Site icon Travel Blogger Malaysia

Perhentian – Colourful Journey Story Part1

Adie312
15 Jun 2007 – Jumaat
Lepas keja aku n Nizam dh kelam kabut. Nizam trus balik umah nak ambik bag. Aku lak, kena g Sogo ngan Hamid. nak cari 2 – 3 brg lagi yg tak sempat beli. Adus, pelupa betul aku. Ngam2 kul 7.00pm dah abis shopping, trus ke keta aku, balik umah. Kluar jer dr opis, aku tgk jln kanan & kiri jammed tak hingat, aku decided ambik Jln Bukit Tunku. Skali masuk jer lepas Bolton area, jln dah jammed. Aku tperangkap kat situ. Langsung tak smpt dah nak pusing balik. So, layan jer la jalan yg jammed sampai susur Stadium Hoki.
Sampai umah kul 7.45pm. Trus mandi, siap. Aku gapai haversack aku, ngan salam mummy n anak2 aku. Nak cepat psl Zul dah tunggu kat keta dia. Aku toleh blakang, sedey lak nak tinggal anak2 aku utk 3 hari nih.
Sampai ofis kul 8.30pm. Smua tgh standby tunggu Bas. Alih2 masa nak bertolak, kunci keta Mya lak bleh ilang. Sian betul. Kabut aku tgk dia n Ida. Xder pilihan, lock jer keta dia (manual way) naik bas, nanti lps trip ni, dia balik umah ambik kunci spare.
Aku duk ngan Nizam, Shazmeer duk sblh kanan aku. Aper lagi, start bising dlm bas. Huhahuha… Dari KL bertolak dlm 9.30pm n aku sedar2 dah sampai Merapuh, kitaorang berhenti minum & makan.
16 Jun 2007 – Sabtu
Dlm kul 5.00am kami sampai kt Kuala Besut. Ngam2 dpt bleh join Subuh berjemaah kat Surau Kuala Besut. Lps dah gosok gigi, basuh muka n Subuh, aperlagi, pekena bfast kat kedai kopi dekat jeti. Nasi Lemak & Kopi. Memang citarasa kampung betul.
Dlm kul 7.00am Abg Lie (cousin aku) sampai. Smlm sblum btolak, aku dah call dia since umah dia (umah arwah Atuk aku) dekat ngan Kuala Besut. Aku lepak kedai kopi tadi borak ngan dia. Citer pasal kampung, citer pasal famili, dan jugak psl business. Lama tak borak ngan dia, pasal lama aku tak balik kampung. Dekat kul 9.00am, aku mintak diri, sambil aku kirim brg kat adik aku Osie, dia nak daftar Matrik kat Kedah hari Ahad nanti.

Aku tgh buat Free Show kat Jeti Kuala Besut
9.00am Aku naik 1st bot ker Perhentian. Aku ingat cam biasa, skali brader tu tekan minyak, dekat2 ngan 40m/h laju tuh, di tambah dgn ombak, mak aiii, melambung atas bot. Sib baik la tak der yg muntah ijau.
Sampai jer, kami lepak jap kat jeti Perhentian Islands Resort. Sementara tunggu Apau, selaku wakil group kitaorg, kitaorang lepak la kejap kat depan lobi resort sambil mbasahkan tekak ngan air oren. Best best,,,

Lama gak la tunggu Apau, sampai perut aku dah berdongdang sayang, berkeroncong, irama asli semua ada. Masuk jam 1030am baru nampak kelibat Apau. Fuh!!! lega… Shazmeer dh kasi aku hint, dia dah ambik kunci. Psl bilik tu kena share 3 org, kena la ajak Nizam skali. Baru best.

1.00noon. Start dgn aktiviti makan, tp dr jauh aku tgk cam Napee jer yg duk berendam dlm laut sorang2. Pergh!!! tgh panas nih, bleh dia mandi. Aku, Shazmeer n Nizam, tak tunggu lagi. Makan buffet aper yg ader. Yummy…

bersambung…

Exit mobile version