• Mon. Sep 25th, 2023

10 Destinasi Menarik Percutian Bajet Bawah RM500 Di Asia

tempat-menarik-di-kuala-lumpur

Ramai yang minat melancong ingin tahu tentang lokasi yang menarik di Asia dan mencari lokasi percutian bajet bawah RM500 paling murah untuk mereka pilih. Sedar atau tidak, ada banyak lokasi pelancongan di Asia yang boleh anda alami dengan hanya bajet murah sekitar RM500 untuk setiap seorang pada pakej 3 hari 2 malam. Paling menarik, ada sesetengah pakej, anda boleh dapatkan Full Package dengan nilai RM500 setiap seorang jika kena dengan masanya.

Untuk 10 destinasi menarik percutian bajet bawah RM500 di Asia pilihan MrJocko, sudah tentu MrJocko akan kongsi destinasi pelancongan yang pernah MrJocko kunjungi. Dari 10 destinasi ini, 3 lokasi menarik bajet murah di bawah RM500 setiap seorang adalah di Malaysia.

Baca : Tempat-tempat Menarik Di Kuala Lumpur MalaysiaSenarai Lengkap Percutian Bajet Bawah RM500

Destinasi Menarik Percutian Bajet Bawah RM500 Di Asia

1. Kuala Lumpur, Malaysia
Ibu negara Malaysia ini sebenarnya menawarkan pelbagai tawaran produk pelancongan yang menarik di sekitarnya. Anda boleh ke Kuala Lumpur dengan mudah samada laluan penerbangan dan keretapi dari Singapura atau Thailand.

Penginapan
Anda boleh memilih untuk menginap di bajet hotel atau butik hotel sekitar Kuala Lumpur dengan hanya kos RM100 untuk semalam (atau RM50 semalam di Tune Hotel). Kemudahan LRT atau pengangkutan awam di Kuala Lumpur masih banyak dan anda boleh akses ke lokasi tumpuan seperti KLCC, Bukit Bintang, Tugu Negara, Muzium Negara dan lokasi tumpuan lain dengan mudah dan kos yang berpatutan.

Makanan
Di Kuala Lumpur tidak susah untuk mencari makanan samada makanan tempatan atau paling terkenal restoran Mamak 24 jam.
 

Destinasi Menarik Percutian Bajet Bawah RM500 Di Asia
Pakej Murah Ke Krabi

2. Krabi, Thailand
Sememangnya Krabi mempunyai tarikan yang memang unik, lebih-lebih lagi tarikan pantai, laut dan juga pemandangan di sekitar pulau-pulau di Krabi. Kedudukannya yang terletak di Laut Andaman menjadikannya antara destinasi popular di Thailand. Anda boleh akses ke sini dengan menaiki penerbangan di lapangan terbang berdekatan.

Penginapan
Hotel bajet sekitar Krabi memang banyak dan anda boleh dapatkan bilik dorm serendah RM20 seorang bagi setiap malam atau dengan harga RM100 bagi setiap bilik dengan kondisi yang sangat selesa. Banyak, anda boleh cari dan tempah mengikut citarasa anda.

Makanan
Jika anda Muslim, di Krabi masih banyak lagi menu masakan Halal yang dijual sekitar pantai dan lokasi tarikan utama pelancong. Makanan ‘street food’ adalah antara yang popular di Krabi dan ia memang murah tetapi sedap.
 

Destinasi Menarik Percutian Bajet Bawah RM500 Di Asia
Pakej Murah Ke Kota Kinabalu

3. Kota Kinabalu, Malaysia
Destinasi Kota Kinabalu ini memang menjadi tumpuan pelancong dari China, Taiwan, Jepun dan Korea kerana ia terletak berdekatan dengan negara-negara tersebut. Paling menarik kerana di Kota Kinabalu anda boleh dapatkan pengalaman dari laut, darat sehingga ke puncak tertinggi asia, Gunung Kinabalu.

