Travel Blogger Malaysia Influencer

G-Shock MurahBeli GShock Murah

Tarikh Pembukaan Taman Tema Genting Skyworlds Pahang

Selepas dikongsi beberapa keping gambar di media sosial, ramai yang sudah mula bertanya, Bila Tarikh Pembukaan Taman Tema Genting Skyworlds Pahang? Pasti sudah ramai yang tidak sabar untuk naik ke puncak Genting Highlands untuk menikmati udara yang dingin serta masuk sendiri ke Taman Tema Terbaik di Malaysia, Genting Skyworlds.

‘Korang tau tak Taman Tema Genting SkyWorlds sama besar dengan saiz 19 padang bola? Taman tema ini terletak di ketinggian 6.000 kaki di atas permukaan laut dengan keluasan lebih daripada 10.5 hektar’ – Tourism Malaysia.

Baca : Harga Bilik Di Taman Tema Genting Highlands

Taman Tema Genting Skyworlds

 


Tarikh Pembukaan Taman Tema Genting Skyworlds Pahang

Pembukaan Taman Tema Genting Skyworlds
 

Genting Highlands yang sebelum ini meriah dengan kehadiran pelancong tempatan dan pelancong asing, senyap seketika sejak pandemik Covid-19 bermula Mac 2020. Setelah hampir 2 tahun, nampaknya ada sinar untuk aktiviti pelancongan di sini kembali meriah selepas penurunan ketara kes positif Covid-19 di Malaysia serta kelonggaran dari pihak kerajaan.

Kalau tidak ada aral, dengar kata, kebanyakkan lokasi pelancongan popular di Malaysia akan kembali dibuka untuk domestik dahulu pada akhir Oktober 2021. Harap-harap ia akan menjadi kenyataan.
 

Pembukaan Taman Tema Genting Skyworlds

Pembukaan Taman Tema Genting Skyworlds

Pembukaan Taman Tema Genting Skyworlds

Pembukaan Taman Tema Genting Skyworlds

Pembukaan Taman Tema Genting Skyworlds
 

Gambar : Facebook Tourism Malaysia & Instagram @gregjpearn

Kami sendiri sudah lama tidak ke puncak peranginan Genting Highlands, sejak tahun 2019. Walaupun lokasi pusat peranginan ini sangat dekat dengan Kuala Lumpur, tapi tidak berkesempatan.

Walaupun tidak lagi membawa nama “20th Century Fox”, Genting SkyWorlds Theme Park masih akan memaparkan tarikan dari filem 20th Century Fox, serta tarikan bertema filem “bertaraf antarabangsa” yang masih tidak disebutkan namanya.

Kerja-kerja pembinaan di taman tema luaran seluas 26 hektar dihentikan sementara ketika Perintah Kawalan Pergerakan dilaksanakan tahun lalu, tetapi telah disambung pada separuh akhir tahun ini dan berjalan lancar di peringkat akhir.

Ada beberapa gambar dan video yang beredar dalam talian sudah menunjukkan roller coaster yang hampir siap dan perjalanan menarik lain.

Taman Tema Genting Skyworlds Pahang

Ada sembilan dunia di taman tema akan menceritakan kisahnya yang menarik melalui perjalanan unik, pilihan tempat makan yang menggoda, kedai runcit yang menyeronokkan, dan hiburan langsung yang menarik. Sembilan “dunia” tersebut adalah:

* STUDIO PLAZA – Studio Plaza berfungsi sebagai permulaan kepada banyak dunia lain di Genting SkyWorlds. Diilhamkan oleh era keemasan pawagam, fasad ikonik menampilkan unsur-unsur yang mencerminkan rasa keagungan sinematik, menetapkan nada untuk kesenangan yang akan datang.

* GUNUNG EAGLE – Di Eagle Mountain, pengunjung terdedah kepada “panas” gurun California. Kemuncak Eagle Mountain – dan salah satu wira wira Genting SkyWorlds – adalah Mad Ramp Peak – Full Throttle Racing, perjalanan basikal coaster berkembar berkuasa pertama di dunia.

* CENTRAL PARK – Central Park mewakili dunia terbesar di Genting SkyWorlds. Antara perjalanan dan tarikan di Central Park adalah Night at the Museum: Midnight Mayhem, ESD Global Defender dan Independence Day: Defiance.

* RIO – Pengunjung boleh menyertai watak ikonik dari Blue Sky Carousel bertingkat yang unik. Mereka kemudian dapat berputar menjadi keseronokan ketika berpusing-pusing dengan cawan teh dan mencapai ketinggian baru di Samba Gliders, naik hingga ketinggian 65 kaki untuk pemandangan mata-mata utama di setiap sudut Rio.

* ICE AGE – Bergabunglah dengan Sid dan kawanan di Ice Age: Expedition Thin Ice, ketika mereka melalui gua ais, Geotopia dan terowong lava yang mengalir untuk mencari dan menyelamatkan perkhemahan Campo De Sid yang hilang. Acorn Adventure menyajikan pengalaman roller coaster yang mendebarkan kepada para pengunjung ketika Scrat yang sedang bergelut mencari ekornya yang sukar difahami di puncak puncak yang sejuk.

* EPIC – Bersiaplah untuk pengembaraan besar di sekitar dunia aneh berukuran kecil dari Bomba’s House di mana perjalanan menaiki kapal Epic Voyage ke Moonhaven dan Epic Hummingbird Flyers di mana para tetamu akan membantu mempertahankan Ratu Marigold dari Boggans.

* ROBOTS RIVET TOWN – Dunia Robot Rivet Town yang semarak, menawarkan antara lain Zeppelins Bigweld – armada Zeppelins yang melambung tinggi yang menawarkan pemandangan Bandar Robot Rivet yang indah. Yang tersembunyi di bawah adalah Rivet Town Roller, perjalanan kapsul.

* LIBERTY LANE – Kawasan kejiranan Liberty Lane yang berkembang pesat akan mempunyai kedai-kedai unik, kedai makanan bertema dan perjalanan Invasion of the Planet of the Apes. Yang pertama seumpamanya, direka khas untuk Genting SkyWorlds – perjalanan ini akan membawa pengunjung dalam perjalanan 3D dalaman berdenyut nadi yang menampilkan Caesar dan primata ikonik lain dalam pertempuran untuk bertahan hidup.

* ANDROMEDA – Dalam dunia galaksi yang mendebarkan ini, para tetamu akan dilalui dengan pelbagai cabaran seperti Terraform Tower Challenge, Boot Camp Training dan perjalanan Alpha Fighter Pilots yang akan membawa pengunjung ke simulasi multi-arah 360 pertempuran ruang yang mendebarkan.

Apa lagi, bersedia untuk ke Genting Skyworlds Pahang.

One Comment

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.