Travel Blogger Malaysia MrJocko, Wanderlust, Food Review, Hotel Review, Gadget Review, Best Destinations

G-Shock Original MurahBeli GShock Murah Kat Sini

Pelan Rumah Banglo 1 Tingkat Dan 2 Tingkat Yang Cantik

Setiap kali saya travel, saya melihat banyak rekaan rumah yang cantik di seluruh dunia. Pastinya, mempunyai rumah yang cantik ialah idaman setiap orang. Saya sendiri pertama kali membeli rumah ketika berumur 26 tahun, sebuah apartment. Kini, tiba masa untuk mencari Pelan Rumah Banglo 1 Tingkat Dan 2 Tingkat Yang Cantik. Seeloknya, merancang dari waktu muda untuk bina rumah secara tunai sebelum pencen.

Kebanyakkan orang muda yang baru dapat kerja, lupa tentang nak bina rumah lebih awal. Ramai yang leka dengan habiskan wang gaji dengan lifestyle yang agak membazir serta membeli benda-benda yang tidak berfaedah. Apa kata, mulai hari ini, kita sama-sama rancang untuk bina rumah secara tunai dalam masa 5 atau 10 tahun akan datang?

Baca : Gaji RM6,000 Cukup Untuk Beli Rumah?

 



 

Pelan Rumah Banglo 1 Tingkat Dan 2 Tingkat Yang Cantik

Pelan Rumah Banglo 1 Tingkat Dan 2 Tingkat Yang Cantik
Kredit Gambar Nas Nuri Construction

Saya sendiri sudah melepasa umur 40 tahun. Kami sekeluarga bercadang nak buat sebuah lagi rumah di luar kawasan Kuala Lumpur, mungkin di daerah Gombak atau Shah Alam dalam masa setahun dua lagi. InsyaAllah kalau ada rezeki. Paling last, pilihan kami bina jer rumah di atas tanah yang sedia ada di kampung Kelantan.

Sekarang ni, tengah duk pilih samada nak cari design rumah moden atau rumah yang bercirikan tradisional. Atau, kombinasi citarasa rumah banglo gabungan moden dan tradisional. Semua plan rumah ini boleh je anda cari di laman web secara Percuma.

Mana nak cari pelan rumah banglo idaman?

Ramai yang mungkin bertanya, samada nak kena beli dulu dari arkitek atau pelukis pelan ke?

Untuk informasi semua, zaman sekarang ni kalau kita pandai membuat carian, banyak saja laman web yang berikan pelan lantai siap dengan lukisan 3D secara percuma. Contohnya, saya berminat dengan beberapa design rumah rekaan di blog Nas Nuri Construction ni. Design rumah banglo yang cantik.

Pelan-rumah-2-tingkat-4-bilik-4-bathroom-5
Pelan Rumah Bunglo Yang Cantik Nas Nuri

https://www.dawaibesi.com/2018/08/pelan-rumah-banglo-jenis-lukisan.html
https://www.dawaibesi.com/2020/04/koleksi-pelan-rumah-banglo-1-tingkat.html
https://www.dawaibesi.com/2020/04/design-pelan-rumah-banglo-2-tingkat.html

Jangan risau, kalau anda tak minat dengan design-design rumah dalam pautan di atas, boleh saja buat pelan baru custom made mengikut citarasa anda untuk di lokasi tanah anda. Cara paling mudah, boleh berbincang dengan kontraktor seperti Nas Nuri Construction untuk lukiskan pelan rumah impian anda.

Mungkin sebelum ini anda rasa, orang kaya saja mampu buat rumah sendiri. Anggapan tersebut salah sama sekali. Sebenarnya idea untuk bina rumah banglo guna duit cash ni ada saja, tapi ia memerlukan perancangan teliti dari usia muda.

Sebagai contoh, salah satu cara untuk membuat rumah secara tunai ialah dengan membuat simpanan berkala, sekitar RM500 sebulan bagi tempoh 5 tahun. Kalau nak lebih cepat, simpan di dalam pelaburan ASB atau Unit Amanah. Paling tidak, selepas 5 tahun InsyaAllah kita akan dapat kumpul sekitar RM35,000 – RM40,000. Beli dahulu rumah yang mampu milik untuk pelaburan dalam masa sekitar 5 – 10 tahun. Bila harga dah naik, jual. Duit untung kita guna untuk bina rumah dengan tunai.

pelan_rumah_banglo_3_tingkat

pelan_rumah_banglo_1_tingkat
 

Rahsia Ramai Pekerja Swasta & Gomen Buat Rumah Di Atas Tanah Milik Sendiri Secara Tunai.

