Travel Blogger Malaysia Influencer

G-Shock MurahBeli GShock Murah

Pengalaman Di Puncak Observation Decks Burj Khalifa Dubai

Teruja dan tak percaya bila ingatkan Pengalaman Di Puncak Observation Decks Burj Khalifa Dubai. Burj Khalifa atau “Khalifa Tower”, disebut dalam bahasa Inggeris adalah destinasi kemuncak trip MrJocko ke Dubai. Menara tertinggi ini mulanya dikenali sebagai Burj Dubai sebelum perasmian. Puncak Menara dinobatkan sebagai sebuah bangunan pencakar langit tertinggi di dunia, terletak di Dubai, United Arab Emirates.

Mungkin ramai yang belum tahu, ketinggian Burj Al Khalifa adalah setinggi 829,80 m (2,722 kaki) menempatkan hotel, bangunan pejabat dan juga beberapa unit kediaman.

Baca : Shopping Di Hard Rock Cafe Dubai

 


Observation Decks Burj Khalifa Dubai


Observation Decks Burj Khalifa Dubai

 

Pembinaan Burj Khalifa bermula pada tahun 2004, dengan bahagian luar disiapkan pada 2009. Struktur utama diperkukuh konkrit. Bangunan ini dibuka pada tahun 2010, sebagai sebahagian daripada pembangunan baru yang dikenali sebagai Downtown Dubai.

Bangunan ini telah dinamakan sebagai penghormatan kepada pemerintah Abu Dhabi dan Presiden United Arab Emirates, Khalifa bin Zayed Al Nahyan; Abu Dhabi dan kerajaan UAE meminjamkan wang Dubai membayar hutangnya. 

Burj Khalifa Dubai Burj_Khalifa_Dubai_03 Burj_Khalifa_Dubai_05

Burj Khalifa Dubai Burj_Khalifa_Dubai_06 Burj_Khalifa_Dubai_07

Cantiknya di dalam Observation Decks Burj Khalifa

Bangunan Burj Khalifa telah direka oleh Skidmore, Owings dan Merrill (SOM), yang juga pereka Menara Willis dan World Trade Centre yang pertama, dan Hyder Consulting dipilih untuk menjadi jurutera menyelia dengan Norr Group International Consultants Limited memilih untuk menyelia seni bina projek . 

Reka bentuk Burj Khalifa berasal dari sistem pencorakan yang terkandung dalam seni bina Islam yang menggabungkan elemen budaya dan sejarah khusus kepada rantau ini seperti menara lingkaran. Pelan Y berbentuk direka untuk kegunaan kediaman dan hotel. A disokong kuat sistem struktur teras digunakan untuk menyokong ketinggian bangunan, dan sistem pelapisan tersebut direka untuk menahan suhu musim panas di Dubai. Sebanyak 57 lif dan eskalator 8 dipasang, dengan lif mempunyai kapasiti 12 hingga 14 orang setiap kabin.

Pada awal pembinaan Burj Khalifa, ada beberapa isu timbul dan menjadi kontroversi, tetapi ia semakin gah dan menerima pelbagai penganugerahan tahun demi tahun dan kini menjadi kebanggaan rakyat United Arab Emirates, khususnya Dubai.

Observation Decks Burj Khalifa DubaiObservation Decks Burj Khalifa DubaiObservation Decks Burj Khalifa Dubai Observation Decks Burj Khalifa Dubai Burj_Khalifa_Dubai_12 Observation Decks Burj Khalifa Dubai Burj_Khalifa_Dubai_14

 

Tidak perlu lagi di ajak kalau ke Burj Khalifa. Memang semua orang akan kata ‘Saya Mahu Alami Pengalaman Di Observation Decks Burj Khalifa‘. Dari bawah sudah teruja melihat observation decks Burj Khalifa, apatah lagi kalau punya peluang untuk naik sampai ke atas. Alhamdulillah, rezeki MrJocko bersama-sama rakan lain berada di puncak Burj Khalifa Observation Decks Tingkat 125 dan 124 🙂

InsyaAllah, kalau ke Dubai, teringin lagi untuk naik sampai ke atas… Amin…

Terima kasih Dubai Tourism dan Emirates kerana penuhi impian MrJocko untuk menaiki menara tertinggi di dunia ini, Burj Al Khalifa Dubai. Layari http://www.burjkhalifa.ae/en/index.aspx

 

Burj Khalifa Dubaiburj khalifa observation deck

3 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.