Travel Blogger Malaysia Influencer

G-Shock MurahBeli GShock Murah

Pengalaman Masuk Ke Gua Kelam Perlis

Ini sedikit info tentang Pengalaman Masuk Ke Gua Kelam Perlis. Salah satu gua yang paling menonjol di Malaysia adalah 370 meter batu kapur lama berhampiran bandar kecil Kaki Bukit dipanggil Gua Kelam (Cave of Darkness).

Gua Kelam ini terletak kira-kira 33km ke utara bandar Kangar, ibu negeri Perlis. Taman Rekreasi ini adalah antara tempat menarik di Perlis dan tempat popular yang mempesonakan. Unik di sini, anda boleh berjalan di Gua Kelam dari pintu masuk gua hingga ke sebelah sana, satu hujung gua yang berbeza.

Satu-satunya jalan ke gua adalah melalui jalan jambatan buatan sebesar saiz lapan kaki lebar. Jambatan ini menghubungkan Kaki Bukit sehingga ke kawasan ‘Wan Tangga’, sebuah lembah di hujung yang bertentangan dengan Gua Kelam.

Sejarah yang popular tentang Gua Kelam ialah bermula pada tahun 1935, yang mana seorang Inggeris menyaksikan laluan air sebagai kaedah bijak untuk mengangkut bijih timah dari sebuah lombong yang terletak berhampiran pintu masuk aliran melalui gua bawah tanah ke Kaki Bukit. Sebab itu, ia menjadi semakin popular.

Gua Kelam Perlis

 

Gua Kelam Perlis

 

 

Kini, penduduk tempatan dan pelancong melalui gua ini hanya untuk melihat keindahan dan apa yang ada di dalam Gua Kelam. Walau bagaimanapun, pelawat masih boleh mencari sisa-sisa operasi lombong bijih timah dalam gua tersebut.

Berada di dalam gua ini memang agak menyeronokkan. Dengan bunyi titisan air dan beberapa air mata yang masih menitis, berada di gua ini memang membuatkan anda terasa dingin dan agak sejuk.

Jelas, anda masih boleh melihat dan merasa air menitis dari stalaktit, membentuk concerto bunyi semula jadi. Mungkin anda tak tahu bahawa Gua Kelam mempunyai tinggalan misteri gua ini pernah menjadi rumah manusia pada Zaman Batu, dahulu kala.

 

gua kelam perlis gua kelam perlis

gua kelam perlis

gua kelam perlis gua_kelam_perlis_08 gua kelam perlis

 

 

Untuk ke Gua Kelam, anda boleh memilih menggunakan kenderaan awam seperti teksi atau bas. Jika nak naik bas, ambil bas laluan ke Kaki Bukit. Biasanya ia akan berhenti di hentian terakhir di hadapan pintu masuk Gua Kelam.

Nak lebih mudah, guna teksi atau pandu sahaja sehingga ke Gua Kelam.

Tiket masuk ke Gua Kelam hanya RM1.00 untuk dewasa dan RM0.50 untuk kanak-kanak. Ia dibuka bermula jam 8.00 pagi setiap hari.

 

tiket masuk gua kelam perlis

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.