Paling penting, kita hendaklah membeli rumah di bawah paras kemampuan waktu muda di lokasi-lokasi yang strategik. Rumah yang dijual dengan harga yang murah punyai lebih ramai pembeli. Seeloknya elakkan membeli hartanah premium (yang mahal) kerana tak ramai yang mampu membelinya. Ingatn untuk semua, wajib ada ilmu beli rumah, barulah rumah yang kita beli akan mempunyai potensi untuk naik dengan harga yang tinggi dan senang dijual di kemudian hari.

Jadikan Rumah Yang Kita Beli Sebagai Mesin Cetak Duit!

Macam mana tu? Beli dan sewakan atau jadikan homestay untuk pelancong. Ia akan jana pendapatan tambahan berganda dari bayaran bulanan rumah tersebut.

Sekali lagi, untuk memastikan rumah yang dibeli laku seperti pisang goreng panas, pastikan kita ada ilmu hartanah semasa membeli rumah. Kita harus memilih lokasi yang betul, dekat dengan banyak kemudahan awam seperti pasaraya, pengangkutan awam ataupun lokasi percutian menarik.

Lokasi memainkan peranan yang sangat pentung untuk memastikan rumah yang disewa sentiasa berpenghuni atau homestay sentiasa laku.

Contoh lokasi yang panas di Melaka di kalangan pelancong boleh lihat di pautan ini :

https://sukamakanjalan.blogspot.com/2018/03/tempat-menarik-di-melaka-waktu-malam.html

Sekiranya anda tidak percaya, boleh lihat contoh senarai homestay di dibawah. Contoh homestay di tepi pantai Melaka :

https://ibusyurga.blogspot.com/2018/06/homestay-di-melaka-tepi-pantai-cantik.html?m=1

Homestay di Bandar Hilir Melaka

https://ibusyurga.blogspot.com/2018/01/homestay-melaka-bandar-pantai_9.html?m=1

Atau jika anda suka hartanah di tanah tinggi, boleh beli di Cameron highland, Pahang.

https://sukamakanjalan.blogspot.com/2020/02/homestay-di-cameron-highland-terbaik.html

https://sukamakanjalan.blogspot.com/2020/03/10-homestay-murah-di-cameron-highlands.html

https://sukamakanjalan.blogspot.com/2020/03/homestay-di-kampung-taman-sedia-cameron.html
Bagaimana Cara Untuk Menjual Rumah Yang Telah Naik Nilainya?

Pastinya kalau rumah yang kita buat pelaburan itu sudah mencapai lebih 2 kali dari harga belian, masa untuk kita buat duit. Anda boleh ikuti langkah langkah di bawah

https://www.dawaibesi.com/2020/04/proses-jual-rumah-cepat-ejen-hartanah.html

Duit Jual Rumah Dah Dapat, Nak Buat Apa Dengan Duit Ni?

Pastikan kita tidak belanjakan duit tersebut sesuka hati. Gunakan duit tersebut untuk beli tanah di lokasi emas. Lokasi ini biarlah sesuai untuk kita pencen atau hidup sehingga akhir hayat. Boleh baca panduan di bawah

https://www.dawaibesi.com/2020/03/ciri-ciri-tanah-lot-banglo-yang-wajib.html

pelan-rumah-1-tingkat-3-bilik-3-bathroom-3
 

Macam Mana Nak Elakkan Tersalah Beli Tanah?

Senang saja, dapatkan nasihat daripada mereka yang pakar seperti kontraktor berpengalaman membina banglo atas tanah sendiri.

Ramai yang sudah guna servis mereka dan menyakini kualiti pembinaan mereka antara Kontraktor Terbaik di Kuala Lumpur dan Selangor. Hubungi mereka, Kontraktor Bina Rumah pilihan ramai di Selangor, Nas Nuri Construction.

Kalau sekarang belum cukup duit untu bina rumah secara tunai, tidak ada masalah. Boleh jer contact mereka dan boleh bincang untuk permudahkan urusan tuan-puan. Mana tahu, ada cara lain yang lebih memudahkan anda untuk membina rumah idaman.

12 Comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.