jalan dengan harga insurans untuk barisan 4X4 baharu ialah:

> WildTrak – satu varian, RM168,888 (Semenanjung Malaysia), daripada RM174,388 (Malaysia Timur)
> XLT Plus – satu varian, RM142,888 (Semenanjung Malaysia), daripada RM148,388 (Malaysia Timur)
> XLT – dua varian, RM124,888 (Semenanjung Malaysia), daripada RM129,888 (Malaysia Timur)
> XL – dua varian, RM108,888 (Semenanjung Malaysia), daripada RM114,888 (Malaysia Timur)
 

New Generation Ford Ranger 2022

New Generation Ford Ranger 2022

New Generation Ford Ranger 2022
 

Di bahagian belakang, lampu belakang direka selaras dengan grafik tandatangan di hadapan. Menjana kuasa WildTrak dan XLT Plus ialah enjin diesel bi-turbo 2.0 liter dengan 210PS dan tork 500Nm digandingkan dengan automatik 10-kelajuan dengan tranmsission SelectShift.

Varian XL dan XLT yang lain menggunakan enjin diesel turbo tunggal 2.0 liter dengan tork 170PS dan 405Nm digandingkan dengan automatik enam kelajuan dengan SelectShift atau transmisi manual enam kelajuan.

Selain daripada trek yang lebih luas dan jarak roda yang lebih panjang untuk meningkatkan kestabilan, Ranger baharu itu turut dipertingkatkan sudut pendekatan hadapan kepada 30 darjah (naik daripada 28.5 darjah) dan sudut berlepas belakang kepada 23 darjah (naik daripada 21 darjah).

Peredam suspensi belakang juga telah dialihkan bahagian luar rel rangka untuk memberi pemandu dan penumpang perjalanan yang lebih terkawal sama ada Ford Ranger itu sarat dengan muatan atau tidak.
 

New Generation Ford Ranger 2022

New Generation Ford Ranger 2022

New Generation Ford Ranger 2022

New Generation Ford Ranger 2022
 

Model baharu ini juga mendapat lebih banyak mod pemacu berbanding sebelum ini dan sehingga enam bergantung kepada varian.

Mod, yang melaraskan pemetaan anjakan gear Ranger, tindak balas pendikit, kawalan cengkaman dan kestabilan, dan sistem brek anti kunci (ABS) antara lain, adalah Normal, Eco, Tow/Haul dan Slippery untuk jalan raya dan Lumpur/Ruts dan Pasir untuk off -jalan di WildTrak.

Varian dari pangkalan XL hingga XLT Plus dilengkapi dengan empat mod pemanduan Normal, Eco, Tow/Haul, Slippery.

Di bahagian dalam, Ranger baharu menampilkan rasa premium seperti SUV dengan kokpit moden yang menampilkan tahap teknologi bersepadu yang tinggi, storan berfungsi pintar, bahan sentuhan lembut premium dan isyarat visual supaya persekitaran berasa selesa dan luas.

Papan pemuka ini menampilkan skrin sentuh besar 10.1 inci atau 12 inci kelas pertama dalam kelas yang melengkapkan panel instrumen digital sepenuhnya dan dilengkapi dengan sistem SYNC 4A diaktifkan suara terbaharu Ford yang menyokong Wireless Apple Carplay, Android Auto, Bluetooth Dan Pengecaman Suara .
 

New Generation Ford Ranger 2022

New Generation Ford Ranger 2022

New Generation Ford Ranger 2022

New Generation Ford Ranger 2022

New Generation Ford Ranger 2022
 

Kebanyakan kawalan mod pemanduan dalam model Ranger sebelumnya telah dialihkan dari papan pemuka dan konsol tengah ke paparan khusus mereka sendiri pada skrin SYNC.

Dengan menekan satu butang, pemandu boleh pergi ke skrin khusus Ranger untuk semua mod luar jalan dan pemanduan di mana mereka boleh memantau garis pacuan, sudut stereng, sudut padang dan guling kenderaan serta kawalan lain.

Skrin ini juga dipautkan kepada kamera 360 darjah di WildTrak untuk memudahkan tempat letak kereta di ruang bandar yang sempit atau untuk membantu semasa berunding tentang rupa bumi yang sukar.

Ciri kemudahan termasuk secara wayarles (pada XLT Plus dan WildTrak), tong konsol tengah yang besar, kotak sarung tangan papan pemuka atas, poket pintu dan tong penyimpanan di bawah dan di belakang tempat duduk belakang.

Turut tersedia untuk WildTrak ialah langkah sisi bersepadu di belakang tayar belakang untuk akses lebih mudah ke kargo.
 

New Generation Ford Ranger 2022

New Generation Ford Ranger 2022

New Generation Ford Ranger 2022
 

XLT Plus dan WildTrak juga didatangkan dengan pelapik katil acuan plastik baharu yang lasak untuk melindungi katil trak daripada calar dan lutut pemilik daripada melutut di atas katil trak keluli.