Penginapan
Jika di sekitar bandar Kota Kinabalu, ada banyak hotel yang menyediakan pakej penginapan serendah RM50 semalam termasuk Tune Hotel.

Jika anda memandu sehingga ke Taman Negara Kinabalu, anda boleh menginap di Homestay dan juga resort bajet dengan kos yang hampir sama, dengan syarat berkongsi dengan rakan-rakan.

Makanan
Kota Kinabalu adalah satu lokasi yang unik kerana ia berdekatan dengan laut dan juga hingga ke puncak gunung. Jadi anda boleh memilih untuk mencuba menu makanan laut yang segar dan murah di Kota Kinabalu Waterfront atau merasai Sup Sayur yang segar di puncak Kundasang.
 

Destinasi Menarik Percutian Bajet Bawah RM500 Di Asia
Pakej Murah Ke Ho Chi Minh

Baca : Tempah Pakej Percutian di Booking.com

 


4. Ho Chi Minh, Vietnam
Ia juga dikenali sebagai Bandar Saigon, dan merupakan ibu negara Vietnam. Ho Chi Minh terkenal dengan tarikan sejarah perang dan juga tempat shopping menarik di Vietnam. Lokasi utama tarikan seperti Ben Thanh Market, Chu Chi Tunnel, War Museum dan banyak lagi.

Penginapan
Banyak butik hotel di Ho Chi Minh dan anda boleh dapat dengan pakej sekitar RM60 setiap malam untuk hotel yang bertaraf 2 atau 3 Bintang. Sebenarnya tak perlu nak tempah hotel di Ho Chi Minh, tetapi sebaiknya anda berbuat demikian kerana anda boleh memilih lokasi yang bersesuaian dan murah untuk anda berjimat.

Makanan
Ho Chi Minh kini punyai semakin banyak restoran Halal yang dijalankan oleh warga Vietnam Muslim di sini. Tidak perlu risau, harga makanan di Ho Chi Minh juga adalah murah dan ia lebih kepada konsep sup dan bersayur.
 

Destinasi Menarik Percutian Bajet Bawah RM500 Di Asia
Pakej Murah Ke Koh Samui

5. Koh Samui, Thailand
Pulau Koh Samui antara pulau yang masih lagi terpelihara cantiknya di Thailand. Paling menarik kos untuk ke Koh Samui masih lagi murah berbanding dengan tempat lain di Thailand seperti Phuket. Di Koh Samui, aktiviti utama adalah aktiviti air kerana ia pulau dan dikelilingi laut yang cantik.

Penginapan
Kos untuk pakej bermalam di Koh Samui juga masih murah dan masih lagi mampu untuk anda berjimat. Tidak mahal kerana anda boleh dapatkan bilik serenda RM100 untuk semalam dan boleh dikongsi dengan 2 orang. Jangan risau, ada yang lebih murah. 

Makanan
Memandangkan Koh Samui antara lokasi yang selalu dikunjungi oleh orang Muslim, banyak menu makanan halal di Koh Samui. Menu makanan laut masakan ala Thai menjadi menu utama.
 

Percutian Bajet Bawah RM500 Di Asia
Percutian Bajet Bawah RM500 Ke Hatyai

6. Hatyai, Thailand
Mungkin ini antara lokasi destinasi pelancongan yang terawal selalu dikunjungi oleh rakyat Malaysia dari sempadan Perlis atau Kelantan. Kalau dulu, Hatyai antara lokasi paling popular dikalangan rakyat Malaysia kerana ia boleh dihubungi terus menggunakan lebuhraya dari Malaysia. Kini bila ada pilihan penerbangan, destinasi Hatyai semakin berkurangan. Namun, Hatyai masih mendapat tempat di hati pelancong Malaysia.

Penginapan
Untuk hotel bajet dan juga backpakers di sekitar Hatyai, anda boleh dapatkan dengan harga serendah RM20. Untuk lebih selesa, masih lagi berbaloi jika dapatkan bilik yang berharga RM100 semalam untuk anda sekeluarga.

