Travel Blogger Malaysia Influencer

G-Shock MurahBeli GShock Murah

Pelancaran Meet In Malaysia Oleh Datuk Seri Nancy Shukri

Satu langkah untuk memperkasakan industri pelancongan domestik, pihak Pelancongan Malaysia menganjurkan pelbagai aktiviti selepas dari kelonggaran Kerajaan Malaysia ketika PKPP (Perintah Kawalan Pergerakan Pemulihan). Kemuncak dalam masa terdekat ini, adalah majlis Pelancaran Meet In Malaysia Oleh Datuk Seri Nancy Shukri, Menteri penacongan Kesenian dan Kebudayaan Malaysia.

Semasa membuat seruan itu, Datuk Seri Nancy Shukri berkata, pemain industri yang ditemuinya di Langkawi baru-baru ini mengakui bahawa mereka masih merasakan kesan daripada perintah kawalan pergerakan (MCO), terutama ketika hotel berbintang mengadakan promosi besar-besaran untuk menarik pelancong domestik.

Baca : Rahsia Beli Rumah Dan Jana Income Dengan Homestay

 


Pelancaran Meet In Malaysia Oleh Datuk Seri Nancy Shukri

pelancaran_meet_in_malaysia_nancy_shukri_01 copy
 

Pengusaha hotel bajet seluruh Malaysia khususnya didesak untuk mencari cara yang lebih kreatif untuk mendorong pelancong untuk kembali ke tempat mereka.

“Saya cadangkan mereka mengadakan persidangan sesama mereka sehingga mereka dapat membuat keputusan mengenai bagaimana memperbaiki keadaan, untuk meningkatkan kadar penghunian,” katanya kepada wartawan di Desaru di sini hari ini.

Terdahulu, Nancy menemani Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin, Menteri Kewangan Tengku Datuk Seri Zafrul Abdul Aziz dan Menteri Besar Johor, Datuk Hasni Mohammad dalam lawatan ke Resort Destinasi Pantai Desaru.

Dalam lawatan hampir satu jam itu, Muhyiddin juga mengunjungi pembangunan terminal feri Pantai Desaru, yang diharapkan akan selesai pada bulan Jun 2021.

Datuk Seri Nancy menyatakan kenaikan yang memberangsangkan selama lima minggu terakhir dalam jumlah pelancong domestik terutama di hotel berhampiran pantai dan mereka yang mempromosikan tawaran menarik.

Walaupun terdapat peningkatan kes Covid-19, dia mengatakan telah ada tingkat kepatuhan yang sangat tinggi terhadap prosedur operasi standard (SOP), dengan anggota masyarakat beradaptasi dengan baik dengan yang baru dan bahkan mengingatkan mereka yang tidak memakai wajah topeng untuk melakukannya.

“Ini adalah amalan yang baik, kerana semua orang menjadi barisan depan dalam memastikan SOP dilaksanakan, ini akan memberi pesan kuat kepada orang asing bahawa kita di Malaysia mematuhi peraturan kami.

“Oleh itu, kita masih boleh mengatakan bahawa Malaysia adalah destinasi yang selamat untuk dikunjungi, dan jika kita membandingkan peratusannya, jumlah kes positif Malaysia masih cukup rendah, sesuatu yang boleh dibanggakan,” katanya, mengingatkan pelancong domestik untuk mematuhi SOP sementara membantu menyokong ekonomi tempatan.

Informasi yang leboh lanjut tentang SOP sepanjang PKPP ini layari Ministry of Tourism Arts And Culture Malaysia

One Comment

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.