• Mon. Sep 25th, 2023

Pentingnya Perkembangan Kognitif Untuk Kanak-Kanak

Anak-anak merupakan amanah yang diberikan oleh Tuhan untuk ibubapa. Rezeki anak ini merupakan satu amanah yang terbaik untuk mereka yang bergelar ibubapa. Sudah pasti, semua ibubapa ingin memberikan yang terbaik untuk anak-anak mereka. Sebab itu, Pentingnya Perkembangan Kognitif untuk Kanak-kanak.

 

MrJocko sendiri percaya bahawa, salah satu perkaran utama untuk kanak-kanak ialah susunan perkembangan Kognitif atau Perkembangan Mental yang sihat adalah satu faktor utama untuk semua kanak-kanak. Sebab itu MrJocko sendiri sudah lama menggunakan Dutch Lady untuk anak-anak MrJocko.

Pentingnya Perkembangan Kognitif 

 

Pentingnya Perkembangan Kognitif

 

Pentingnya Perkembangan Kognitif

 

Pentingnya Perkembangan Kognitif

 

Pentingnya Perkembangan Kognitif

 

Pentingnya Perkembangan Kognitif

 

Pentingnya Perkembangan Kognitif

 

 

 

Mungkin ramai yang tidak tahu, perkembangan kognitif ini adalah satu bahagian yang penting dalam tumbesaran awal kanak-kanak.

 

Apa Itu Perkembangan Kognitif?

 

Istilah “Cognitive” berasal dari kata cognition artinya adalah pengertian atau cara untuk mengerti. Kognitif adalah proses yang terjadi secara internal di dalam pusat susunan saraf pada waktu manusia sedang berfikir. Menurut para ahli jiwa aliran kognitifis, tingkah laku seseorang/anak itu senantiasa didasarkan pada kognisi, yaitu tindakan mengenal atau memikirkan situasi dimana tingkah laku itu terjadi.

 

Teori perkembangan kognitif piaget adalah salah satu teori yang menjelaskan bagaimana anak beradaptasi dengan dan mengiterprestasikan objek dan kejadian-kejadian di sekitarnya. Bagaimana anak mempelajari ciri – ciri dan fungsi dari objek – objek, seperti mainan, perabot dan makanan, serta objek-objek sosial seperti diri, orang tua, teman. Bagaimana cara anak belajar mengelompokkan objek-objek untuk mengetahui persamaan-persamaan dan perbedaan-perbedaannya, untuk memahami penyebab terjadinya perubahan dalam objek-objek atau peristiwa-peristiwa, dan untuk membentuk perkiraan tentang objek dan peristiwa tersebut.

 

Perkembangan Kognitif ini yang akan merangsang perkembangan mental anak-anak untuk membesar dengan bijak.

 

Tahukah anda bahawa pemakanan memainkan peranan penting untuk tumbesaran dan kemajuan anak anda secara berterusan sepanjang zaman kanak-kanak?

 

Untuk memudahkan anda, jom lihat tahap nutrisi berbeza untuk perkembangan Kognitif anak-anak anda :

 

 

Pentingnya Perkembangan Kognitif

 

 

Pentingnya Perkembangan Kognitif Kanak-kanak 

Anak-anak memerlukan Inositol, Taurine dan Vitamin A untuk perkembangan penglihatan. Nutrisi Zink untuk tambah sistem imuniti badan. Choline, Tyrosine dan Vitamin D untuk kreativiti serta Magnesium untuk memori dan pembelajaran.

 

Adakah anda ingin mengetahui maklumat yang lebih lanjut dari pakar-pakar sekalian? Sertailah bengkel ini sekarang kerana hanya ada beberapa tempat yang TERHAD sahaja! Anda dan anak-anak anda juga berpeluang untuk bertemu dengan Mia Sara di bengkel!

 

Tahap Kebijaksanaan Si Manja : Kebaikan Nutrisi untuk Perkembangan Bijak Si Manja

 

Tarikh : 24 Januari 2015, Sabtu

Masa : 10.30am (Pendaftaran bermula dari 9.30am)

Tempat : Auditorium, Connexion@Nexus, Bangsar South

 

Yuran pendaftaran adalah sebanyak RM30 untuk sebuah keluarga/pasangan. Setiap keluarga yang menyertai akan menerima SATU kit Bengkel Tahap Kebijaksanaan Dutch Lady yang bernilai RM50! Untuk pendaftaran,

 

Maklumat lanjut, boleh hubungi talian bebas tol • 1800-22-123 atau E-mel mail@bridgespr.com.my

Bayaran boleh dibuat ke akaun bank penganjur bengkel melalui tunai atau perbankan melalui :

 

• Bank: Maybank

• Nama: Bridges PR & Events Sdn Bhd • Nombor Akaun: 5144-4012-1112

 

 

By MrJocko

I'm Travel Blogger Malaysia. MrJocko is a multiple award-winning travel writer, tv host, photographer and social media influencer based in Kuala Lumpur, Malaysia. Been collaborating and writing for many tourisms and travel since 2000.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.