Travel Blogger Malaysia Influencer

G-Shock MurahBeli GShock Murah

Pergunungan Alishan Yang Cantik Mendamaikan

Pergunungan Alishan yang cantik di Taiwan, antara lokasi percutian tanah tinggi yang agak terkenal di Taiwan. Lokasi Alishan adalah kawasan yang memang menjadi tumpuan cuti-cuti hujung minggu di kalangan warga tempatan. Ia juga kini menjadi pilihan pengunjung luar negara untuk pengalaman bercuti di tanah tinggi dan sejuk di Taiwan.

Tempat Menarik di Alishan Taiwan

Alishan Scenery Taiwan

Alishan Scenery Taiwan Alishan Scenery Taiwan Alishan Scenery Taiwan alishan_mountain_taiwan_06

 

Alishan Scenic Area ini ditubuhkan pada tahun 2001 dan meliputi Alishan dan kawasan Rekreasi Hutan, Ruili, Fengshan, Taiho, Daban, Shanmei dan Chashan. Lokasi altitude tinggi ini memberi kesan kepada iklim yang agak dingin di Alishan membawa kepada purata suhu 10 Celsius. Gabungan cuaca sejuk dan pemandangan gunung yang indah telah membuat Alishan lokasi percutian musim panas yang paling popular di Taiwan.

Pergunungan Alishan yang cantik dengan ketinggian antara 1400-2600 meter dari paras laut, meliputi empat zon persekitaran yang berbeza. Tropika ini, sub-tropika, zon sederhana dan dingin telah dibuat mungkin besar zon pelbagai flora tertentu dan fauna.  

Kawasan Alishan ditubuhkan untuk dijadikan Hutan Simpanan Semula Jadi dengan tujuan untuk memelihara Taiwan Pleione sekitar dua puluh tahun yang lalu. Ia adalah persekitaran yang hebat untuk mengkaji ekologi botani atau untuk menikmati keindahan alam semula jadi di Taiwan

Menarik juga, di sekitar Alishan, terkenal dengan “Alishan Forest Railway” yang bergerak menyeberangi empat zon alam sekitar. Anda mesti cuba menaiki Alishan Forest Railway untuk menikmati pemandangan pergunungan indah Alishan dari tingkap keretapi. terbaik ialah pada musim Cherry Blossom di Alishan.

 

 

Alishan Scenery Taiwan

Alishan Scenery Taiwan Alishan Scenery Taiwan Alishan Scenery Taiwan

 

 

Kawasan pergunungan Alishan ini adalah lokasi utama pusat perladangan Teh di Taiwan. Kalau anda nak tahu, di sini adalah lokasi kilang yang mengeluarkan Teh Terbaik di Taiwan. Alishan Tea adalah produk teh terbaik di sini dan menjadi kebanggaan mereka. Unik di sini, Teh mereka adalah agak berbeza dari daun teh di Malaysia.

Ladang Teh di sini memang menjadi tumpuan ramai. Kualiti dauh teh di sini dijaga sebaiknya untuk diproses dan dikilangkan menjadi serbuk teh terbaik untuk produk premium. Kalau di Taiwan, Alishan Tea adalah teh yang di sukai ramai.

 

Alishan Scenery Taiwan Alishan Scenery Taiwan

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.