Travel Blogger Malaysia Influencer

G-Shock MurahBeli GShock Murah

Pakej DIY Di Varni Southern Wickery Handicraft Phatthalung

Selain melihat pemandangan sunrise Pakpra dan juga Tasik Teratai Thale Noi, antara aktiviti lain boleh anda buat di Phatthalung ialah dengan membuat beg dari Jerami di Varni Handicraft. Singgah sini dah sertai Pakej DIY Di Varni Southern Wickery Handicraft Phatthalung yang menarik.

Bukan selalu kita di Malaysia berpeluang untuk belajar membuat kraftangan tradisional seperti ini. Apa salahnya, ambil masa belajar sesuatu yang baru untuk mengembangkan skill atau pengetahuan anda tentang budaya dan tradisi masyarakat setempat. Pakej DIY ini memang berbaloi untuk anda cuba.

Baca : Aktiviti Menarik Ketika di Phatthalung Thailand

 


Pakej DIY Di Varni Southern Wickery Handicraft Phatthalung

Varni Southern Wickery Handicraft Phatthalung 3 copy

Varni Southern Wickery Handicraft Phatthalung 1
 

Asal usul perusahaan Varni Sauther Wickery ini diasaskan oleh Puan Varni Senghuad. Tujuan utama adalah untuk membantu masyarakat di kampung ini menjana pendapatan tambahan dengan pembuatan produk kraftangan.

Hasilnya, mereka menggunakan kaedah tradisional, mengayam beg dab produk kraftangan lain dengan pokok Krajood (Krajut) yang banyak terdapat disekitar Phatthalung.

Produk-produk ini diproses dan dicipta sendiri oleh mereka dansetakat hari ini telah memenangi banyak Anugerah berkaitan samada dalam Thailand dan juga luar Thailand.
 

Varni Southern Wickery Handicraft Phatthalung 2

Varni Southern Wickery Handicraft Phatthalung 4

Varni Southern Wickery Handicraft Phatthalung 5

Varni Southern Wickery Handicraft Phatthalung 8
 

Lokasi Varni Handicraft ini tak jauh dari pekan Phatthalung. Kalau nak pandu kereta hanya memakan masa selama 10 minit sahaja. Kalau tidak ada kenderaan sendiri, boleh naik Teksi dikawasan ini. Bayaran tak mahal, jangan bimbang.

Antara aktiviti yang boleh anda buat disini, boleh ambil masa separuh hari untuk belajar mengayam tikar, mengayam beg krajut dan juga mewarna beg krajut. Ada macam-macam. Ruang pun luas dan boleh menempatkan sehingga 50 orang dalam satu-satu masa.
 

Varni Southern Wickery Handicraft Phatthalung 9

Varni Southern Wickery Handicraft Phatthalung 10

Varni Southern Wickery Handicraft Phatthalung 11
 

Jangan risau kalau anda tak pandai mengayam krajut. Kami pun memang tak pandai. tetapi kalau ada masa boleh belajar sekejap di sini dengan cara yang mudah. Atau kalau nak cepat, ambil sahaja beg krajut Thailand yang sudah siap dan lukis atau letak nama anda di beg tersebut. Lawa!

Pastinya aktiviti ini luar dari perjalanan kembara biasa. Sesekali apa salahnya buat benda baru, selalin dari makan, minum, tengok pemandangan atau shopping. Di sini boelh belaja banyak benda unik dari orang kampung, cara kehidupan masyarakat Thailand di Phatthalung.

Untuk info tentang produk dan banyak lagi tentang perusahaan Varni Southern Wickery di Phatthalung ini boleh la layari Facebook Varni Craft

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.