Makan
Memandangkan Hatyai masih lagi berdekatan dengan masyarakat Muslim Thai, ada banyak restoran Halal di Hatyai. Ada restoran halal di sini menjadi restoran popular dan tumpuan ramai kerana kesedapan masakan mereka. Pasal makan, jangan risau di Hatyai, masih murah dan dibawah bajet RM500 untuk seorang (3H2M).
 

10 Destinasi Menarik Percutian Bajet Bawah RM500 Di Asia
Pakej Murah ke Singapura

7. Singapura
Kota metropolitan dan bersebelahan dengan Malaysia ini antara satu lokasi wajib anda singgah. Memang dari segi pertukaran wang asing, nilai mereka lebih tinggi lebih 2 kali ganda dari matawang Malaysia, namun masih ada cara untuk melancong ke Singapura dengan kos bawah RM500. Lokasi tarikan di Singapura juga senang akses dan ad kemudahan LRT. 

Penginapan
Paling jimat kalau anda sekadar mengindap di Hotel sekitar Johor Bahru dan menaiki bas menuju ke Singapura dan pulang di sebelah malam. MrJocko pernah menginap di Tune Hotel, Danga Bay dengan kos hanya RM40 semalam dan menaiki Bas dari sana menuju Sentosa Island pergi dan balik cuma RM50 sahaja. Jimat kan?

Makan
Singapura masih mempunyai rakyat Melayu dan beragama Islam. Oleh sebab itu, masih banyak lokasi restoran halal di Singapura, tambah-tambah di Arab Street. Cuma, harga menu makanan di Singapura hampir 2 kali ganda mahal berbanding Malaysia, jadi anda perlu berjimat untuk berada di bawah kos RM500 untuk setiap seorang.
 

Destinasi Menarik Percutian Bajet Bawah RM500 Di Asia
Percutian Bajet Bawah RM500 Di Asia ke Pulau Pinang

8. Pulau Pinang, Malaysia
Pulau ini memang banyak tarikan dan ia semakin bertambah sejak akhir-akhir ini. Bermula dengan tarikan pantai, kemudian makanan dan kini perlbagai tarikan lain termasuk ‘art’ dan kawasan ‘heritage’ yang semakin mendapat perhatian.

Penginapan
Walaupun Pulau Pinang antara lokasi percutian pilihan ramai pelancong dalam dan luar Malaysia, anda tidak perlu risau kerana masih banyak bajet hotel di Pulau Pinang dan masih boleh anda cari dengan kos sekitar RM100 untuk semalam. Pun begitu anda kena terima, banyak lokasi yang dalam lingkungan tersebut berada jauh sedikit dari pusat tumpuan bandar dan tarikan pelancong. Tetapi jangan risau kerana Pulau Pinang ini tidak lah sebesar mana dan anda boleh pusing di sini dalam masa hanya sehari.

Makan
Pulau Pinang (Penang) sekarang terkenal dengan pelbagai tarikan makanan yang menarik. Nasi Kandar, Pasembur, Nasi Beriyani, Kari Kepala Ikan, Rojak Penang dan macam-macam lagi. Anda boleh simpulkan menu masakan di Pulau Pinang banyak yang berkuah dan ber’kari’. Harga masih berbaloi dan anda masih boleh cuba dengan bajet bawah RM500 seorang.
 

Destinasi Menarik Percutian Bajet Bawah RM500 Di Asia
Pakej Murah ke Medan

9. Medan, Indonesia
Bandar Medan adalah antara bandar terbesar di Sumatera dan bandar selepas Jakarta, Surabaya dan Bandung. Ia antara lokasi pilihan pelancong Malaysia khususnya untuk membeli belah selain menyaksikan keindahan tasik Danau Toba yang terkenal.

