Travel Blogger Malaysia Influencer

G-Shock MurahBeli GShock Murah

Passenger Service Charge Tax KLIA2 Tambahan MYR23 Wajar?

Aduan AirAsia terhadap Malaysia Airports Holdings Berhad (MAHB) berterusan hingga kini dengan syarikat penerbangan tambang rendah ini menyalahkan “structural monopoly” pihak berkuasa lapangan terbang untuk menaikkan kos tambahan MYR23 ke atas pengguna lapangan terbang KLIA2. Adakah ‘Passenger Service Charge Tax’ KLIA2 Tambahan MYR23 Wajar?

AirAsia berkata kenaikan caj perkhidmatan penumpang (PSC) yang dikenakan oleh MAHB adalah tidak adil, dan memberi amaran bahawa cukai tambahan tersebut akan membawa kepada “akibat yang tidak diingini”. Ia mungkin akan membawa kepada kehilangan penumpang dari menggunakan perkhidmatan mereka.

Passenger Service Charge Tax KLIA2 Tambahan MYR23 Wajar?

Passengger Service Charge Tax Malaysia

Boleh semak keluhan AirAsia di sini : Utusan Malaysia AirAsia PSC Tax

“Kemudian, segala-galanya akan runtuh – ketibaan pelancong Malaysia, berbilion-bilion dalam pendapatan dan pendapatan pelancongan ke tabung MAHB (satu fakta yang gagal mengakui),” katanya dalam satu kenyataan.

Syarikat penerbangan itu juga menuduh MAHB menyediakan “tahap perkhidmatan yang memalukan” meskipun monopoli dalam menguruskan lapangan terbang Malaysia.

Namun, pihak MAHB menegaskan bahawa kos yang mereka kenakan, tambahan MYR23 adalah rendah berbanding dengan saiz lapangan terbang yang ada.

Sumber : Berita Harian MAHB Kos PSC Tax KLIA2 Masih Rendah

Passengger Service Charge Tax Malaysia
MrJocko selalu guna KLIA2 untuk terbang keluar negara.

Minggu lepas, MAHB membawa AirAsia ke mahkamah atas kegagalannya mengumpul berjuta-juta ringgit dalam cukai lapangan terbang tersebut.

Pendirian AirAsia, yang beroperasi dari klia2, berkata mereka tidak akan mengutip cukai itu, dengan berkata lapangan terbang pengangkut murah tidak sama dengan Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur.

Dalam kenyataan hari ini, Ketua Pegawai Eksekutif AirAsia X Malaysia, Benyamin Ismail mempersoalkan caj tambahan sebanyak RM23 dari setiap penumpang yang melalui klia2.

“Jutaan penumpang yang berlepas dari klia2, lebih dari 90% daripadanya terbang dengan AirAsia. Klia2 juga telah mengalami gangguan penerbangan yang kerap dan pembatalan kerana masalah landasan dan kerosakan paip bahan api”

Sementara itu, Ketua Pegawai Eksekutif AirAsia Malaysia Riad Asmat memberi amaran bahawa sektor pelancongan Malaysia sedang diancam dengan penurunan pelancong luar negara akibat oleh kenaikan harga Passenger Service Charge Tax MAHB tersebut.

“MAHB akan terus menjadi antara syarikat Malaysia yang paling menguntungkan selama bertahun-tahun yang akan datang. Tetapi ini akan mendatangkan kos kepada ekonomi Malaysia yang lebih luas dan dengan mengorbankan pertumbuhan syarikat penerbangan seperti AirAsia dan AirAsia X. ”

“Atas sebab-sebab ini, kami tidak akan menyetujui tuntutan MAHB dan kami akan membawa pertempuran kami kepada rakyat dan kepada mahkamah undang-undang.”

Secara peribadi, ada kebenaran dalam apa yang diperjuangkan oleh AirAsia. Lapangan Terbang klia2 adalah lapangan terbang tambang murah, dan nilai Passenger Service Charge Tax MYR50 sudah memadai.

Namun, diharapkan kedua-dua yang berkaitan, AirAsia dan MAHB akan menemui jalan tengah untuk menyelesaikan kemelut ini. Ini kerana, secara peribadi, kemasukkan pelancong asing ke Malaysia, banyak datang dari penerbangan AirAsia.

Untuk info, pada 1 Februari 2018, MASSB telah menaikan caj PSC ke atas penumpang antarabangsa bukan ASEAN yang berlepas dari klia2 sehingga RM73 berbanding RM50 sebelum itu.

One Comment

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.