Travel Blogger Malaysia Influencer

G-Shock MurahBeli GShock Murah

Pelancong China Di Malaysia Antara Senarai Top 10 Berbelanja Besar

China sebuah negara yang paling ramai penduduknya di dunia dan mempunyai kuasa beli yang besar. Bila sebut tentang pelancong dari Negara China, ia memberi sumbangan yang besar kepada industri pelancongan Negara. Pelancong China Di Malaysia Antara Senarai Top 10 Berbelanja Besar di kalangan mereka.

Untuk informasi, Malaysia adalah pasaran kesembilan terbesar di seluruh dunia bagi pelancong China apabila membelanjakan perbelanjaan di luar negara, menurut Alipay, platform pembayaran mudah alih dan dalam talian pihak ketiga oleh Ant Financial.

Pelancong China Di Malaysia

Pelancong China Di Malaysia

Urusniaga yang dicatatkan semasa cuti tahunan selama tiga hari tahunan yang diraikan di China, menyaksikan Alipay mencatatkan perbelanjaan purata per kapita sebanyak RM635.97 di Malaysia, yang mengalahkan lebih banyak pasaran maju seperti AS. Pengguna yang dilahirkan pada tahun 1980-an dan 1990-an menyumbang 85% daripada penggunaan Alipay di luar negara, dengan kedai-kedai kopi, kafe gaya Hong Kong dan rantaian restoran makanan segera Amerika memproses jumlah tertinggi transaksi Alipay di kalangan pembelian makanan.

Alipay kini diterima di lebih daripada 18,000 peniaga di Malaysia, termasuk kedai-kedai yang beroperasi di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) dan KLIA2, semua kedai Eraman, 7-Eleven dan Starbucks di Malaysia, serta pelbagai perniagaan di Resorts World Genting. Teksi di Malaysia juga telah mula menerima Alipay hasil daripada perkongsiannya dengan EzCab aplikasi e-hailing.

Pelancong China Di Malaysia

Pelancong China Di Malaysia

Pelancong China Di Malaysia

Baca : MrJocko dan Melancong dalam Malaysia

Menurut Cherry Huang, General Manager, perniagaan merentas sempadan untuk Asia Selatan dan Tenggara, Alipay, Malaysia mempersembahkan “peluang menarik” untuk rangkaiannya kerana lebih banyak pengguna China memilih untuk pergi ke negara ini untuk bercuti. Huang menambah bahawa kerana kebanyakan pelancong China lebih suka membuat bayaran melalui telefon bimbit, adalah penting bagi Alipay untuk mewujudkan kehadirannya di Malaysia.

“Ini akan memberi para pelancong China mempunyai gaya hidup pintar yang mereka akan nikmati di rumah, sambil memperkuat perniagaan tempatan daripada ledakan pelancong China,” tambah Huang.

Huang dilantik memegang peranannya pada tahun lepas, yang mengetuai operasi dan pertumbuhan perniagaan di rantau ini untuk mengukuhkan lagi kepimpinan platform pembayaran Alipay menerusi membolehkan urus niaga rentas sempadan. Ini termasuk membantu perniagaan merentasi runcit, perjalanan, perhotelan dan F & B berhubung dengan pelancong China.

Untuk membawa masuk Pelancong China Di Malaysia, tahun lepas, Alipay menandatangani perkongsian dengan Malaysia Airports and Public Bank untuk menawarkan perkhidmatannya kepada pelbagai peniaga dan pengguna yang lebih luas. Di seberang sempadan di Singapura, Alipay juga terikat dengan Lembaga Pelancongan Singapura dan peruncit di Chinatown untuk menargetkan pelancong China yang melawat negara ini.

Sumber : http://www.marketing-interactive.com

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.