Travel Blogger Malaysia Influencer

G-Shock MurahBeli GShock Murah

Perkampungan Pai Thailand Destinasi Pelancongan Popular Terbaru

Perkampungan Pai Thailand Destinasi Pelancongan Popular Terbaru yang kini menjadi pilihan ramai backpakers kalau melancong ke Chiang Mai. Kawasan kampung ini semakin terkenal denga pemandangan langskap sawah padi dan sungai yang cantik, serta tradisi masyarakat setempat yang unik.

Pai dalam bahasa Thai ialah ปาย, sebuah perkampungan kecil di Utara Thailand dibawah jajahan Mae Hong Son Province. Kawasan ini terletak berdekatan dengan sempadan Myanmar Thailand.

Baca : Tempat Menarik di Chiang Mai

Pai, Thailand berada sejauh kira-kira 146 km (91 batu) dari bandar Chiang Mai. Untuk ke sini, anda perlu melalui jalan dan lauan menuju ke Mae Hong Son. Kawasan ini dikelilingi oleh Sungai Pai dan beberapa kawasan pertanian tradisional yang menarik untuk anda kunjungi.

Perkampungan Pai Thailand Destinasi Pelancongan Popular Terbaru

Perkampungan Pai Thailand Destinasi Pelancongan Popular Terbaru 01 copy

Perkampungan Pai Thailand Destinasi Pelancongan Popular Terbaru 02
Pai Village, Northen Thailand

 

Baca : Flight dari Bangkok ke Chiang Mai

Pai pernah menjadi kampung pasar yang tenang yang didiami oleh penduduk Shan (etnik Tai) yang budayanya dipengaruhi oleh Myanmar (dahulunya dikenali sebagai Burma). Hari ini, Pai terutamanya berkembang maju dalam bidang pelancongan. Kebanyakan destinasi hippie, ia dipenuhi dengan mata air panas dan pemandangan yang menakjubkan. Terkenal di kalangan backpackers untuk suasana santai, bandar ini penuh dengan rumah-rumah tamu murah, kedai-kedai cenderamata, dan restoran.

Di sekitar bandar ini terdapat spa dan kem gajah. Lebih jauh di luar bandar, terdapat beberapa air terjun dan beberapa mata air semulajadi yang berbeza-beza mengikut suhu dari 27-39 ° C (80-102 ° F). Sesetengah resort mengetuk mata air panas dan memberi air panas kepada banglo peribadi dan kolam renang awam. Sebagai Pai terletak di kaki gunung, banyak pelancong menggunakannya sebagai pangkalan untuk mengembara dan melawat suku-suku bukit seperti Karen, Hmong, Lisu, dan Lahu. Satu lagi tarikan yang ketara ialah Pasaran Rabu yang sangat baik di bandar ini yang membawa ramai penduduk tempatan dan penduduk setempat dari seluruh Lembah Pai. Pelancong juga tertarik dengan kampung Shandicun (kampung Cina) yang terletak di pinggir bandar. Ia menawarkan banyak aktiviti untuk pelawat.

Pai Village Chiang Mai

Resort Pai Village Chiang Mai

Sawah Padi Pai Village Chiang Mai

Pemandangan Pai Village Chiang Mai
Pai Village Chiang Mai

Baru-baru ini Pai telah muncul di peta pelancongan Thailand dan telah menerima peningkatan infrastruktur utama termasuk lapangan terbang dengan beberapa penerbangan harian, sembilan (9) 7-Elevens, beberapa resort mewah saiz kecil hingga sederhana, berjumlah lebih daripada 350 hartanah penginapan, [3 ] beberapa kelab muzik secara langsung, bar bir, dan tiga set lampu isyarat. Ini telah dilakukan sedikit untuk meredakan semangat bandar yang kecil dan damai dari musim. Walau bagaimanapun, ia telah membawa kepada kebanjiran pelaburan perniagaan dan spekulasi tanah baru-baru ini oleh kedua farang (Caucasians Barat) dan bandar besar Thailand. Walaupun sebahagian besarnya perubahan ini berubah sebagai usia baru kemakmuran untuk Pai, yang lain menunjuk kepada kehilangan adat istiadat dan budaya tradisional Pai.

Paling ramai pelancong datang ke sini ialah antara bulan November hingga Mac setiap tahun. Sebelum tahun 2006 lokasi ini banyak dikunjungi oleh pelancong asing, tetapi kini ia semakin popular dikalnagn pelancong tempatan. Ini kerana selepas populariti Pai Village ditonjolkan dalam dua filem romantis yang dibuat oleh Thai, filem bertajuk The Letter: Jod Mai Rak (Thai: จดหมาย รัก, 2004) dan Ruk Jung Thai: รัก จัง, 2006).

Selain itu, Pai Village Thailand juga terkenal dengan Festival Muzik dan juga Kejohanan Enduro Antarabangsa.

Nak tahu lebih lanjut tentang Pai Village, boleh layari laman web Thailand-Guide Pai.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.