Penginapan
Banyak hotel dan resort di Medan menyediakan pakej murah dan anda akan selesa jika menginap dihotel 3 Bintang dengan harga sekitar RM100 semalam. Nak jimat anda boleh menginap di hotel 2 bintang ke bawah dan sudah tentu dengan kos yang lebih murah. Kebiasaannya ramai yang menginap di hotel luar bandar kerana ingin menikmati pengalaman berada di kawasan hijau dan jauh kesibukan kota.

Makan
Menu masakan di Medan banyak dipengaruhi dengan menu masakan Padang. Tak hairan dengan menu seperti ini kerana kita sudah terbiasa dendan menu tersebut di Malaysia, lebih-lebih lagi di Negeri Sembilan. Harga makanan masih murah dan anda boleh nikmati makanan enak di sini dengan harga yang anda mampu.
 

Destinasi Menarik Percutian Bajet Bawah RM500 Di Asia
Percutian Bajet Bawah RM500 ke Padang

10. Padang dan Bukittinggi, Indonesia
Ada pakej yang menarik kalau ke Padang dan Bukittinggi Indonesia. Selalunya pihak penganjur akan satukan pakej ini untuk kemudahan anda, tetapi kalau mahukan pakej Padang dan Bukittinggi, lebih baik anda ambil masa 4 hari 3 malam.

Untuk trip 3 hari 2 malam, anda boleh pusing melawat di Padang sahaja dan di sini banyak tarikan yang anda boleh lihat termasuk beberapa tinggalan kesan gegaran Gempa Bumi dasyat di Padang, Indonesia pada tahun 2009, Rumah Minangkabau dan banyak lagi.

Penginapan
Padang, Indonesia antara lokasi yang masih lagi dikategorikan sebagai pusat pelancongan yang murah dan berbaloi untuk anda lawati. Jangan risau di sini ada banyak hotel dan motel yang murah untuk anda pilih bermula serendah RM60 untuk semalam. Homestay pun ada tetapi konsep homestay di Indonesia agak berbeza dari Malaysia kerana anda akan menginap sekali dengan Tuan Rumah dan menginap di bilik yang disediakan.

Makan
Makanan di Padang Indonesia antara menu yang sedap dan ia lebih kepada pedas. Ada banyak menu yang hampir sama tetapi jangan risau, anda sudah biasa makan makanan tersebut lebih-lebih lagi bila anda pernah ke Negeri Sembilan. Menu makanan mereka adalah hampir sama tetapi ia lebih banyak dan pelbagai.

Destinasi Menarik Percutian Bajet Bawah RM500

Kesimpulan

Ini adalah 10 Destinasi Menarik Percutian Bajet Bawah RM500 untuk setiap seorang di Asia pilihan MrJocko. Perlu diingat, kos RM500 ini hanya termasuk Penginapan, Makan Minum dan Kos Membeli Belah barangan cenderahati biasa. Jangan terkejut jika anda pandai uruskan masa dan jadual anda, kos RM500 itu termasuk sekali dengan tiket Penerbangan AirAsia mengikut pakej tawaran murah AirAsiaGo.com.my.

Ada banyak lagi lokasi menarik tentang percutian di Blog mrJocko. Layari www.mrjocko.com/tag/tempat_menarik

By MrJocko

I'm Travel Blogger Malaysia. MrJocko is a multiple award-winning travel writer, tv host, photographer and social media influencer based in Kuala Lumpur, Malaysia. Been collaborating and writing for many tourisms and travel since 2000.

8 thoughts on “10 Destinasi Menarik Percutian Bajet Bawah RM500 Di Asia”
 1. Perkongsian yang menarik dan sangat membantu. Tak sangka dengan bajet bawah RM500 boleh melancong ke luar negara. Tempat menarik pulak tu. Hihi..

  Anyway, blog ini sangat membantu pengunjung yang suka melancong.

