Travel Blogger Malaysia Influencer

G-Shock MurahBeli GShock Murah

Pemandangan River of Life Kuala Lumpur Waktu Malam

Mereka yang berada sekitar Kuala Lumpur, pasti akan rugi kalau tidak singgah di sini. Hanya terletak bersebelahan dengan Dataran Merdeka, Bangunan Sultan Abdul Samad serta Masjid Jamek Kuala Lumpur, lokasi pelancongan wajib lawat ini antara tempat yang berbaloi untuk anda singgah bergambar. Ini adalah sedikit perkongsian Pemandangan River of Life Kuala Lumpur Waktu Malam.

Menghubungkan pertemuan antara Sungai Gombak dan Sungai Klang, ia adalah simbolik kepada terbentuknya bandar Kuala Lumpur yang dulunya sangat popular dikalangan pedagang antarabangsa. Banyak sejarah tersembunyi disini dan pasti tak ramai yang tahu. Untuk mengetahui sejarah yang sebenar, boleh rujuk kepada sumber asli tentang Tentang Sejarah Kuala Lumpur.

Baca : Tempat Menarik Di Kuala Lumpur Malaysia

 


Pemandangan River of Life Kuala Lumpur Waktu Malam

Pemandangan_River_of_Life_Kuala_Lumpur_Waktu_Malam_05 copy

Kisah Di Sebalik Projek River Of Life Kuala Lumpur

Untuk menghubungkan kembali kota, sungai dan orang-orangnya, Dewan Bandaraya Kuala Lumpur melancarkan projek River of Life pada tahun 2012 dan AECOM dipilih sebagai rakan penghantaran melalui pertandingan reka bentuk antarabangsa. River of Life adalah salah satu Program Transformasi Ekonomi kerajaan Malaysia, inisiatif yang menggabungkan projek dan program berimpak tinggi untuk mengangkat negara ke status negara maju.

Terbahagi kepada tiga komponen utama – pembersihan sungai, perancangan induk sungai dan pengindahan, projek River of Life bernilai USD1,3 bilion merangkumi pertemuan tiga sungai kota, dengan luas 781 hektar dan 63 hektar badan air. Projek ini dirancang untuk membawa masyarakat ‘kembali’ ke sungai melalui transformasi 100 peratus menjadi perairan yang cerah dengan nilai ekonomi dan komersial yang tinggi, meremajakan sungai kota dan menghubungkannya semula dengan kain bandar di sekitarnya.

AECOM menyampaikan komponen perencanaan dan pengindahan sungai utama dari projek ini, dan juga telah menyediakan kerangka strategi untuk garis panduan reka bentuk bandar dan landskap. Garis panduan memastikan reka bentuk dibina berdasarkan asas bersama sambil mempromosikan pembangunan yang padu di wilayah Lembah Klang.

River of Life akan memberikan perumahan mampu milik untuk lebih daripada 35,000 penduduk baru, ruang komersial seluas satu juta meter persegi, lebih daripada 27,000 peluang pekerjaan baru, meningkatkan penggunaan pengangkutan awam dalam kawasan pelan induk dari 15 peratus menjadi 60 peratus dan mengurangkan lalu lintas permintaan sebanyak 15 peratus menjelang 2020.
 

Pemandangan_River_of_Life_Kuala_Lumpur_Waktu_Malam_01

Pemandangan_River_of_Life_Kuala_Lumpur_Waktu_Malam_02

Pemandangan_River_of_Life_Kuala_Lumpur_Waktu_Malam_03

Pemandangan_River_of_Life_Kuala_Lumpur_Waktu_Malam_04
 

Sebahagian dari projek River of Life ini, penambahbaikan pertemuan Sungai Gombak dan Sungai Klang. Kalau dulu, kawasan ini agak suram, kini sejak tahun 2012 ia kembali bernafas dan memberikan landskap yang cantik kepada Kuala Lumpur.

Masuk adalah percuma, ia lokasi santai yang sangat sesuai bersama keluarga tak kira siang atau malam. Pastinya, waktu malam pemandangan di sini lebih tenang, damai dan lebih cantik.

Sumber : River of Life Projects

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.