Travel Blogger Malaysia Influencer

G-Shock MurahBeli GShock Murah

Central Market Pasar Seni Kuala Lumpur Kini 131 Tahun

Ramai yang mungkin tak tahu, Central Market Pasar Seni Kuala Lumpur Kini 131 Tahun. Orang Kuala Lumpur yang ada di sini pada tahun 1980 pasti akan kenal Central Market atau Pasar Seni Kuala Lumpur. Kalau di Osaka, Jepun ia umpama Dotonbori, kalau di Istanbul, Turki ia umpama Grand Bazaar atau kalau di Thailand, ia seperti Chatuchak Market.

Pasar Seni Kuala Lumpur ialah satu bangunan yang seluas 70,000 kaki persegi, yang dikenali sebagai Central Market, merayakan ulang tahun ke-131nya.

Kalau dahulu, disini menjadi pusat kunjungan warga kota saban minggu untuk membeli barangan harian, pakaian, makan dan juga bersantai. Kini, dengan lambakkan shopping mall lain yang lebih menarik, ia seakan dilupakan.

Baca : Dataran Merdeka Tempat Paling Lagenda Di Kuala Lumpur

 


Central Market Pasar Seni Kuala Lumpur Kini 131 Tahun

central market, pasar seni,

Pasar Seni Kuala Lumpur kini lebih popular dikalangan pelancong asing. Hampir kesemua produk yang ada di dalam bangunan ini lebih memnjurus kepada produk yang dijual untuk produk pelancongan.

Dari barangan antik, kraftangan, produk buatan seni anak Malaysia, kosmetik, karya lukisan, kain tradisional, beg tangan dan pakaian, ia produk yang menjadi pilihan pelancong kalau ke Central Market Kuala Lumpur.

Tempat Menarik di Kuala Lumpur

Sedikit perkongsian tentang sejarah awal penubuhan Central Market. Pada tahun 1888, ketika Kapitan China Yap Ah Loy pertama kali menandatangani tapak di mana Pasar Sentral Malaysia berdiri hari ini, rancangan itu adalah untuk membina “pasar basah”, untuk memenuhi keperluan pelombong timah yang memasuki Kuala Lumpur.

Selepas Kapitan Yap mempunyai tapak pasar sebagai pasaran basah terbuka, kerajaan British telah membeli dan seterusnya memperluaskannya ke rumah semua vendor.

Mengikut risalah Marketplace 2008, Pasar Sentral telah mengalami perkembangan lanjut pada tahun 1889, 1895, 1920 dan 1921.

Menjelang tahun 1930-an, struktur bangunan tetap diperbaiki dan diubahsuai untuk mempunyai saiz dan dek seni art deco yang lebih menarik.

Dalam hari-hari yang berkembang pesat ketika tempat itu dikenali sebagai Pasar Besar KL, Pasar Sentral adalah tempat untuk mendapatkan bekalan harian bagi rakyat.

Bangunan itu mampu menempatkan tiga bilik sejuk untuk daging beku, 170 gerai sayur-sayuran dan buah-buahan, 158 gerai ikan, 36 gerai daging, 27 gerai babi dan 20 gerai ayam.

Menjelang penghujung tahun 1970-an, Persatuan Warisan Malaysia berjaya membuat petisyen terhadap perobohan Pasar Sentral, yang bertujuan untuk memberi laluan kepada Dayabumi Fasa V.

Masyarakat kemudian memutuskan untuk memelihara bangunan di bawah program warisannya dan melalui peruntukan sebanyak RM9 juta yang diberikan oleh kerajaan persekutuan, bangunan itu telah menjalani satu lagi facelift untuk mengubahsuai bangunan dari pasar basah ke Pusat Budaya, Warisan, Kesenian dan Kerajinan Malaysia .

Pengurus Besar Pasar Sentral Cheong Wai Mun berkata sejak tahun 1930-an, façade kekal tidak berubah untuk mengekalkan daya tarikan zaman dahulu.

“Banyak kerja yang dilakukan untuk memelihara keadaan bangunan, tetapi façade kekal tidak berubah,” katanya kepada The Malaysian Reserve (TMR) dalam satu temu bual di pejabat pengurusan Central Market baru-baru ini.

Pasar itu terselamat dari runtuhan pada tahun 1970-an, terima kasih kepada gaya Art Deco yang akhirnya menjadi penyelamatnya. Gaya Art Deco Market Central, ia direka oleh TY Lee, seorang jurutera dan arkitek dengan Lembaga Sanitasi KL (sekarang Dewan Bandaraya Kuala Lumpur atau DBKL).

Tempat itu selalu dipanggil Central Market, tetapi nama Melayunya lebih baru-baru ini. Ia juga dikenali sebagai “Pasar Seni” yang bermaksud “pasaran kraftangan”.

Tumpuan bangunan seni dan kerajinan hanya bermula pada tahun 1980-an apabila pasaran dijenamakan semula sebagai tempat berlindung bagi kecenderungan artis.

Dari barangan antik untuk produk pop kitschy, kosmetik, karya seni, kain tradisional, beg tangan untuk pakaian, nampaknya ada sesuatu untuk semua orang

Hari ini, Central Market menempatkan banyak gerai barang tradisional runcit pada harga yang berpatutan seperti kraftangan, kesenian, kebaya, songket dan batik tempatan.

Gerai-gerai itu dikelompokkan kepada tiga zon berasingan, iaitu Lorong Melayu (Jalan Melayu), Straits Chinese dan Little India.

Zon-kawasan ini didasarkan pada ciri-ciri setiap bangsa dan memberikan pandangan tentang perbezaan budaya dari pelbagai kaum di Malaysia.

Terdapat juga zon yang khusus untuk warisan kebudayaan Melaka yang berbeza, Melaka Jonker Street, yang mempunyai bangunan binaan bertingkat dan satu tingkat yang bergaya Baba dan Nyonya, dan Batik Emporium yang mempamerkan pelbagai label pereka batik dengan barang-barang batik terbaik , termasuk pakaian, beg dan perabot rumah.

Mereka yang telah melawat Pasar Sentral selama beberapa dekad pasti akan mengetahui penyewa yang berada di sana walaupun semasa hari-hari yang diurus Melewar.

Kredit Bacaan dari DASHVEENJIT KAUR https://themalaysianreserve.com/2019/07/08/central-market-life-after-131-year/

2 Comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.