Selain daripada titik pengikat kargo pada rel tiub keluli yang kukuh, Ranger juga mendapat sistem pengurusan kargo baharu yang direka dengan pembahagi untuk memuatkan pelbagai barangan bersaiz seperti kayu atau kotak peralatan.

Varian WildTrak baharu juga mendapat Evasive Steer Assist pertama segmen yang membantu pemandu mengelakkan kemungkinan perlanggaran hadapan dengan membantu stereng apabila perlanggaran tidak dapat dielakkan dengan membrek sahaja.

WildTrak dan XLT Plus generasi akan datang turut hadir dengan sistem Brek Selepas Perlanggaran baharu, yang menggunakan brek selepas perlanggaran untuk mengurangkan risiko perlanggaran sekunder.

Turut baharu ialah Kawalan Pelayaran Adaptif dengan ciri Berhenti-dan-Pergi, Amaran Lalu Lintas Silang dan Bantuan Brek Songsang di WildTrak.

Sebagai sebahagian daripada suite keselamatan teknologi pintar pada Ranger generasi akan datang, sistem Brek Kecemasan Automatik (AEB) pada XLT Plus dan WildTrak telah dipertingkatkan dengan pengesanan penunggang basikal dan pejalan kaki selain menyediakan sokongan AEB di persimpangan dalam beberapa keadaan.

Presiden Pasaran Pengedar Ford Motor Co Asean dan Asia Pasifik Yukontorn ‘Vickie’ Wisadkosin berkata Ranger sentiasa menjadi rakan kongsi yang dipercayai kepada pemilik perniagaan kecil, keluarga, pengembara, armada komersial dan banyak lagi di lebih 180 pasaran di seluruh dunia.

“Trend ke arah pengambilan lebih daripada sekadar kerja telah berkembang di Malaysia.

“Ini benar terutamanya bagi golongan mudah alih dan mewah yang dahulunya lebih menggemari SUV tetapi kini tertarik kepada Ranger, terutamanya WildTrak, untuk keupayaan kerjanya, teknologi terkini dan dalaman sedan premium,” katanya.

“Kami yakin Renjer generasi akan datang akan memenuhi keperluan dan kehendak pelanggan yang lebih luas sebagai kenderaan serba boleh untuk bekerja, keluarga dan bermain,” kata pengarah urusan SDAC Turse Zuhair.

Pelanggan yang membeli Ranger generasi akan datang juga akan serta-merta menjadi sebahagian daripada Bulatan Dalaman Ford di Malaysia – komuniti individu yang berfikiran sama yang gemar menolak sempadan dan meneroka ufuk baharu, menyumbang kembali kepada masyarakat atau pergi bersiar-siar seperti Ford Ranger Getaways bersama rakan dan keluarga.

Antara warna yang tersedia ialah Sedona Orange dan Luxe Yellow di WildTrak – sebagai tambahan kepada warna sedia ada Arctic White, Meteor Grey, Aluminium Metallic, Lightning Blue dan Absolute Black, bergantung pada varian.

Selain jaminan lima tahun/160,000km standard, pelanggan boleh melanjutkan tempoh jaminan sehingga tujuh tahun untuk lebih ketenangan fikiran.

Dicipta secara eksklusif untuk pasaran Malaysia, pelanggan Ranger baharu akan menerima kod kunci keistimewaan yang menawarkan diskaun eksklusif untuk membolehkan mereka memulakan pengembaraan Ford Ranger Getaways mereka selain jemputan ke acara eksklusif.

Turut membuat penampilan ringkas pada pelancaran hari ini ialah varian Ranger Raptor berprestasi tinggi yang akan dilancarkan pada suku keempat tahun ini. Gambar Next Gen Ford Ranger Raptor 2022 akan kami kongsikan kemudian.

Ford Ranger terbaru sedang dalam lawatan di lokasi-lokasi berikut:

23-24 Julai – Kuala Lumpur, Aras 5, Pusat Pameran Pavilion Bukit Jalil
3-7 Ogos – Pulau Pinang, Gelanggang Tengah, Queensbay Mall
10-14 Ogos – Pusat Beli Belah Toppen Johor Bahru
7-11 Sept – Kuching, Vivacity Megamall
5-9 Okt – Kota Kinabalu, Pusat Beli Belah Suria Sabah

Peminat pacuan empat roda ini boleh mendaftar di halaman “Daftar” untuk mendapatkan jemputan eksklusif ke lawatan sulung di lokasi yang paling dekat dengan mereka.

Untuk butiran mengenai Ranger, SDAC dan Ford, ikuti Facebook Ford Malaysia, Instagram, Twitter dan https://www.youtube.com/c/fordmalaysia atau layari www.sdacford.com.my.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.