 2. Sambil2 blogwalking… Mintak izin tuan tanah promote kat sini.. Assalamualaikum dan salam sejahtera. Saya dari Herry Cuti Bajet Medan menyediakan Pakej percutian bajet ke Medan, Indonesia dengan harga yang sangat bajet tapi selesa dan menyenangkan. Pakej termasuk semua, anda hanya perlu bawa duit untuk shopping. Tidak risau lagi kos tambahan. Pergi ramai boleh dapat RM290 je. Hubungi:
  Facebook: Herry Cuti Bajet Medan
  Instagram: herry_tour_medan
  Email: herrycutibajetmedan@gmail.com Call/WhatsApp: ID:+62 813 9788 0156 (Herry) MY:+6013 4618637 (Ina)

 3. salam, kami ada menyediakan ground pakej ke Medan, Indonesia dengan harga yang sangat puas hati. In shaa Allah servis yang terbaik kami berikan untuk anda ^_^
  Instagram : @percutianbajet
  Whatsapp/sms Only: 6012-6047593

 4. Mohon Maaf kami ingin menumpang iklan…

  TIPS PERCUTIAN MURAH KE SABAH!!!
  Mari Bercuti Ke Sabah…. 2017

  Tel : 0129600702 / 0163751978
  Assalamualaikum Tuan Puan…
  Bercuti la ke Sabah….!!
  Kami bersedia mempermudahkan segala urusan percutian anda di sini…

  Kami menyediakan Kereta sewa pandu yang murah, baru dan berkeadaan baik..

  a) Nissan Urvan RM230 sehari
  b) Toyota Innova RM200 sehari
  c) Toyota Avanza RM160
  d) Nissan Grand Livina RM170
  e) Proton Exora RM150
  f) Produa Alza RM140
  g) Toyota Vios RM160
  h) Proton Saga Flx RM120
  i) Produa Myvi RM120
  j) Produa Viva RM100
  k) Proton Waja RM120
  l) Proton Preve RM150
  m) Viva 660 RM70

  * Harga di atas adalah minimum sewa
  untuk 3 hari ke atas…
  * Penghantaran kereta percuma ke
  Airport dan tempat penginapan.
  * Kadar harga lebih rendah untuk sewa
  secara bulanan.

  Kelebihan yang anda dapat apabila memilih kereta sewa kami adalah :

  1. Pilihan Homestay dan Hotel dengan harga
  istimewa daripada kami bermula harga
  RM68 dan ke atas di Kota Kinabalu dan
  kundasang…

  2. Homestay Condominium Marina Court di pusat bandar Kota Kinabalu hanya pada harga Rm250 semalam!!!

  3. Pemandu Pelancong..
  Sekiranya anda ingin perlukan pemandu sepanjang percutian kami menyediakan pemandu berpengalaman dan mahir dengan tempat2 percutian menarik di Sabah… upah bagi pemandu kami adalah RM100 untuk 12 jam sehari…

  4. Harga istimewa ke Pulau Manukan , Sapi atau Memutik..
  Sekiranya anda memilih perkhidmatan kami, kami akan memberikan anda harga istimewa RM20.00 sahaja seorang utk tambang bot dan Percuma SET SNORKLING & life jacket ( harga utk 1 pulau sahaja).. harga tak termasuk jetty fee, island fee…
  Kami juga memberikan harga istimewa untuk Water Sport berikut:
  * Banana Boat RM30 (15 mnt)
  * FlyFish RM60 (15 mnt)
  * Parasailing RM55 (15 mnt)
  * Jetski RM140 (30 mnt)
  * Sea Walking RM150 (30 mnt)

  5. Harga istimewa untuk melihat Proboscis Monkey dan Fireflies… Klias Beaufort..
  Harga RM45.00 adalah termasuk tambang menaiki bot, Hi Tea dan Makan malam…

  *Screenshot iklan ini sebagai voucher Diskaun dan whatsapp ke nombor di bawah*

  Hubungi kami
  0129600702
  0163751978
  Boleh Call atau Whatsapp

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.