Travel Blogger Malaysia Influencer

G-Shock MurahBeli GShock Murah

Nak Rasa Percutian Musim Sejuk Terbaik 2019 Ini 10 Destinasi Pilihan

Musim sejuk datang lagi. Biasanya bermula bulan Disember, kebanyakkan negara Eropah akan mula dilimpahi salji yang memutih. Jika anda Nak Rasa Percutian Musim Sejuk Terbaik 2019 Ini 10 Destinasi Pilihan yang boleh diletakkan dalam senarai utama. Kalau di Kutub Utara ada salji yang sangat tebal, hinggakan tak nampak cahaya matahari.

Artikel kali ini ingin berkongsi informasi tentang inspirasi pelancongan untuk mereka yang mencari destinasi percutian musim sejuk terbaik 2019. Memandangkan di Malaysia tidak ada salji yang turun, peluang merasa snowing memang akan memukau sesiapa sahaja.

Baca : Artikel Tentang Destinasi Pelancongan Musim Sejuk

Percutian Musim Sejuk Terbaik 2019 Ini 10 Destinasi Pilihan

percutian-musim-sejuk-terbaik-01 copy

Mereka yang nak bercuti musim sejuk di Eropah, bermula awal Disember hingga bulan Februari antara masa sesuai untuk anda merancang perjalanan ke sana. Kalau ada duit lebih, boleh guna khidmat travel agent. Kalau nak lebih mencabar, boleh redah sendiri samada menggunakan keretapi atau bas sebangai pengankutan setempat.

Rata-rata mereka yang sudah kembara ke Eropah mencadangkan kombinasi menggunaka keretapi dan bas dari negara-negara Eropah ini antara pilihan terbaik.

Menurut Lonely Planet, ini 10 Pilihan Percutian Musim Sejuk Terbaik 2019
 

Percutian Musim Sejuk Terbaik 2019 Rovaniemi Finland

1. Rovaniemi, Finland

Fistfuls mencirikan Rovaniemi, kediaman terrestrial ‘rasmi’ Santa Claus. Katanya kawasan ini ramai lelaki berjanggut putih dan berdekatan dengan gua Arctic Circle di atmosfera. Antara aktiviti menarik ialah menaiki kereta salji yan gditarik oleh Rusa. Manakala muzium Arktikum di kawasan ini memberikan informasi sejarah tentang kehidupan di Rovaniemi ini.
 

Percutian Musim Sejuk Terbaik 2019 Germany

2. Christmas Market di Jerman & Austria

Bulan Disember adalah bulan untuk melihat pasaran bersejarah romantis ini muncul di seluruh Jerman, Austria dan negara-negara Eropah Tengah yang lain. Ketika ini akan ada banyak gerai-gerai comel yang menjual segala-galanya dari roti halia ke loceng luncur. Semua orang akan bergembira dengan kedatang salji dan Krismas.
 

Percutian Musim Sejuk Terbaik 2019 Abisko Sweden

3. Abisko, Sweden
Antara lokasi yang jauh ke utara di Eropah menggunakan kereta api. Abisko di Lapland adalah untuk peminat musim sejuk yang ekstrim. Ya, sejuk yang ekstrim, hinggkan air biasa sekejap sahaja membeku. Cahaya matahari tidak kelihatan selama beberapa minggu pada bulan Disember dan Januari. Suasana kegelapan seperti ini, menjadikannya salah satu tempat terbaik di dunia untuk melihat aurora borealis yang sangat cantik.
 

Percutian Musim Sejuk Terbaik 2019 Athen Greece

4. Athens, Greece
Saya sendiri pernah ke Athens. Ia destinasi wajib bagi peminat Greek. Di sini tersimpan banyak sejarah lama yang memukau. Walaupun pada musim Winter tidak ada limpahan salji yang banyak di Athens, tetapi ia antara destinasi yang menarik untuk anda teroka. Musim sejuk adalah masa terbaik untuk meneroka warisan purba negara Greece ini.

Baca : MrJocko dan Media Trip ke Athens Greece
 

Percutian Musim Sejuk Terbaik 2019 Copenhagen Denmark

5. Copenhagen, Denmark
Ini sebenarnya lokasi popular seluruh dunia kalau tiba musim sejuk. Copenhagen, Denmark ada banyak tarikan selain salji. Di tengah-tengah bandar, taman hiburan Tivoli abad ke-19 adalah antara tarikan utama. Penadangan sekitar bandar juga sangat menarik.
 

Percutian Musim Sejuk Terbaik 2019 Budapest

6. Budapest, Hungary
Peluang untuk bermain Skating dengan pasangan anda. Kata orang lokasi skating di Budapest antara tempat romatik. Ramai yang dah sampai ke sini kata, tidak ada tempat yang lebih baik untuknya daripada taman pusat ibukota Hungary Városligeti Műjégpálya. Gelanggang Ice Skating di kawasan terbuka sangat luar biasa.
 

Percutian Musim Sejuk Terbaik 2019 Jasna Slovakia

7. Jasná, Slovakia
Slovakia menawarkan permainan ski berkualiti tinggi dengan harga yang berpatutan. Penginapan dan makanan juga dengan harga berpatutan. Jasná adalah resort terbaik di Slovakia, dengan susunan yang panjang diapit oleh pokok-pokok salji yang sarat dengan salji, yang terletak di Pergunungan Tatras yang cantik.
 

Percutian Musim Sejuk Terbaik 2019 Andalucia Spain

8. Andalucía, Sepanyol
Sebahagian daripada kawasa Andalucía jauh ke selatan daripada pantai Afrika sehingga membawa suhu rendah pada musim sejuk. Ramai yang kata di sini menawarkan harga penginapan yang murah. Antara tempat-tempat menarik seperti Alhambra Granada atau katedral Seville.Sejarah Tamadun Islam juga terkenal di Andalusia.
 

Percutian Musim Sejuk Terbaik 2019 Transylvania Romania

9. Transylvania, Romania
Destinasi ini agak seram sebenarnya, kerana terkenal dengan mitos Dracula. Ya, Transylvania, Romania katanya ada banyak sarang Dracula. Kawasan ini dimusim salji penuh dengan pokok-pokok kosong dan salji tebal. Kawasan Braşov dan Sighişoara, dua jam perjalanan dengan kereta api, adalah bandar-bandar zaman pertengahan yang indah dengan pelbagai sambungan ke Vlad Ţepeş, Dracula.
 

Percutian Musim Sejuk Terbaik 2019 Venice Italy

10. Venice, Itali
Lokasi romantik terkenal seluruh dunia. Ramai pengantin baru atau couple memang impikan percutian ke Venice, Itali. Walaupun musim panas ramai yang datang ke sini, musim salji juga beri kelebihan kepada Venice. Musim ini, lampu berwarna warni dihias sekitar bandar. Ada banyak acara percuma dikawasan bandar dengan pesta topeng. Cuba la ke sini.

Itu dia senarai 10 Lokasi Popular Percutian Musim Sejuk untuk tahun 2019. Cuba la pilih satu destinasi untuk anda, mana tahu, percutian sejuk kali ini lebih bermakna dari sebelumnya.

Sumber : Lonely Planet

2 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.