• Tue. Oct 3rd, 2023

Pembukaan Semula Pelancongan Krabi Phang-Nga Pada Ogos 2021

Pembukaan Semula Pelancongan Krabi Phang-Nga 1 copy

Kementerian Pelancongan dan Sukan Thailand sudah merancang Pembukaan Semula Pelancongan Krabi Phang-Nga Pada Ogos 2021 kepada pelancong asing tanpa kurantin dalam projek “sandbox” sebelum pembukaan sepenuhnya negara itu dijadualkan pada bulan Oktober. Sebelum ini, Thailand sudah membuka Phuket Sandbox pada awal Julai dan menerima sambutan yang menggalakkan.

Menteri Phiphat Ratchakitprakarn menjelaskan bahawa pasukannya telah membincangkan kemungkinan itu dengan gabenor dan perniagaan pelancongan di tiga provinsi selatan. Sektor pelancongan adala hsektor utama di daerah tersebut dan ia mampu mengembalikan sumbangan ekonomi kepada penduduk setempat.

Baca : Pembukaan Phuket Sandbox Thailand Untuk Pelancongan

pembukaan semula Krabi Phang-nga

 


Pembukaan Semula Pelancongan Krabi Phang-Nga Pada Ogos 2021

Pembukaan Semula Pelancongan Krabi Phang-Nga 1 copy

Pembukaan Semula Pelancongan Krabi Phang-Nga 2 copy
Krabi Island
Pembukaan Semula Pelancongan Krabi Phang-Nga-phiphat
Phiphat Ratchakitprakarn

 

Thailand dan negara-negara lain sedang merundingkan kemungkinan gelembung perjalanan “kota-ke-kota” atau “pulau-ke-pulau” sehingga wisatawan yang divaksinasi mengunjungi kerajaan dapat mengunjungi kota atau pulau Thailand yang ditentukan tanpa memerlukan karantina.

Proses ini akan diserahkan kepada Pusat Pentadbiran Situasi Covid-19 untuk dipertimbangkan.

Sekiranya diluluskan, model Sandbox akan maju di tiga wilayah selatan terlebih dahulu kerana ketiga-tiganya menjana pendapatan sebanyak THB600 bilion, merangkumi sekitar 1/5, atau THB3 trilion, dari jumlah pendapatan pelancongan di seluruh negara pada tahun 2019. Wilayah Phuket sahaja memperoleh THB470 Bilion dan Krabi THB100 bilion.

Model Sandbox seperti di Phuket dapat dimulakan dengan syarat 70 peratus orang di setiap daerah telah divaksinasi.
 

Pembukaan Semula Pelancongan Krabi Phang-Nga 3 copy
Pang-nga Island
Pembukaan Semula Pelancongan Krabi Phang-Nga 4 copy
Pang-nga Island

Kredit Gambar : Thailand Tourism

Pembukaan Semula Pelancongan Krabi Phang-Nga

Kementerian Pelancongan dan Sukan telah membincangkan masalah tersebut dengan Kementerian Kesihatan Masyarakat Thailand, meminta agar penduduk di tiga provinsi tersebut diberi vaksin. Sebanyak 3 juta dos vaksin akan diperlukan untuk tujuan tersebut.

“Menurut perancangan yang telah ditetapkan oleh pemerintah, pelancong asing akan dibenarkan melakukan perjalanan ke Thailand (akhir tahun ini) tanpa kuarantin. Tetapi kami mahu melakukannya dengan lebih pantas. Kami berharap ini dapat dilakukan dengan syarat sekurang-kurangnya 70 peratus penduduknya diberi vaksin – syarat 900,000 dos untuk 450,000 orang, ”kata Phiphat. – Rangkaian Berita Bangsa / Asia

Sumber : TAT News Krabi Pang-Nga

Untuk pelancong seperti kita di Malaysia, ia pasti satu berita gembira. Ramai yang tidak sabar untuk kembali tempah tiket penerbangan dan bercuti di Hatyai, Phuket, Krabi dan Pang-Nga. Ia lokasi percutian popular dikalangan orang Malaysia melalui sempadan Malaysia Thailand.

Semoga pandemik Covid-19 akan kembali reda dan sempadan Malaysia juga akan dibuka kepada semua rakyat Malaysia.

By MrJocko

I'm Travel Blogger Malaysia. MrJocko is a multiple award-winning travel writer, tv host, photographer and social media influencer based in Kuala Lumpur, Malaysia. Been collaborating and writing for many tourisms and travel since 2000.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.