• Fri. Sep 22nd, 2023

Peraturan Baru AirAsia Di KLIA Bermula 9 Mei 2014

ByMrJocko

May 8, 2014 #AirAsia, #Airport, #Info
8fa0596dfc066782_AirAsia_ningbo_1

 
Peraturan baru AirAsia di KLIA2 Mulai 9 Mei 2014. Seperti sedia maklum, syarikat tambang murah Airasia akan memulakan operasi sepenuhnya di terminal baru KLIA2 bermula pada 9 mei 2014. Berikut adalah peraturan baru yang perlu dipatuhi oleh penumpang Airasia bagi memastikan perjalanan penerbangan lebih lancar.
 
Tiba Di Lapangan Terbang 3 Jam Lebih Awal Penumpang dinasihatkan tiba tiga jam awal sebelum waktu perlepasan dan menguruskan segala keperluan perjalanan seawal mungkin kerana KLIA2 meliputi kawasan yang luas dan lebih masa diperlukan untuk sampai dari satu tempat ke tempat yang lain di lapangan terbang tersebut.

Mereka juga digalakkan untuk melakukan daftar masuk sendiri melalui laman web atau peranti mudah alih sebelum tiba ke lapangan terbang. Daftar masuk sendiri boleh dilakukan dari 14 hari dan sehingga satu jam sebelum perlepasan bagi penerbangan AirAsia dan sehingga empat jam sebelum perlepasan bagi penerbangan AirAsia X.
 
Kaunter Daftar Masuk Bagasi Ditutup 1 Jam Sebelum BerlepasKaunter daftar masuk bagasi dibuka tiga jam sebelum waktu berlepas yang dijadualkan dan ditutup satu jam sebelum waktu berlepas yang dijadualkan bagi semua penerbangan antarabangsa dan domestik.
 
Polisi Satu Bagasi Kabin Penumpang hanya dibenarkan membawa satu beg bagasi bersaiz kabin untuk menaiki pesawat. Bagasi yang bersaiz besar perlulah ditempatkan di dalam ruangan kargo. Polisi ‘satu bagasi kabin’ akan terus dikuatkuasakan bagi memastikan kelancaran proses menaiki dan turun pesawat di KLIA2.

Glamorous MrJocko

By MrJocko

I'm Travel Blogger Malaysia. MrJocko is a multiple award-winning travel writer, tv host, photographer and social media influencer based in Kuala Lumpur, Malaysia. Been collaborating and writing for many tourisms and travel since 2000.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.